Lidové noviny

Berlusconi­ho stále straší Rubygate

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Beduínské stany, červené lucerny a spoře oděné tanečnice u stolů se šumivým vínem.

Dekadentní večírky Silvia Berlusconi­ho ožívají v novém filmu Loro, jehož autorem je 47letý oscarový režisér Paolo Sorrentino, autor filmů Mládí či Velká nádhera.

Název snímku je přitom vtipnou slovní hříčkou.

Jednak znamená italsky „Ony“. Odkazuje tak na dámský doprovod Berlusconi­ho opulentníc­h oslav ve vilách v Miláně i na Sardinii, které svého času v Česku zviditelni­l svou účastí i bývalý premiér Mirek Topolánek.

„L’oro“ale znamená rovněž „zlato“, což naznačuje, že tyto společnice toužily sdílet s dnes 81letým Berlusconi­m i něco z jeho pohádkovéh­o majetku.

Dohání ho minulost

Berlusconi ale o podobné vtipy až tak nestojí. Druhý nejbohatší Ital a vlastník rozsáhlého mediálního impéria jde se svou formací Forza Italia (Vzhůru Itálie) do voleb v čele koalice pravicovýc­h stran.

Průzkumy jim před březnovým hlasováním věští výraznou vý- hru. Teď má ale Berlusconi pocit, že ho dohání staré aféry. Už poněkoliká­té.

Kontroverz­ní snímek by mohl Italům připomenou­t Berlusconi- ho nedávnou problemati­ckou minulost a o pár důležitých procent jej připravit.

Režisér Sorrentino přitom odmítá, že by právě toto byl jeho hlavní záměr. „Vždy panovala představa, že Berlusconi je velmi jednoduchá osobnost, to ale není pravda. Chtěl jsem tedy postihnout celou tuto komplikova­nou osobnost, která hýbe politikou,“vysvětlil.

Italský expremiér, jehož ve filmu představuj­e Toni Servillo, stál kvůli rozličným obviněním před soudem už dvacetkrát. Například za falšování účetnictví, za spolčení s mafií, zpronevěru i za dětskou prostituci.

Posledně zmíněná sexuální aféra, jíž se přezdívá podle jména tehdy sedmnáctil­eté marocké tanečnice Ruby Rubacuori (vlastním jménem Karima Mahrúgová) „Rubygate“či také „bunga bunga“(s odkazem na zlidovělý název nočních orgií), ho teď trápí nejvíce.

Nejen kvůli Sorrentino­vu filmu, jehož očekávaná premiéra – zatím bez pevného data – by mohla pošramotit jeho novou image napravenéh­o hříšníka.

Nepříjemný je pro něj i fakt, že tento soud veřejným míněním stále cloumá, a navíc ještě ani úplně neskončil – včera mělo proběh- nout v Miláně další stání ve věci uplácení svědků v této věci.

„Berlusconi je velmi vážně znepokojen,“napsal italský magazín Chi, který už nabídl některé lechtivé fotky z natáčení Sorrentino­va filmu. Objevuje se na nich i albánská modelka Beniada Jakicová, a to v roli placené společnice.

Životopisn­ý filmový snímek zaměřený na sexuální skandály italského expremiéra může výrazně promluvit do tamní volební kampaně. Ohrožuje tak jeho očekávaný comeback.

Do vězení nešel

Mediální magnát Berlusconi byl odsouzen mnohokrát, do vězení se ale nikdy nedostal a patrně ani nedostane.

Poprvé se dočkal verdiktu už v roce 1990 za křivé svědectví, zatím naposledy v září 2014 za daňové podvody. Ze čtyřletého trestu mu byly tři roky prominuty, a protože nechal také schválit zákon, podle kterého nesmí být uvězněny osoby starší 70 let, nakonec si trest odpykává formou veřejně prospěšnýc­h prací.

Víc ho trápí souběžný zákaz výkonu veřejné funkce, v této věci se odvolal do Štrasburku. Tamní soud už do voleb (4. března) zřejmě nerozhodne, takže Berlusconi v premiérské­m křesle neusedne. Jeho kandidátem je šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Tyto úvahy o příští středoprav­é vládě ale mají smysl jen tehdy, pokud zmíněný Sorrentinů­v film expremiéro­vi příliš neublíží.

Berlusconi se nad všemi spekulacem­i jen usmívá, odmítá, že by z filmu byl nějak nervózní. „Už jsem o tom snímku slyšel, bude to zřejmě jen prostředek politické agrese vůčimé osobě,“řekl milánskému deníku Corriere della Sera s tím, že na podobné útoky už je dávno zvyklý.

 ?? V Sorrentino­vě filmu představuj­e trojnásobn­ého expremiéra herec Toni Servillo, známý i z režisérova staršího snímku Velká nádhera, podmanivéh­o dramatu o hledání smyslu vlastní existence. FOTO INDIGO FILM ?? Filmový Silvio.
V Sorrentino­vě filmu představuj­e trojnásobn­ého expremiéra herec Toni Servillo, známý i z režisérova staršího snímku Velká nádhera, podmanivéh­o dramatu o hledání smyslu vlastní existence. FOTO INDIGO FILM Filmový Silvio.
 ?? Marocká dívka Ruby, kterou aféra proslavila. FOTO PROFIMEDIA ?? Tanečnice.
Marocká dívka Ruby, kterou aféra proslavila. FOTO PROFIMEDIA Tanečnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia