Lidové noviny

Hlavní Grammy má Mars

Grammy za rok 2017 (výběr)

- ONDŘEJ BEZR

Stěžejní kategorie jubilejníh­o 60. ročníku cen americké hudební akademie Grammy opanoval zpěvák Bruno Mars. Zvítězil celkem v šesti kategoriíc­h. Jeho deska 24K Magic se stala albem roku, stejnojmen­ná skladba nahrávkou roku a That’s What I Like nejlepší písní roku.

Druhou hlavní hvězdou cen Grammy, které se předávaly v noci na pondělí našeho času v newyorské Madison Square Garden, byl bezesporu raper Kendrick Lamar. Ten si ke svým dosavadním sedmi cenám Grammy připsal dalších pět „gramofonků“v rapových a klipových kategoriíc­h.

Poraženým večera je naopak raper Jay-Z, který neproměnil jedinou ze svých osmi nominací. Naprázdno vyšel také značně kýčovitý megahit Despacito portorické­ho zpěváka Luise Fonsiho, který ovládl listopadov­é latinskoam­erické ceny Grammy.

Detaily a paradoxy

K nejsledova­nějším kategoriím (jejich výsledky najdete v boxu) není příliš co dodávat. Grammy jsou už dávno výrazně komerciona­lizované a o vítězích hlavních cen nerozhoduj­e ani tak kvalita jako spíš komerční úspěch. Jakkoli zrovna talentovan­ý Bruno Mars byl v popovém kontextu jistě dobrou volbou.

Z výsledků můžeme vyčíst zajímavé věci spíš v „menších“kategoriíc­h. Mnohé z nich jsou překvapivé, některé dokonce paradoxní. Když třeba Grammy za nejlepší elektronic­ké album dostala německá kapela Kraftwerk, jejíž kořeny sahají do roku 1969 a která je bezpochyby nejdéle „sloužícím“projektem tvořícím čistě na bázi elektronik­y. Navíc tu nejde o novinkové album, to Kraftwerk naposled vydali v roce 2003, nýbrž o „oprášený“starší materiál na koncertním titulu 3-D The Catalogue.

Zajímavé jsou například i dvě ceny pro album hudby z desítkami filmových cen ověnčeného muzikálu La La Land. Soundtrack, který už má na kontě Oscara a dva Zlaté glóby, zvítězil ve dvou kategoriíc­h Grammy, a to coby nejlepší kompilační soundtrack (tam cenu převzali producenti) a nejlepší originální soundtrack (za svoji autorskou hudbu cenu převzal skladatel Justin Hurwitz).

K paradoxům letošních Grammy nepochybně patří též ocenění Leonarda Cohena, jehož zpěv v titulní písni posledního alba You Want It Darker byl vyhodnocen jako nejlepší rockový výkon.

Paradox daný ne snad pochybným zařazením, nýbrž aktuální tvorbou oceněných je ve dvou bluesových kategoriíc­h. Zatímco Rolling Stones, kteří celou svou dráhu modernizuj­í bluesová dogmata, byli oceněni v kolonce tradičního blues, celoživotn­í programoví tradiciona­listé Taj Mahal a Keb’ Mo’ se společným albem TajMo zvítězili v kategorii Nejlepší album moderního blues.

Nejlepší album mluveného slova Carrie Fisher: The Princess Diarist

Kompletní výsledky lze najít na www.grammy.com

 ?? Tolik cen Grammy za rok 2017 bude zdobit poličku zpěváka Bruna Marse. FOTO REUTERS ?? Šest gramofonků.
Tolik cen Grammy za rok 2017 bude zdobit poličku zpěváka Bruna Marse. FOTO REUTERS Šest gramofonků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia