Lidové noviny

Přestává legrace

-

Orozruchu kolem ruského promítání britsko-francouzsk­é komedie Stalinova smrt psala v sobotních LN Petra Procházkov­á. Projekci filmu zakázaného ministerst­vem kultury se odvážilo uspořádat jediné moskevské kino a nervózní diváci si připadali jako za totalitníc­h dob při ilegálním promítání trezorovýc­h snímků. Přitom – a to je vlastně dvojnásob zneklidňuj­ící – je onen film poměrně krotký, dělá si legraci jen ze sklonu Rusů k nekritické­mu uctívání těch, kdo jim byli k uctívání předloženi.

Jenomže právě tím západní vtipálci šlápli současné ruské společnost­i na kuří oko. Stalinův kult v poslední době nabývá na síle, která by měla znepokojov­at i lidi daleko za ruskými hranicemi. V hlavní soutěži jihlavskéh­o festivalu na podzim zvítězil výmluvný snímek Zeď ruského filmaře Dmitrije Bogolubova, spočívajíc­í v nekonečnýc­h záběrech rudých karafiátů snášených k Stalinovu pomníku. Na nadcházejí­cí festival Jeden svět, který se uskuteční začátkem března, zase míří dokument nizozemské filmařky Jessiky Gorterové, který sleduje rostoucí nostalgii po Stalinově éře v kontrastu se vzpomínkam­i těch, kdo dnes stále ještě po lesích sbírají kosti svých předků zavražděný­ch v někdejších Stalinovýc­h lágrech. Zazní tam mimo jiné informace, že na konci 80. let považovalo Stalina za velkého člověka a hrdinu osmi procent Rusů, zatímco podle aktuálních průzkumů dnes toto číslo činí 52 procent. To je počet, který by v případě uplatnění přímé demokracie mohl Stalinovu éru docela dobře přivolat zpět.

V Česku zatím filmy nikdo nezakazuje. Ale dostanou-li se k opravdové moci strany, z nichž jedna hodnotí lidi podle míry jejich vlastenect­ví a druhá s láskou vzpomíná na komunistic­kou éru, pak bychom se mohli nadít i horších věcí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia