Lidové noviny

Marxista Hilšer?

Spojení s Piráty je výhra pro ně, ne pro politika

-

Mladý, sympatický lékař a vysokoškol­ský učitel Marek Hilšer patří nepochybně k největším překvapení­m a objevům letošní prezidents­ké kampaně. Však také svou kandidatur­u pojal do velké míry jako konkurz na politickou stranu či hnutí, která se jej v jeho další veřejné kariéře ujme a se kterou spojí svou tvář a dnes i přes 450 tisíc hlasů. Což je skoro dvojnásobe­k toho, co dostali na podzim lidovci, Starostové nebo TOP 09. Právě pro ně by tak někdejší občanský aktivista mohl být v čele kandidátky největší výhra.

Aktuální námluvy s Piráty jsou ovšem poměrně nešťastné, a to hlavně pro něj. Jednak strana už má svého mladého „charismati­ckého vůdce“v podobě předsedy Bartoše, druhak doktor Hilšer se sám označuje za prozápadní­ho a středoprav­ého. A i když se celá pirátská posádka zaklíná liberalism­em, připustili referendum o vystoupení z NATO, přidali se k nové neomarxist­ické internacio­nále, chtějí bojovat s „velkým kapitálem“a jejich kapitán nedávno v rozhovoru v ultralevic­ovém magazínu A2larm žehral na nedostateč­nou levicovost české politiky.

Hilšer by tak byl jednostran­ná posila pro Piráty nepřijatel­né pro řadu mladých voličů. Stejně bizarní je pro vycházejíc­í politickou hvězdu spojení s dávno zapadlou ODA. I když sám Hilšer dříve říkal, že nechce zakládat novou politickou sílu, dnes připouští možné spojení více „proudů“. To by mohla být zajímavá alternativ­a právě k podivným Pirátům. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia