Lidové noviny

Svět přijde o jednu zajímavou příležitos­t

Odchod Paula Romera ze Světové banky je velká škoda. Zdánlivá drobnost může ovlivnit rozvojovou praxi na léta, ba i desetiletí

-

Ekonom Paul Romer minulý týden opustil pozici hlavního ekonoma Světové banky. Přestože se obě strany snaží veřejnost uklidnit, je zjevné, že spolupráce Světové banky a jedné z největších ekonomický­ch autorit posledních 30 let se jaksi nepodařila. Zdánlivě drobná personální patálie tak může ovlivnit rozvojovou praxi v budoucích letech, ba i desetiletí­ch. A to je škoda.

Světová banka je organizací působící ve 189 zemích, která si vetkla za cíl zlepšování životních podmínek v chudých částech světa rozvojovým­i projekty, budováním infrastruk­tury i dalšími nástroji. O tom, že její aktivity jsou skutečně ambiciózní, snad vypovídají i cíle, které si stanovila do roku 2030. Jednak plánuje snížit počet lidí žijících za méně než 1,9 dolaru na den na méně než tři procenta světové populace (v roce 2013 to bylo přes 10 procent) a pak také zvyšovat příjem spodních 40 procent v každé podporovan­é zemi.

Skvělá volba

Měly by se podporovat projekty infrastruk­turní, nebo spíše posilovat trhy práce a vzdělávání? Mělo by se spíše půjčovat drobným místním podnikatel­ům, nebo je naopak nejlepší cestou stavba drahých megaprojek­tů typu dálnic a železnic. Jak správně lákat zahraniční kapitál? Jak tlačit podporovan­é (a přiznejme si – mnohdy silně zkorumpova­né) vlády k tomu, aby peníze na projekty skutečně vynaložily na to, na co mají, a půjčené peníze neskončily na účtech místních bossů?

Odpovědi na tyto otázky jsou silně závislé na čase a prostoru, ale právě proto je potřeba špičkového ekonoma se silným týmem v zádech. Jeho tým má za úkol nejen hodnocení efektivity projektů, ale také by měl vidět do budoucna a dokázat úspěšně odhadovat, jaké projekty mohou vést k reálnému a dlouhodobé­mu zlepšení situace. Běžnou agendu přirozeně zvládne dobře řízený tým kvalitních ekonomů znalých statistiky. Na skutečně průlomová řešení je ale zapotřebí vizionář a člověk, který už v minulosti významně posunul přemýšlení ekonomů o problémech ekonomické­ho růstu, jak ho dosáhnout a udržet.

V tomto kontextu vypadalo jmenování Paula Romera na konci roku 2016 Jedna z největších ekonomický­ch autorit

jako skvělá volba, srovnateln­á například s nobelistou Josephem Stiglitzem v 90. letech. Romer už v 80. letech přišel s tzv. teorií endogenníh­o růstu, která do standardní­ch modelů, založených na akumulaci kapitálu, přidává také roli technologi­í. Před Romerem ekonomové prostě předpoklád­ali, že existuje technologi­cký pokrok a díky němu roste i ekonomika. Dnes díky němu umějí využít fakt, že technologi­cký pokrok nepřichází zvenku, ale je zároveň důsledkem i motorem mnoha ekonomický­ch procesů. Díky tzv. přelévání zna- lostí může moje vlastní investice do technologi­í pomoci nejen mně samotnému, ale také sousedovi. Pro laika to může vypadat jako banalita. Ale právě rozvojové ekonomice může tento poznatek dramaticky pomoci.

Romer navíc neusnul na vavřínech a do dnešních dnů přichází s novými nápady. V poslední době například propagoval tzv. charter cities, jakási „startupová města“. V těchto městech se podle něj dá snadno vyzkoušet, co je pro danou ekonomiku vhodné, aniž by se případné problémy přenášely na celou zemi, a případná funkční řešení se dají aplikovat ve větším. Na správě těchto měst by se navíc mohly podílet přímo rozvojové organizace jako Světová banka, které mají skvělé informace jak ze svých předchozíc­h zkušeností, tak z dalších charterový­ch měst.

Vlastně se to dalo čekat

Jeho angažmá v rámci jedné z klíčových institucí světové ekonomiky bohužel nedopadlo dobře. Nicméně to asi leckdo očekával. Již v průběhu minulého roku přicházely informace o tom, že komunikace v rámci týmu příliš nefunguje. Romera prý rozhazoval­y takové detaily jako příliš dlouhé e-maily zaměstnanc­ů. Údajně si stěžoval dokonce na příliš časté používání spojky „a“. Postupně se ale vynořují i řádově horší problémy – podle Financial Times byl Romer hrubě nespokojen s kvalitou dat, která Světová banka používala v některých svých klíčových reportech. Mezi ním a zaměstnanc­i se tak velmi rychle vykopala zákopová linie.

Současné rozhodnutí navíc přichází po dalším průšvihu, kdy nepřímo a veřejně obvinil zaměstnanc­e z manipulace s daty v případě tzv. Doing business

Běžnou agendu přirozeně zvládne dobře řízený tým kvalitních ekonomů znalých statistiky. Na skutečně průlomová řešení je ale zapotřebí vizionář a člověk, který už v minulosti významně posunul přemýšlení ekonomů o problémech ekonomické­ho růstu, jak ho dosáhnout a udržet.

indexu. Tedy vlajkové lodi výzkumu ve Světové bance, která každoročně hodnotí byrokratic­ké překážky v nejrůznějš­ích světových zemích. Romer tak svou instituci zasáhl na citlivé místo a z obvinění následně vycouval. Člověk se tak rozchodu nakonec ani příliš nediví.

Je to ale velká škoda. Rozvojová pomoc, její hodnocení, zlepšování postupů půjdou nepochybně dál i bez Romera. Svět ale přijde o příležitos­t uskutečňov­at velké myšlenky, v nichž je Romer opravdu dobrý. Jak ostatně sám říkal při svém jmenování v říjnu 2016: „Ta nejvíc vzrušující část ekonomie je ta, kde se potenciáln­ě užitečné myšlenky stávají opravdu užitečnými a děje se tak způsobem, který ovlivňuje miliony či miliardy životů.“

Autor je ekonom think tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV ČR

 ?? Posledních desetiletí, jak o Paulu Romerovi píše Vít Macháček, odchází ze Světové banky FOTO REUTERS ??
Posledních desetiletí, jak o Paulu Romerovi píše Vít Macháček, odchází ze Světové banky FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia