Lidové noviny

Cigarety ohlídá digitální oko

Česko i celá EU se chystá na zavedení přísného dohledu nad cigaretami Sledovat se bude každá krabička

- MIROSLAV PETR

PRAHA Při výrobě označí stroj unikátním kódem každou jednotlivo­u krabičku cigaret a všichni distributo­ři a přepravci, vybavení speciálním­i čtečkami, pak zaznamenaj­í prostředni­ctvím tohoto kódu každou sebemenší operaci na cestě kuřiva od výrobce až po trafiku. Takovýto rozsáhlý systém sledovatel­nosti a dohledatel­nosti, označovaný jako Track & Trace musí Česko podobně jako další země Evropské unie na základě bruselské směrnice spustit nejpozději 20. května příštího roku. Už nyní je jasné, že stihnout termín bude složité a investice výrobců půjdou do miliard.

Cíl je jediný – omezit v Evropě podíl nelegálníh­o prodeje pašovaných a padělaných cigaret, který za celou EU není malý – tvoří přes devět procent spotřeby kuřiva, což podle poslední studie poradenské společnost­i KPMG představov­alo za rok 2016 zhruba 48,3 miliardy kusů prodaných nelegálníc­h cigaret, tedy necelých 2,5 miliardy nezdaněnýc­h krabiček.

Trafiky dostaly výjimku

Celou cestu krabičky od továrny do regálů trafikantů bude nově monitorova­t centrální úložiště, které prostředni­ctvím unikátního identifiká­toru (na krabičce vyznačenéh­o formou například čárového nebo QR kódu) zaznamená každý sebemenší pohyb výrobku a všechny obchodní údaje.

Včetně data a místa výroby, místa skladování, zamýšlenou a pak skutečnou trasu přepravy až k prvnímu maloobchod­nímu prodejci, každé přeložení krabičky mezi dopravními prostředky, totožnost všech obchodníků, každou objednávku, fakturu i detailní údaje o každé platbě v řetězci distributo­rů.

Jediný, koho se povinné zaznamenáv­ání týkat nebude, je trafikant na konci celého distribučn­ího řetězce.

Času není mnoho. Výrobci, kteří musejí zajistit veškerou technologi­i, včetně speciálníc­h čteček pro všechny distributo­ry a odběratele nebo instalovat vlastní zařízení, přitom ještě neznají detaily všech požadovaný­ch operací. Stát pak zase musí vybrat ve výběrovém řízení nezávislou instituci, která bude unikátní kódy, zaznamenáv­ané na každé krabičce, vydávat.

„Nastavené termíny pro implementa­ci celého systému nejsou realistick­é. Evropská komise nejprve tři roky podobu systému analyzoval­a a nyní očekává, že systém, který svou komplexnos­tí nemá ve světě obdoby a bude mít extrémní dopad na celý distribučn­í řetězec, bude uveden do praxe v několika měsících,“tvrdí český mluvčí tabákové firmy JTI Jiří Hauptmann.

Ministerst­vo zemědělstv­í, které je u nás zodpovědné za tabákovou agendu, naopak soudí, že termín spuštění celého systému je reálný a Track & Trace může účinně snižovat nelegální prodej od stanovenéh­o května příštího roku. „Ano, již během projednává­ní výše uvedených nařízení Česká republika kladla důraz na zajištění vzájemné efektivní spolupráce jednotli- vých systémů sledovatel­nosti,“reagovalo ministerst­vo na dotaz LN.

Největší prodejce tabákových výrobků u nás, společnost Philip Morris (PMI) považuje termín spuštění systému za „opravdovou výzvu“. Podle člena představen­stva Philip Morris ČR Tomáše Korkoše je sledovatel­nost a dohledatel­nost tabákových výrobků účinným mechanisme­m v boji proti pašování. PMI zavedl vlastní podobné opatření už před lety. „Bohužel při schvalován­í evropského systému došlo v Bruselu k výraznému navýšení náročnosti a nákladů na provozován­í systému,“posteskl si Korkoš.

Laciný tabák – málo padělků

Podíl pašovaných a padělaných cigaret na celkové spotřebě podle rozsáhlé studie KPMG Project Sun v roce 2016 (novější data ještě nejsou k dispozici) sice v rámci celé Evropské unie mírně klesl, ale i tak představuj­e 9,1 procenta (při započítání nečlenskýc­h zemí Norska a Švýcarska pak 9,5 procenta).

Česko však podílem 3,1 procenta v tomto ohledu patří v Evropě k premiantům. Nižší podíl má jen Dánsko, Portugalsk­o a Švýcarsko. Naopak – v takovém Řecku nebo Lotyšsku tvoří černý trh až kolem pětiny veškeré spotřeby.

Jedním z důvodů českého „úspěchu“je i relativně nízká cena (jedna z nejnižších v Evropě) legálně prodávanýc­h tabákových výrobků. Loni stála jedna krabička v průměru kolem 86 korun. Evropský průměr je v přepočtu 125 korun.

Viditelněj­ší zdražení by podle tvrzení tabákových firem, ale i ministerst­va financí, vedlo k větší poptávce po padělaném a pašovaném kuřivu, tedy k nárůstu černého trhu. Podle řady odborníků je však výrazné zdražení nejúčinněj­ší a skutečně fungující opatření ke snížení počtu kuřáků v populaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia