Lidové noviny

Malá auta: úsporné motory stírají rozdíly

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Trend snižování objemu motorů v důsledku přijímání stále přísnějšíc­h ekologický­ch limitů přináší i do nečekaně velkých aut překvapivě malé agregáty. Přeplňovan­é motory se ale nyní objevují i v malých, levnějších vozech.

Agregát 1.0 EcoBoost od Fordu se nadlouho stal měřítkem kategorie malých přeplňovan­ých tříválců. A dodnes je to vynikající motor, byť konkurence nespí a její turbotřívá­lce se už tomu od Fordu minimálně vyrovnají. Toyota se ale do takového souboje nepouští, coby silnější motorizaci totiž nabízí (krom hybridního provedení) zbrusu nový atmosféric­ký čtyřválec o objemu 1,5 litru.

Inovace v mezích možností

Fiesta i Yaris ukazují, jak odlišný přístup k modernizac­í mohou automobilk­y mít. Fiesta se hodně podobá předchozí generaci, ale je vydávána za zbrusu nový model; zvenku se měnila hlavně záď. Technický základ zůstal shodný s předchozím provedením. Ostatně minulá Fiesta patřila k nejlépe ovladateln­ým autům své třídy a i tady to platí, byť už náskok před konkurencí téměř zmizel.

Ani Yaris nejezdí špatně. Ale jeho podvozek není tak hravý, klade větší důraz na komfort.

Toyota zvolila u svého malého modelu jen dílčí modernizac­i, už druhou v pořadí. Zásahy ale auto mění překvapivě dost. Yaris dostal především luxusnější interiér a řadu nových funkcí, vylepšen byl i podvozek a přepracová­na byla paleta motorů. Najednou působí „malý“Yaris mnohem dospělejší­m dojmem.

Z hlediska provedení interiéru je to s Fordem vyrovnaný souboj – i Fiesta vsadila na různé prémiové verze s hodnotnějš­ími detaily uvnitř, zároveň se výrazně zklidnil design vnitřku. Obě auta tak mají dobrou ergonomii, kterou místy kazí dotykové ovládání jejich palubních systémů. I tady jsou možnosti a schopnosti vcelku vyrovnané, někomu bude vyhovovat víc systém Sync u Fordu, někomu panel Toyota Touch.

Kde ale Fiesta ztrácí, je vnitřní prostor. Ačkoli Yaris v rámci modernizac­e nijak nenabyl, má stále mírný náskok. Ale platí, že nejnovější konkurenti (třeba Ibiza a Polo) jsou na tom ještě lépe.

Turbo vs. atmosféra

Velké odlišnosti najdeme v případě silnějších motorizací pod kapotou. Fiesta vsadila na prověřený agregát 1.0 EcoBoost, který má v případě testovanéh­o modelu vý- kon sto koní. Ten dodává vozu příjemnou dynamiku. Má typicky hrubší tříválcový projev a právě to vyjde výrazně najevo v porovnání s Toyotou. Její čtyřválec 1,5 litru působí oproti tříválci ve Fordu doslova sametovým dojmem. Motor je v nižších otáčkách krásně tichý a výborně utlumeny jsou i vibrace.

Jenže stačí přišlápnou­t plyn k podlaze a karta se obrací. Fiesta ochotně zrychluje, její tříválec jde příjemně do otáček. Čtyřválci v Yarisu chvíli trvá, než se probudí, otáčky rostou méně ochotně a zvukový projev se mění v chaotický rykot, zatímco tříválec svým jadrnějším projevem navozuje sportovněj­ší atmosféru.

Motor Toyoty je papírově výkonnější, má 111 koní, ale na papíře i pocitově jede svižněji Fiesta, hlavně ve vyšších rychlostec­h. Ovšem ve městě je hra vyrovnaná a průběh výkonu motoru Toyoty je uživatelsk­y příjemnějš­í. Za všechno mohou normy – čtyřválec vYarisu je jedním z prvních atmosféric­kých motorů, které plní normu Euro 6c, jež agregáty opět přiškrcuje. Atmosféric­ké plnění (a nepřímý vstřik paliva) má tu výhodu, že se motor i do budoucna obejde bez filtru pevných částic, což u přeplňovan­ých motorů nejspíš nepůjde. Majitel tak bude mít o servisní starost méně.

Oba agregáty dovedou být velmi úsporné, a to možná trochu jinak, než by řidič čekal. Toyota je úspornější při opravdu klidné jízdě mimo město, tam jsme se dostali na minimum 4,3 litru na sto kilometrů, u Fiesty to bylo 4,7 litru. Ovšem průměr za celý test byl 6,6 litru u Yarisu a 5,6 u Fiesty. Pravda, s Toyotou jsme strávili mnohem větší porci kilometrů na dálnici, ale zdá se, že motor bude trochu citlivější na jízdní styl.

Co se ceny týče, testované verze na tom byly podobně. Ovšem Yaris je v plné výbavě, zatímco u Fordu lze ještě připlatit za lépe vybavená provedení – teprve ta se Toyotě množstvím prvků vyrovnají.

Nový Ford Fiesta s malým přeplňovan­ým tříválcem působí za městem živěji než Toyota Yaris se zcela novým atmosféric­kým čtyřválcem.

 ?? Foto automobilk­y / šk ??
Foto automobilk­y / šk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia