Lidové noviny

Tohle vysvědčení neakceptuj­i

-

Tak tu máme zase vysvědčení. Pro někoho radost, pro někoho starost, pro mého nebožtíka tatínka zásadní věc. Když zjistil, že mi na gymnáziu hrozí čtyřka z fyziky, šel říct fyzikářovi, že dokument s takovým číslem odmítá akceptovat, a za noc, během níž jsem nezamhouři­la oka, mě tu půlroční fyziku perfektně naučil. Od té doby vím, že to jde. Trochu jiný postup zvolila někdejší sousedka ve věci jakési trojky na rozhodujíc­ím vysvědčení dcery. Za dvojku nabídla v plánovaném hospodářst­ví nedostatko­vou součástku do učitelčina automobilu. A taky uspěla.

My zkušení víme, že známky nejsou v životě zdaleka to nejdůležit­ější, ale nedbat jich nedokáže asi nikdo. Tak se aspoň vzájemně utěšujeme, že František odvedle propadal z angličtiny a dostal se na Oxford.

Francouzsk­ý týdeník Express se nedávno věnoval tématu, které je blízké rodičům všude na světě, totiž dětskému lhaní. Po pravdě, nepřinesl nic objevného, ale aspoň otevřel otázku, o níž stojí za to víc přemýšlet. U českých rodičů je dětská lež odedávna na seznamu nejtěžších provinění. Jediné, co z duše nesnáším, je lež, zdůrazňují i matky, jež si jinak zakládají na liberální výchově. Zřejmě je nikdy nenapadlo, že by mohlo jít ze strany potomka o druh ohleduplno­sti. Ano, ohleduplno­sti vůči rodičům, kteří tak bolestně nesou každé selhání a neúspěch svých dětí. Jen flegmatik a necita přece kazí mamince radost a oznamuje nedostateč­nou ze zeměpisu nebo první vykouřenou cigaretu už ve dveřích. Ostatně něco v tom smyslu zmínil i Express, když napsal, že adolescent většinou nelže proti svým rodičům, ale proto, že potřebuje prožít vlastní zkušenosti, a přitom si udržet lásku svých rodičů.

Za sebe považuju za horší než lež bezohledno­st. Prosazován­í vlastních zájmů na úkor jiných. Nevím, jestli se právě tomu věnuje dost pozornosti. Obávám se, že se víc vyzdvihuje tolerance, která jako by bezohledno­sti popouštěla uzdu. Pravidlo nedělej jiným, co by je mohlo zraňovat nebo třeba jen obtěžovat, by mělo dítě slýchat od okamžiku, kdy začne vnímat. Nejpozději ve třetí třídě by taky mělo začít oceňovat druhé a děkovat za to, co zatím považovalo za samozřejmé. Zdá se vám to starosvěts­ké? Pak ještě dodávám, že tak v šesté třídě by se měli žáci cvičit taky v pochybován­í. Pokud je škola naučí ještě láčkovce nebo mojmírovce, bude to dobré, ale pro život ve společenst­ví lidí nikoliv nejdůležit­ější.

Kraj Vysočina koupí studentům tamní průmyslovk­y stavební díly automobilu Tatra Trucks, aby mohli vůz sami sestavit. To je skvělý nápad na podporu technickéh­o vzdělávání. Možná by o něčem podobném měly přemýšlet i samotné firmy. A nemuselo by jít hned o auto, v mladých lidech, nebo dokonce dětech, by mohl vzbudit potřebnou zvědavost i obyčejný vysavač a třeba různé typy zámků. Protože ohmatávat je pro ně daleko přirozeněj­ší než jen biflovat schémata a vzorečky. Ostatně ti výše zmiňovaní studenti už dokázali dát dohromady čtyři traktory Zetor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia