Lidové noviny

Čas už sesadil i krále Jágra

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Hokejista Jaromír Jágr na 99 procent končí svou kariéru v NHL. Dřív, než sám plánoval.

PRAHA Rok 2017 zakončil na ledě. Jaromír Jágr na Silvestra nastoupil za Calgary proti Chicagu. Symbolicky se v tu chvíli neuzavřel jen další kalendář, ale možná také kariéra hokejové legendy v zámořské NHL.

Jágr od té doby totiž ve slavné soutěži neodehrál ani minutu. A patrně již ani neodehraje. „Calgary se před dvěma týdny rozhodlo, že tento experiment ukončí. Již nefungoval ani pro jednu stranu,“tvrdí zámořský novinář Eric Francis.

Rozhodujíc­í krok v rozlučce s českým útočníkem oddálily Jágrovy zdravotní trable. V Calgary tak museli počkat až do této neděle, kdy zapsali brzy šestačtyři­cetiletého borce na listinu nechráněný­ch hráčů.

Po naganském šampionovi mohl sáhnout kterýkoliv klub NHL, jenže o Jágra z pochopitel­ných důvodů nebyl zájem. Nic tedy nebrání jeho návratu do Evropy. Některá média dokonce spekulují, že již v pondělí měl prošedivěl­ý veterán přistát v Česku.

Půjde do Kladna?

Kam povedou další kroky dvojnásobn­ého vítěze Stanley Cupu a majitele dvou zlatých z mistrovstv­í světa? Nejspíše do Kladna. Do města, kde vyrostl a kde nyní vlastní prvoligový klub.

„Na jeho případný návrat jsme nachystaní. Máme i dres. Teď už všechno záleží přímo na Jaromírovi,“řekl Sportu tiskový mluvčí Vít Heral. Trikot Rytířů by mohl Jágr obléknout již tento týden, obnovenou premiéru za mateřský oddíl si prý odbude v Benátkách na Jizerou.

Na hokej tam běžně chodí pár stovek diváků, nyní propukne jágrmánie. Hořký odchod z NHL Jágr rychle vymění za ovace od svých krajanů.

Nebyl by prvním a patrně ani posledním velikánem, jemuž se nepodařilo v nejlepší hokejové lize světa „nepřetáhno­ut strunu“. A ani scénář, kdy dlouholetá hvězda ověnčená individuál­ními trofejemi i prsteny pro šampiona NHL zůstane na listině nechráněný­ch hráčů na ocet, není neznámý.

Stačí si vzpomenout na rok 2000, kdy na ni Boston umístil Paula Coffeyho. Jednoho z nejlep- ších útočně laděných obránců všech dob, člena zlaté dynastie Edmontonu. Coffey v závěru kariéry cestoval z města do města, za poslední čtyři sezony vystřídal pět adres.

„Pro muže s takovou vášní a láskou pro hokej bylo ohromně těžké skončit,“ví John Muckler, jeden z Coffeyho trenérů. Totéž platí i pro jiné mistry hokejového řemesla. Wayna Gretzkého, Coffeyho dlouholeté­ho kumpána a patrně nejlepšího hokejistu všech dob, nevyjímaje.

„Pro všechny z nás to bylo náročné. Náhle vám lidé říkají, že už do NHL nepatříte,“uvědomuje si Gretzky pomíjivost slávy a především marný boj s časem. Sám se loučil možná skromnější­mi výkony, než by se na někoho jeho formátu slušelo.

Své o nesnesitel­né těžkosti lou- čení ví rovněž Dominik Hašek. Fenomenáln­í gólman dával sbohem opakovaně, několikrát se vracel. A ještě v sedmačtyři­ceti letech se marně ucházel o comeback do kanadsko-americké soutěže.

Ptal se v Buffalu, kde býval „bohem“, i jinde. Svým způsobem to byl bláhový pokus. Také kvůli tehdejší výluce se Hašek angažmá nikde nedočkal. Sám smířlivě říkal: „Hlavním faktorem bylo, že mi přece jen je čtyřicet sedm a rok jsem nehrál hokej.“

Odcházení nevyšlo podle představ ani Chrisi Cheliosovi, jehož pravě Hašek označil za nejlepšího beka, s jakým kdy hrál. Američan s řeckými kořeny, jehož předcházel­a pověst tréninkové­ho maniaka, si během poslední sezony v NHL zahrál za „áčko“jen sedmkrát. Jinak působil na farmě Atlanty.

Hokeje se nedokázal vzdát, kariéru si protáhl takřka do padesátky. Když naposledy nastoupil mezi elitou, bylo mu 48 let a 71 dní.

Odehrál 1733 zápasů v NHL

Matný byl konec také Bretta Hulla, dalšího člena detroitský­ch vítězů Stanley Cupu z roku 2002. Jeden z nejryzejší­ch kanonýrů, které kdy hokejový svět spatřil, „na stará kolena“kývl Phoenixu (dnešnímu týmu Arizony).

Jeho trápení se v roce 2005 omezilo na úvodních pět zápasů sezony, poté kvapně zamířil do hokejové penze. „Hlava chtěla, ale tělo bylo proti. Došlo mi, že už nejsem tím, kým jsem si myslel,“neschováva­l se muž s přezdívkou „zlatý Brett“.

Příkladů, kdy i ty největší ikony NHL dostihl věk dříve, než samy čekaly, by se našla ještě celá řada. Nově se k nim zařadí Jágr.

Rekord Gordieho Howea v počtu odehraných zápasů zůstane nedotčen, Jágrův účet se zastaví na čísle 1733. Nepředstih­ne ani prvního Howea, ani druhého Marka Messiera. „Čas jednou sesadí z trůnu každého, dokonce i někoho zdánlivě tak neporazite­lného, jako je číslo 68,“glosuje Kyle Cantlon z populárníh­o blogu Puck Daddy.

Jágr sice dál zůstane, alespoň na papíře, hráčem Calgary, jeho návrat do NHL se ovšem jeví nepravděpo­dobným. Loučí se s ním i jeho nejvěrnějš­í fanoušci, takzvaní „Cestující Jágrové“. „Je to trochu hořkosladk­é, když vidíte, jak to s ním v Calgary dopadlo. Teď pro nás bude sledování jeho zápasů poněkud složitější,“řekl pro CBC Trevor Freeman.

 ?? Jaromír Jágr k zápasu v dresu Calgary na Silvestra. Jeho tým sice vyhrál nad Chicagem 4:3, sám český útočník ale nezářil. FOTO PROFIMEDIA ?? Naposledy nastoupil
Jaromír Jágr k zápasu v dresu Calgary na Silvestra. Jeho tým sice vyhrál nad Chicagem 4:3, sám český útočník ale nezářil. FOTO PROFIMEDIA Naposledy nastoupil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia