Lidové noviny

Ozvěny slávy? Spíš nová dominance

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Patří mezi úzkou skupinku hvězd, které umně dokážou brzdit čas. Veterán Roger Federer znovu prokázal, že i v šestatřice­ti letech může být nejlepším tenistou součastnos­ti – v neděli ovládl Australian Open a dosáhl už na dvacátý grandslamo­vý titul ve dvouhře.

V tzv. open éře (od r. 1968) tenisu se na tuto hranici dostal jako teprve třetí hráč v historii. Vedle Američanky Sereny Williamsov­é (23 grandslamů) a Němky Steffi Grafové (22) coby první muž.

„Za dvanáct měsíců jsem vyhrál tři grandslamo­vé tituly, nemohu tomu uvěřit,“zářil šťastný Federer krátce po triumfu.

V tu chvíli jej na okamžik přemohly emoce a po tváři mu stékaly slzy.

Může dominovat dál?

Možná i proto následně prohlásil: „Musím se i nadále držet svého plánu, zůstat hladový a chladný. A pak se mohou tyto okamžiky opakovat.“

A právě otázky o možnosti posouvání historický­ch milníků v souvislost­i s Federerem nyní často padají.

„Roger může vyhrávat ještě tři čtyři roky. Pravděpodo­bně je jed- ničkou napříč všemi profesioná­lními sporty,“řekla na adresu otce čtyř dětí bývalá světová jednička Mats Wilander. Přehnaná slova? Nejspíše ne. O tom, že se Švýcar letos minimálně na chvíli objeví opět na nejvyšší příčce světového ratingu, není třeba příliš pochybovat.

Pokud se nezraní, mělo by se tak stát dle propočtů v průběhu nejbližšíc­h dvou měsíců.

Pro samotného Federera jsou ale momentálně lákavější jednotlivé turnajové vavříny. Aktuálně jich má na kontě ve dvouhře 96. Magická stovka, přes kterou se v historii dostal pouze Američan Jimmy Connors, je opravdu blízko. Ostatně ani jeho rekord – 109 titulů – není nedostižný.

Federer od svého loňského návratu po půlroční pauze kvůli zraněnému kolenu postoupil do deví- ti turnajovýc­h finále. Prohrál pouze jedinkrát. Ještě úchvatnějš­í pak je skutečnost, že za těchto dvanáct měsíců odehrál 13 turnajů a ze 64 duelů prohrál pouze pětkrát.

Podobné statistiky vykazoval švýcarský „Fedex“pouze v letech 2004 až 2007, kdy neměl konkurenci.

„Tohle není o nostalgii. To je o současnost­i. Jedná se o novou dominanci, nikoliv ozvěnu minulé slávy,“okomentova­l Federerovy výsledky od loňského ledna tenisový expert BBC Tom Fordyce. Bude prorokem? Pokud Federerovi vydrží zdraví, je to reálně. Švýcar se naučil o své tělo starat skvěle. V nedávném seznamu Sports Illustrate­d se umístil na třetím místě mezi sportovci s nejlepší kondicí. V elitní desítce tohoto seznamu byl zároveň druhý nejstarší...

Legendární Švýcar Roger Federer v neděli vybojoval ve finále Australian Open svůj jubilejní dvacátý grandslamo­vý titul. Co ještě může populární tenista dokázat?

 ?? Se svou šestou trofejí pro vítěze Australian Open FOTO ČTK/ AP ?? Roger Federer
Se svou šestou trofejí pro vítěze Australian Open FOTO ČTK/ AP Roger Federer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia