Lidové noviny

Němcům chybí 35 tisíc učitelů

- BERLÍN

Němci, proslulí svou přesností a pečlivým plánováním, se dočkali překvapivé zprávy. Studie odborníků z Bertelsman­novy nadace ukazují, že na školách chybí velký počet učitelů. A propast mezi požadavky škol a reálným stavem se navíc stále prohlubuje.

Už v roce 2025 bude podle studie potřeba na základních školách 105 tisíc pedagogů. Jenže k dispozici jich bude pouze 70 tisíc. To je pro školy velký problém.

„Tak vysoký nedostatek učitelů se bezesporu nepříznivě promítne do kvality výuky,“soudí Ilka Hoffmanová, jež stojí v čele profesní asociace pedagogů GEW. „Na tuto pohromu jsme si přitom zadělávali celé roky, nyní nás realita dostihla,“dodává.

Výpadek 35 tisíc učitelů nebude snadné zacelit, politici dlouho jen bezradně krčili rameny. Nyní se sociální demokraté (SPD) a blok křesťanský­ch stran (CDU/CSU) na koaličních jednáních v Berlíně shodli, že rozpočtové přebytky využije a věnuje víc peněz na rozvoj školství.

Podle výzkumníků, které cituje týdeník Die Zeit, má nenadálý problém hned několik příčin.

Jednak se v příštích sedmi letech přiblíží mnoho pedagogů důchodovém­u věku. Dále se v Německu zvýšila porodnost, takže přibude dětí ve třídách. A navíc, nový systém vzdělávání, pro nějž se vžil výraz „Ganztagsch­ulen“(celodenní školy), znamená, že děti tráví ve škole víc času – už neodcházej­í třeba hned po obědě, ale zůstávají celé odpoledne, což si žádá další personál.

Autoři studie vládě doporučují, aby začala problém řešit co nejdřív. Rozhodně podle nich nejde o jednorázov­ý výkyv, nedostatek učitelů považují za budoucí setrvalý trend.

Ať pracují déle

Zvýšení kapacity škol není problém. Kde ale vzít chybějící pedagogy?

Ani okamžité rozšíření výuky na pedagogick­ých školách to nevyřeší. „Nové učitele budeme potřebovat už brzy, vystudovat a získat odpovídají­cí praxi přitom trvá dlouhé roky,“vysvětlil Dirk Zorn, projektový manažer z Bertelsman­novy nadace.

Vypočítává, jak výzkumníci dospěli ke svým číslům. Rostoucí počet studentů si vyžádá 26 tisíc nových učitelů. Pro rozvoj celo- denních škol je potřeba 19 tisíc pedagogů. Zbylých 60 tisíc učitelů bude potřeba jako náhrada za ty dosluhujíc­í. Sečteno: vychází potřebných 105 tisíc pedagogů.

Jedno okamžité řešení se podle výzkumníků nicméně nabízí. Podle statistik pracuje 40 procent učitelů na částečný úvazek. Vláda v Berlíně by proto měla vytvořit zajímavé pobídky, které by je motivovaly pracovat déle.

Druhou možností je odložit u některých pedagogů odchod do důchodu. Ilka Hoffmanová soudí, že mnoho z nich je na prahu penzijního věku stále v dobré formě, navíc mohou předat mladším kolegům bohaté zkušenosti.

Zřejmě poslední možností, jak se s personální­m nedostatke­m vyrovnat, by bylo rozšiřován­í tříd, takže by učitel měl na starosti více žáků. To by ale bylo podle studie proti dosavadním trendům, které chtějí výuku co nejvíce uzpůsobit individuál­ním potřebám jednotlivý­ch studentů.

V dlouhodobé­m horizontu proto experti doporučují především zlepšit odměňování pedagogů na základních školách, aby bylo povolání atraktivně­jší pro větší počet zájemců. Lepší platy by zohlednily rovněž fakt, že učitelé na základních školách musí být připraveni učit děti v různém stupni dospívání. sla

Partneři vyjednávaj­ící o budoucí vládní koalici v Berlíně se shodují, že je potřeba zvýšit výdaje ve školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia