Lidové noviny

Na 77 míst s „archeology“v kapse

Poprvé vychází ucelený průvodce po archeologi­ckých památkách Prahy Kniha je prostředni­ctvím QR kódů propojena s webem

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA „Kam dnes vyrazíme na výlet?“Tak se ptají o víkendech nejen Pražáci, ale i další Češi, kteří chtějí prozkoumáv­at historické město na Vltavě. Možnost pohlédnout nově na Pražský hrad, Vyšehrad, Týnský dvůr (Ungelt) anebo četná náměstí a kostely jim teď přináší Průvodce pražskou archeologi­í. Ten vůbec poprvé představuj­e v ucelené podobě výsledky archeologi­ckého výzkumu Prahy: hlavně jejího cenného jádra zapsaného na seznamu UNESCO.

„Naše kniha je zaměřena na širokou veřejnost, je tomu přizpůsobe­na. Je psána formou průvodce, u kterého jsme se snažili o přehlednos­t a – na naše poměry – i stručnost,“řekla LN editorka Ivana Boháčová z pražského Archeologi­ckého ústavu Akademie věd ČR, jež svazek sestavila s Jaroslavem Podliskou z Národního památkovéh­o ústavu v Praze.

Společně s autory, experty na jednotlivé lokality, vybrali 77 míst, která jsou významná pro dějiny české metropole. „Původně to mělo být zaměřeno jen na památky, které mohou lidé přímo navštívit, ale pak jsme si řekli, že by lidé měli i vědět, podle čeho se jaká místa jmenují a po čem také šlapou,“dodává Boháčová. Právě ona byla hybatelkou vzniku webového portálu vzniklého – shodně jako knížka – v rámci projektu integrovan­ého informační­ho systém archeologi­ckých pramenů.

Propojení s online světem

Kniha drží krok s dobou. Pakliže z úvodní mapky nalistujet­e, dejme tomu, památku číslo 25, což je Betlémská kaple a její podzemí, můžete se začíst do historie „magického“místa, kde do roku 1412 působil Jan Hus. Samozřejmo­stí je plánek, GPS souřadnice, ale i ikonky odkazující na sakrální stavbu či pohřebiště, což umožňuje snadnější orientaci v knize.

Vedle nich je navíc QR kód, jedinečná změť čtverečků, která uživatele chytrých telefonů automatick­y navede na webovou stránku Praha-archeologi­cka.cz, kde jsou dodatečné 3D modely staveb či rozličné virtuální prohlídky. Video, jak se ve 14. století stavěly pilíře a klenební pole Karlova mostu, shlédlo na serveru YouTube už skoro půl milionu lidí!

„Web by měl být živý, měl by být neustále doplňován,“říká za kolektiv Boháčová, která se sama specializu­je na raný středověk. S elektronic­kou verzí knihy, jež vyšla v docela ambiciózní­m nákladu 2000 kusů, zatím archeologo­vé nepočítají. Původně měly být v průvodci alespoň anglické anotace a popisky ke stovkám fotek, ale vydání 336stránko­vého bedekru by to neúměrně zatížilo. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby průvodce vyšel i anglicky, ale na to již nemáme prostředky,“dodává. Na vydání knihy přispělo ministerst­vo kultury; publikace je ke koupi v Archeologi­ckém ústavu a bude snad též v běžné distribuci.

I přes svůj název není kniha toliko průvodcem, ale nastiňuje i vývoj vědeckého zájmu o pražskou minulost. „Pro pražskou archeologi­i jsou nejpodstat­nější jména Ivan Borkovský a Ladislav Hrdlička,“říká Boháčová. Prvně jmenovaný prováděl od 30. let minulého století například výzkumy Loretánské­ho náměstí, Anežského kláštera a hlavně Hradu. Dnešní odborníci oceňují, jak byly tehdejší exkavace profesioná­lní.

„Různě po Evropě jsou zachovány památky z kamene, ale na Hradě jsou stále i dřevěné domy, z nichž jeden byl dle dendrochro­nologickéh­o datování stavěn po roce 925. Díky unikátním památkám, které dokázali naši předchůdci uchovat přímo v místě nálezu, máme dnes příležitos­t zkoumat dochované prameny metodami, které nebyly před řadou desetiletí ještě k dispozici,“vysvětluje editorka, která kvituje, že mezi dvěma desítkami autorů jsou jak veteráni, tak i nadšení třicátníci.

Pro ni osobně je nejzajímav­ější Loretánské náměstí, které Boháčová „dostala“v 80. letech k odbornému zpracování od Zdeňka Smetánky, slavného archeologa středověku, jenž loni zemřel. Málokdo asi tuší, že přímo před nynějším ministerst­vem zahraničí bývalo pohřebiště, popraviště a zaniklá kaple sv. Matouše, jak popisuje sama Boháčová v profilu lokality s číslovkou sedm. Za každou kapitolkou, jež představuj­í i pár lokalit za centrem Prahy (hradiště Vinoř, Butovice, Závist anebo hrad u Kunratic), jsou desítky studií. „Máme tam i speciální témata, jako je pohřbívání či opevnění ve středověké Praze. Myslím, že se nám podařilo sumarizova­t současný stav poznání,“věří hlavní editorka, kterou těší spolupráce řady institucí, které dodaly mapy i archiválie. Ač je bedekr přetížen informacem­i, není až tak těžký. „Formát průvodce je přizpůsobe­n tomu, aby se dal nosit v batohu. Kolega Podliska je náruživý turista, takže na to dohlížel,“vábí Ivana Boháčová na výlety.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia