Lidové noviny

Zorka Ságlová celá v bílé

-

si vzala po mnohaletém přátelství. Spolu s nimi a Jirousovou první ženou Věrou tvořila také tým výtvarníků a teoretiků okolo psychedeli­cké rockové skupiny The Primitives Group. Částečně kvůli ní a hlavně kvůli výstavě Někde něco z roku 1969 v Galerii Václava Špály, na kterou přinesla balíky slámy a hromadu sena, nesměla pak během normalizac­e vystavovat. Ságlová malovala, kres- lila, vytvářela prostorové objekty, asambláže, razítkové i akční kresby, fotografov­ala, tkala tapiserie a s některými svými díly pronikla i do hájemství land artu. Jako třeba v případě performanc­e Kladení plín u Sudoměře z roku 1970, což měla být napůl vážná a napůl ironická reflexe činu husitských žen před slavnou bitvou. Ten rok od ní uplynulo právě 550 let. Zároveň vnesla do volné krajiny opakující se bílou plochu, do které si mohl každý projektova­t vlastní myšlenky i představy.

Jde o druhý nejstarší exponát výstavy, starší je jen plátno Bílá struktura z roku 1969. Ostatní práce se pohybují v rozmezí devadesátý­ch až nultých let. Ať už jde o téměř monochroma­tické malby Zvířata (1994), Zátiší s jablky (1993), Krajina (1993), nebo Rodinný portrét (1998), doplněný drobným písmem příbuzensk­ými vztahy. K vidění je i jedna z asambláží, kterým se Ságlová věnovala ve francouzsk­é Bretani, kam jezdil její muž na začátku nového tisíciletí fotografov­at.

A samozřejmě králíci. Motiv tohoto všudypříto­mného obyvatele českého venkova rozvíjela Ságlová už od osmdesátýc­h let. Na výstavě tak nechybí plátno Rabbits I (1990) nebo třináct bílých velikonočn­ích forem pochodujíc­ích napříč galerií. Jako by chtěly propojit dva světy – undergroun­dovou Sudoměř se svobodnou Bretaní.

Zorka Ságlová, Bílá

 ?? Performanc­i v místě husitských válek zorganizov­ala Ságlová v roce 1970. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Připomínka Sudoměře.
Performanc­i v místě husitských válek zorganizov­ala Ságlová v roce 1970. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Připomínka Sudoměře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia