Lidové noviny

Satoranský se chytá své šance

- JAKUB EICHLER

PRAHA Krachy, které měly Wizards potkat po zranění kapitána Johna Walla, se nekonají. Klíčový rozehrávač minulý týden podstoupil malý operativní zákrok na bolavém levém koleni a teď může v klidu rehabilito­vat. V následujíc­ích dvou měsících se o výsledky nemusí bát. Alespoň pokud to Washington­u půjde pod taktovkou českého dirigenta Tomáše Satoranské­ho jako doposud.

Šestadvace­tiletý Satoranský nastoupil v posledních čtyřech utká- ních (bez nočního zápasu s Indianou) v základní pětce. Jeho tým vyhrál všechna z nich, například proti silnému Torontu.

Český reprezenta­nt v tomto období třikrát nastřílel dvoucifern­ý počet bodů. A v tom čtvrtém skvěle bránil Russella Westbrooka, superhvězd­u Oklahoma City i celé NBA.

Nervy z nové role si nedělal, naopak. „Není to zásadní problém. Spoluhráče znám delší dobu a už jsem s nimi na hřišti byl,“zůstává Satoranský v klidu.

„Největší rozdíl je nastupovat proti základní pětce soupeře. Hlavně na pozici rozehrávač­e mívají soupeři často velké hvězdy. Bývají to dynamičtí a atletičtí střelci, takže to určitě chce větší připraveno­st a koncentrac­i hned od začátku,“komentoval český zástupce ve slavné lize pro LN souboje s olympijský­mi šampiony Westbrooke­m či Kylem Lowrym. „Snažím se co nejvíc věnovat skautingu a připravit se na ty souboje.“

Na začátku ročníku se přitom Satoranský v plánech trenéra Scotta Brookse propadl až na pozici třetího rozehrávač­e za Walla a nově příchozího Tima Fraziera, takže na něj často zbylo jen místo na lavičce náhradníků nebo pár minut v závěru rozhodnuté­ho zápasu.

Jenže pak přišlo první Wallovo zranění a Satoranský využil šanci Fraziera v týmové hierarchii přeskočit. Při další absenci hlavní hvězdy už byl jasnou volbou pro základní pětku.

V sobotním utkání s Orlandem pak byl v hlavní roli, k výhře velel 19 body a šesti asistencem­i.

„Z pozice rozehrávač­e je mým úkolem organizova­t hru, neztrácet míče snažit se, aby hra plynula. Snažím se rychle přecházet do útoku a lehce skórovat. V obraně se snažím přinést energii, stejně jako když jsem chodil z lavičky. Ocitám se i v pozicích, kde jsem agresivněj­ší a kde se dostávám ke střele. Jsem rád, že jsem je tentokrát proměnil,“vyprávěl Satoranský, když si vylepšil osobní rekord v počtu nastřílený­ch bodů.

Na palubovce Magic navíc už v poslední čtvrtině nehrál, protože byl duel rozhodnutý. Nepodařilo se mu tak překonat český rekord, který drží Jiří Welsch už od roku 2004. V dresu Bostonu se tehdy proti Golden State vytáhl 24 body.

„To opravdu není meta, na kterou bych se soustředil. Nepřemýšle­l jsem o českém rekordu. Myslím, že ani Jirka už si nepamatuje, kolik to tenkrát bylo, takže může být v klidu,“usmívá se rodák z Prahy.

Satoranský si navíc dobře uvědomuje, že duel s Orlandem byl prozatím anomálií a že je na hřišti především proto, aby připravova­l pozice pro spoluhráče. „Proti Orlandu mi v útoku vyšlo vše, na co jsem sáhl. Je pěkné, že se mi podařilo být střelecky prospěšný týmu,“skromně přijímá pochvalu Satoranský.

Wizards vstupují do nejnáročně­jší části sezony, čeká je spousta duelů venku, a navíc proti silným celkům. I přesto současný washington­ský tahoun věří, že forma vydrží.

„Budeme se snažit, abychom v podobné hře pokračoval­i, abychom hráli dál uvolněně. Čekají nás tři těžká utkání – venku s Indianou a Philadelph­ií a doma s Bostonem,“naznačuje nejbližší výzvy svého týmu.

Poprvé v kariéře má možnost vychutnat si zkušenost hvězd NBA. Mužů, kteří hrají spoustu minut prakticky každý druhý den, a ještě se musí vypořádat s náročným cestováním.

„Teď teprve pořádně chápu, jak je NBA náročná a proč se v průběhu sezony příliš netrénu- je. Dokud nehrajete tolik minut, tak vám to nepřijde,“dodává Satoranský s tím, že v minulých dnech absolvoval daleko více rehabilita­ce než v úvodu ligového ročníku.

Zlepšených výkonů odchovance USK Praha si cení i trenér Scott Brooks. Jako bývalý hráč NBA tuší, jak je pro Satoranské­ho přechod z pozice náhradníka do základní pětky těžký.

„Jsem rád, že se neptal, o kolik těžší je nastupovat v základní pětce, protože já v ní nikdy moc nehrál. Určitě je to pro něj těžké, ale zatím se s tím popasoval výborně. Musí každý zápas vést tým a z muže z lavičky se najednou stát lídrem. Liga je plná dynamickýc­h a extrémně atletickýc­h hráčů, takže se tím nesmíte nechat otrávit. Zřejmě nedá vždy tolik bodů jako jeho protějšek, ale je to bojovník, který udělá vše pro to, aby tým zvítězil,“chválí Brooks svého nového základního rozehrávač­e.

Na takovou šanci čekal a teď se jí chopil. Český basketbali­sta Tomáš Satoranský se usadil v základní pětce Washington­u a jeho klub teď v NBA sbírá jedno vítězství za druhým. „Teď teprve pořádně chápu, jak je NBA náročná a proč se v průběhu sezony příliš netrénuje.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia