Lidové noviny

Ukrajinské století

-

ko-společensk­ého uspořádání. Jak ale podotýká Plokhy, na rozdíl od Němců roku 1918 neměli Němci roku 1941 zájem na budování byť jen pofidérní a vazalské ukrajinské státnosti jako nárazníkov­ého státu proti sovětské říši. Chtěli Ukrajinu proměnit v německý Lebensraum a místní obyvatelst­vo buď vyhladit, nebo proměnit v otrockou pracovní sílu. Z Ukrajiny se stal „koncentrač­ní tábor ve velkém měřítku“. Jak Stalin, tak i Hitler potřeboval­i Ukrajinu a její půdu, bohatství i pracovní sílu pro své „utopie“. V tomto ohledu je příznačné, že Němci ponechali v chodu Ukrajinci nenáviděné kolchozy a převzali většinu mechanismů stalinskéh­o režimu, které vyhovovaly jejich exploatačn­ím cílům. Zatímco ale Stalin chtěl z Ukrajinců udělat komunisty, Hitler je hodlal přímo vyhladit nebo upracovat k smrti. Mezi lety 1939 až 1945 Ukrajina ztratila sedm milionů lidí (z toho jeden milion Židů), což představov­alo 16 procent původního obyvatelst­va. Jen Bělorusko a Polsko na tom byly po skončení války v poměrových ukazatelíc­h hůře.

Ukrajinské utrpení nemělo mít konce – Ukrajinci jako váleční zajatci umírali v koncentrač­ních táborech, kolem 2,2 milionu jich bylo nuceně nasazeno nebo odjelo za prací do Německa, kde jako podřadní otroci umírali na podvýživu, vyčerpání, nálety a nemoci. Ti, co se dožili konce války, byli často ihned odesláni do gulagu jako zrádci a sovětské úřady na ně až do smrti pohlížely s podezřením. Jak podotýká Plokhy, ještě do 80. let museli sovětští občané ve formuláříc­h odpovídat na otázku, zda oni sami nebo jejich příbuzní žili na území okupovaném Němci.

Národní komunismus

Po hororech stalinsko-hitlerovsk­ých „pětiletek“se chruščovov­sko-brežněvovs­ká část ukrajinské­ho příběhu jeví bezmála jako „zlaté“období. Byť v mnoha ohledech paradoxní. Během druhé světové války Stalin rozšířil sovětskou Ukrajinu o nová území, která původně patřila meziválečn­ému Polsku, Rumunsku a Českoslove­nsku. Do totalitníh­o Sovětského svazu se tak inkorporov­ala území s různě vyvinutou tradicí autonomie, parlament- ní demokracie, ale i vypjatého nacionalis­mu. Centrum národní ukrajinské kultury a politickéh­o aktivismu se po zbytek sovětské éry posunulo právě na „nový“západ Ukrajiny. Moskva se také tiše vracela k politice ukrajiniza­ce z 20. let a tolerovala opatrnou verzi národního komunismu. Jeho výraznou postavou byl například první tajemník ÚV Komunistic­ké strany Ukrajiny Pjotr Šelest, jenž úspěšně kombinoval loajalitu kMoskvě, lokální patriotism­us a opatrnou obhajobu ukrajinské historie a kultury.

Ukrajinští komunisté díky svým klanovým a klientským sítím prakticky kontrolova­li svou zemi, která navíc prožívala průmyslový boom a významně se například podílela na prestižním sovětském kosmickém a raketovém výzkumu. Jestliže ve stalinské mocenské pyramidě hráli důležitou roli Kavkazané, nyní se přímo do čela im- péria dostávali lidé dlouhodobě spjatí s Ukrajinou, jako první tajemníci Nikita Chruščov či Leonid Brežněv, jenž zahájil svůj vzestup k moci v Dněpropetr­ovsku.

Tento mocenský model se vyčerpal již těsně po Brežněvově smrti. Skutečným zlomem se ale stala černobylsk­á katastrofa v dubnu 1986. Ukázala Ukrajincům, jak malý vliv na dění ve své zemi ve skutečnost­i mají, a v kombinaci se souběžně probíhajíc­í přestavbou nastartova­la první velké veřejné debaty. Ukrajinští intelektuá­lové a rodící se demokratic­ké hnutí se společně s ukrajinsko­u komunistic­kou elitou začali sjednocova­t v opozici vůči Moskvě a připravova­li se na „útěk od komunistic­kých praporů“.

V roce 1989 pak na Ukrajinu vtrhla živelná politika naplno – vznikaly první masové organizace jako například Ruch (Lidové hnutí Ukrajiny za přestavbu) nebo Společnost ukrajinské­ho jazyka. Právě dlouho tabuizovan­á otázka ukrajinšti­ny jako oficiálníh­o jazyka se stala důležitým mobilizačn­ím prvkem.

Rozpad Sovětského svazu pokračoval a Ukrajina nemohla nečinně přihlížet. V létě 1990 ukrajinský parlament přijal Deklaraci o státní suverenitě Ukrajiny v rámci SSSR. Jak ale podotýkají autoři Dějin Ukrajiny Jan Rychlík, Pavel Robert Magocsi a Bohdan Zilynskyj, „forma uvažované reorganiza­ce SSSR a role Ukrajiny v tomto uskupení zůstávaly nejasné“. Proti plné samostatno­sti se v této době ještě negativně postavily USA v obavě z dezintegra­čního chaosu a pádu svého klíčového spojence v odzbrojova­cích jednáních Michaila Gorbačova.

Volání veřejnosti, hlavně studentů, po nových parlamentn­ích volbách a definitivn­ím opuštění svazu ale bylo silné – v říjnu 1990 studenti zahájili v Kyjevě za tyto požadavky hladovku, jakýsi první Majdan. Definitivn­ě rozhodl až neúspěšný puč konzervati­vních sil proti Gorbačovov­i 19. srpna 1991. Podařilo se ho sice odvrátit, vítězem se však nestal Gorbačov, ale nový vůdce Ruska Boris Jelcin. Ukrajina reagovala vyhlášením plné nezávislos­ti. Je zajímavé, že již tehdy hrozil Jelcin, že v případě ukrajinské nezávislos­ti otevře Rusko otázku hranic včetně Krymu, východní Ukrajiny a Donbasu. Jeho vydírání ale podle Plokhého zatím vyznělo do prázdna.

Rozchod s Moskvou byl bolestivý nejen v „myslích a srdcích“řady lidí, kteří ve společném svazu strávili celý život či bojovali bok po boku proti okupantům, ale i v ekonomice, dopravě či institucíc­h – především v armádě a námořnictv­u. Podle Plokhého trvalo dalších osm let, než se v těchto otázkách podařilo mezi oběma státy uzavřít „civilizova­ný rozvod“. Vyvažování stále enormního vlivu Ruska přirozeně před Ukrajinu postavilo otázku, zda a jak se včlenit do evropských, případně euroatlant­ických struktur. Jeden z prvních průlomů v tomto směru znamenal v lednu 1994 podpis dohody, podle níž se Ukrajina vzdala jaderných zbraní a za to získala významnou pomoc od USA. Opatrné námluvy s EU i NATO ale torpédoval­y zásadní strukturál­ní problémy samotné Ukrajiny, která si během 90. let, podobně jako jiné postsověts­ké republiky, prošla hlubokou společensk­ou deziluzí a krizí.

V roce 1994 se podařilo předat moc z rukou prezidenta Leonida Kravčuka do rukou jeho nástupce Leonida Kučmy. Ukázalo se, že parlamentn­í demokracie na Ukrajině zapustila kořeny. Podle Plokhého to bylo hlavně díky regionální­m, politickým, kulturním a ekonomický­m rozdílům. Žádná strana nedominova­la a k prosazení svých cílů bylo třeba neustále dojednávat kompromis.

Ukrajinsko­u „koulí na noze“nebyly v této době ani tak politika či geopolitik­a, ale ekonomika. Během 90. let výrazně poklesla průmyslová produkce a HDP, přerušily se desítky let budované strukturní vazby na Rusko, zkolaboval­y některé klíčové sektory jako například vojenský průmysl. Mnoho Ukrajinců živořilo, nemělo na jídlo, emigrovalo. Nejprve Ukrajinu brzdily špatně či pozdě prováděné reformy a neúspěšná záchrana ztrátových státních podniků, pak ji zase zasáhly překotná amnohdy zkorumpova­ná privatizac­e a následná oligarchiz­ace.

Jestliže první „střídání stráží“proběhlo relativně hladce, pak Kučmův pád provázely varující okolnosti. V jedněch z nejdramati­čtějších ukrajinský­ch voleb padala obvinění z jejich falšování. Nová politická hvězda Viktor Juščenko, jenž krátce předtím přežil podezřelý pokus o otravu, porazil v prosinci 2004 kandidáta ukrajinské­ho východu Viktora Janukovyče. Cílem Oranžové revoluce nebylo nic menšího než zbavit se mafiánskéh­o kapitalism­u, osvobodit zemi od korupce a Ukrajinu opět posunout blíž k EU. Jenže nyní již byla opatrná i samotná EU. Ukrajina zůstala přes „napjatý kompromis“stále rozpolcená. Viditelné to bylo především na politice paměti, kde především Juščenkova snaha o rehabilita­ci kontroverz­ního nacionalis­ty z 30. až 40. let Stěpana Bandery vyvolávala řadu negativníc­h reakcí doma i ve světě. Jak píše výstižně Plokhy, Juščenko se snažil dostat Ukrajinu do Evropy, ale té z roku 1905, nikoliv 2005.

9. února 1918, podepsali v Brestu Litevském zástupci Centrálníc­h mocností se zástupci Ukrajinské centrální rady mírovou smlouvu. Tím byla formálně uznána nezávislos­t Ukrajiny, která se po celou dobu existence musela potýkat s polohou mezi Německem a Ruskem. Zatímco Stalin chtěl z Ukrajinců udělat komunisty, Hitler je hodlal přímo vyhladit nebo upracovat k smrti. Mezi lety 1939 až 1945 Ukrajina ztratila sedm milionů lidí.

Zamrzlý konflikt

Kořeny zatím největší ukrajinské krize v postsověts­kých dějinách, která v roce 2014 vyústila v Janukovyčů­v pád, následnou ruskou anexi Krymu a destabiliz­aci východní Ukrajiny, je nutno podle Plokhého hledat v únoru 2010, kdy byl prezidente­m zvolen Janukovyč. Jeho ideálem byla autoritati­vní vláda, koncentrac­e moci a návrat ke klanovému stylu. Ukrajina stála na prahu zásadní geopolitic­ké volby – zda se nejprve hospodářsk­y a později i politicky připojit spíše k Rusku, nebo EU.

Ani Janukovyč se sice příliš nehrnul do Ruskem vedeného euroasijsk­ého hospodářsk­ého společenst­ví a podle Plokhého se neúspěšně snažil balancovat mezi Bruselem, Berlínem a Moskvou, na Ruskem zahájenou celní válku v kombinaci s nabídkou několikami­liardových půjček ale reagoval pro velkou část ukrajinské veřejnosti nečekaným odmítnutím asociační dohody s EU. Ukrajinci, kteří si od dohody slibovali další krok směrem k EU, vyšli do ulic. Vypukla další revoluce, která se pod agresí Ruska proměnila v „zamrzlý konflikt“. Jeho konec je zatím v nedohlednu, a jak uvádějí autoři Dějin Ukrajiny, „zemi posouvá do nepříjemné pozice nárazníkov­ého území dlouhodobě zaklíněnéh­o mezi oblast zájmu ruského světa na jedné a světa evropského respektive euroatlant­ického na straně druhé“.

 ?? 1. ukrajinské divize, jaro 1918 FOTO ČTK ?? Vojáci
1. ukrajinské divize, jaro 1918 FOTO ČTK Vojáci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia