Lidové noviny

Z Opavy do Žiliny

-

Reichnerov­y stopy v rodné Opavě. a pracoval také v Berlíně a Hamburku. Na jeho tvorbu měl vliv především brněnský rodák Adolf Loos, od něhož do svých návrhů převzal střídmost i pozornost věnovanou důmyslně navrženým vnitřním prostorům, stejně tak i důraz na užití kvalitních stavebních materiálů.

V Německu se inspiroval některými motivy tamní expresioni­stické architektu­ry i neoklasici­smu. V jeho pozdní tvorbě také rezonuje architektu­ra fašistické Itálie, například stavby z nové římské čtvrti EUR, plánované Mussolinim původně jako centrum světové výstavy v roce 1942. Dobře je to patrné zejména, srovnáme-li Reichnerov­y stavby například se známým Palazzem della Civilt`a Italiana, který v letech 1937–1942 vyprojekto­vali architekti Guerini, La Padula a Romano.

Prorokem doma...

V rodné Opavě si Reichner získal brzy výsadní postavení a na přelomu dvacátých a třicátých let vytvořil několik důležitých staveb. Patří k nim tradičněji pojatá Vogelova vila v Gudrichově ulici nebo dvojice konstrukti­vistických domů pro bratry Lassmannov­y na nároží Tyršovy a Roosevelto­vy ulice, které jasně odkazují k Loosovi. V tomto případě jde o stavby zakončené plochou střechou.

Poněkud opatrnější je dostavba Městské spořitelny na Horním náměstí a v Čapkově ulici. Tady se architekt musel vypořádat s historický­mi objekty v sousedství, a zvolil proto jednoduchý kubus s rastrem čtvercovýc­h oken, který směrem do náměstí narušuje mělký asymetrick­y umístěný rizalit s průjezdem do Čapkovy ulice, akcentovan­ý trojicí mělkých nik s půlkruhový­m závěrem a bohatou reliéfní výzdobou (snad dílo slezského sochaře Josefa Obetha). Kolmé křídlo, obrácené do Čapkovy ulice, je pojato moderněji.

Reichner rovněž upravoval některé partie špalíčku domů radničního bloku a přestavěl lázeňský pavilon v Jeseníku. Jeho nejvýznamn­ější opavskou realizací je však areál lázní s koupaliště­m v Městských sadech, který patří ke špičkovým zařízením tohoto typu u nás. V roce 1929 byla nejprve vypsána soutěž, jíž se zúčastnili také Loosovi olomoučtí žáci Paul Engelmann a Jacques Groag. Zvítězil však velkorysý Reichnerův konstrukti­vistický návrh, který byl následně realizován. Poněkud kuriózním oživením plaveckého bazénu je Obethova socha vodníka. Před deseti lety proběhla citlivá rekonstruk­ce objektu šaten, kterým byl vrácen prvorepubl­ikový vzhled.

... a psancem venku

V průběhu třicátých let se Otto Reichner zabýval i několika urbanistic­kými a architekto­nickými tématy na Slovensku a v roce 1938 – ještě před rozdělením republiky – se přestěhova­l do Rajeckých Teplic a Žiliny, kde získal několik významných zakázek.

Nejprve projektova­l restauračn­í objekt Kamélia, později ovšem nevkusně přestavěný v pokleslém postmodern­ím stylu. Na počátku války pak navrhl na žilinském náměstí Andreje Hlinky pod kostelem Nejsvětějš­í trojice stupňovito­u platformu z kamenných kvádrů se schodišti a balustrádo­u. Současně v sousedství kostela na místě, kde stávala menší školní budova, vystavěl ve spolupráci se slovenským­i architekty Františkem Eduardem Bednárikem a Behrensový­m a Gočárovým žákem Ferdinande­m Čapkou rozlehlý objekt Reprezenta­čního domu, jehož investorem byla katolická církev (původní název byl Dům katolické výchovy a kultury).

Stavba s průčelím krytým deskami ze stříbřitéh­o travertinu má vstupní rizalit s Reichnerov­ým oblíbeným motivem vysokých sdružených půlkruhově zakončenýc­h nik, který už známe z o něco starší budovy opavské spořitelny. Uvnitř se nalézá velký divadelní sál, dále tělocvična a učebny. V sále dnes sídlí městské divadlo Žilina. Celý objekt se začal budovat v roce 1942 a kompletně dokončen byl až těsně po válce, na sklonkumin­ulého století pak prošel generální rekonstruk­cí.

V krátké éře slovenskéh­o štátu dohnal Reichnera jeho židovský původ. Zřejmě proto na původní plánové dokumentac­i chybí jeho signatura. Byl nakonec internován, ale válku naštěstí přežil. V Žilině pak působil až do roku 1960, kdy emigroval do západního Německa. O rok později zemřel v hesenském Gelnhausen­u.

Republika slaví „stovku“. Dobrý důvod si připomenou­t, že v jejím rámci řada slovutných slovenskýc­h architektů stavěla v Čechách, na Moravě nebo ve Slezsku – a naopak. Hrdinou dalšího dílu malého seriálu věnovaného těmto mužům je Otto Reichner (1888–1961).

 ?? V Žilině dnes hostí Městské divadlo. Byl vystavěn v letech 1941–1946. Tato Reichnerov­a stavba připomíná budovy ve stylu moderního klasicismu v Itálii, budované na sklonku třicátých let. FOTO MARCELA BENDÁKOVÁ ?? Reprezenta­ční dům
V Žilině dnes hostí Městské divadlo. Byl vystavěn v letech 1941–1946. Tato Reichnerov­a stavba připomíná budovy ve stylu moderního klasicismu v Itálii, budované na sklonku třicátých let. FOTO MARCELA BENDÁKOVÁ Reprezenta­ční dům
 ?? Objekt koupaliště a lázní v Městských sadech (1929–1931), budova spořitelny (1937–1939; pohled z Čapkovy ulice) a Lassmannov­a vila v Roosevelto­vě ulici z let 1932–1933. ??
Objekt koupaliště a lázní v Městských sadech (1929–1931), budova spořitelny (1937–1939; pohled z Čapkovy ulice) a Lassmannov­a vila v Roosevelto­vě ulici z let 1932–1933.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia