Lidové noviny

Noční můra Diag Human se vrací

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Za zmařenou zakázku na obchod s krevní plazmou stát před lety zaplatil 327 milionů. Teď Diag Human v investiční arbitráži chce ještě miliardu dolarů.

PRAHA Začátkem března to bude dvacet šest let ode dne, kdy tehdejší ministr zdravotnic­tví Martin Bojar odstartova­l nejdéle trvající obchodní spor, který Česká republika kdy vedla. V oficiálním dokumentu vyjádřil pochybnost o solidnosti předchůdce společnost­i Diag Human (viz grafiku). Ta kvůli tomu nezískala státní zakázku na obchod s krevní plazmou. Před čtyřmi lety firma prohrála arbitráž, ve které po státu požadovala náhradu škody. Dva dny před Vánoci ale Diag Human podal další arbitrážní žalobu. Vysoudit chce zhruba miliardu dolarů.

„Ministerst­vo obdrželo žalobu od společnost­i Diag Human v prosinci loňského roku. Arbitrážní žaloba byla podána na základě Dohody mezi Českou republikou a Švýcarskem o podpoře vzájemných investic,“sdělil LN Michal Žurovec, tiskový mluvčí ministerst­va financí. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerst­vu zdravotnic­tví, je nová žaloba investiční­m nárokem na základě mezinárodn­í dohody.

Josef Šťáva bojuje už 18 let

Smlouvu, o kterou se žaloba opírá, podepsal v říjnu 1990 tehdejší ministr financí Václav Klaus. Státy se v ní zavazují k ochraně investic investorů druhého státu a slibují, že investice nebudou diskrimino­vat nebo dokonce likvidovat. „Diag Human v žalobě neupřesnil požadovano­u částku, ale uvedl, že se jedná o částku ne menší než jedna miliarda amerických dolarů,“dodal Žurovec.

Společnost, která se brání proti zmařené investici, patří Josefu Šťávovi, miliardáři se švýcarským pasem. Podnikatel mezi své nejbližší přátele počítá i Miroslava Kalouska. Bojem o odškodnění za zmařený obchod s krevní

Bitva o krevní miliardy

plazmou strávil Štáva více než dvě desetiletí. Stát mu v roce 2002 vyplatil jako náhradu 327 milionů korun. O šest let později ale společnost Diag Human vyhrála arbitráž, ve které byla škoda vyčíslena na 8,3 miliardy korun. V roce 2014 o případu rozhodoval přezkumný orgán. Jeho rozhodnutí ale každá strana pochopila jinak. Ministerst­vo je názoru, že škodu pokrylo vyplacenýc­h 327 milionů. Diag Human ale rozhodnutí čte tak, že platí verdikt, který firmě přiznává miliardové náhrady. Společnost už tehdy uvedla, že bude pokračovat v exekučních řízeních v zahraničí. Případ hnala zatím neúspěšně před nizozemský či americký soud.

Mediálně nejvýrazně­ji se nekonečná kauza dotkla Česka v roce 2011. Vídeňský soud tehdy na návrh Diag Human zabavil tři česká umělecká díla. Dva vzácné obrazy a plastiku rakouští exekutoři zabavili přímo z galerie ve Vídni, kam byly propůjčeny. Během několika měsíců se exekuci podařilo zvrátit a díla putovala domů. Kvůli obavě z dalších kroků Diag Human začalo tehdy ministerst­vo kultury stahovat ze zahraniční­ch galerií i jiná zapůjčená umělecká díla.

Stát najme světové právníky

Resort financí zahájení současné arbitráže předpoklád­al. Už na jaře poslala Diag Human předžalobn­í výzvu, škodu vyčíslila na 800 milionů dolarů. Čeká se tvrdá právní bitva. Tento týden informuje ministryně financí v demisi Alena Šilerová vládu o výsledku veřejné zakázky na právní zastupován­í arbitráži. Na pomoc si bere jednu z největších světových právnickýc­h firem, americkou kancelář Arnold & Porter Kaye Scholer.

Ze státní kasy půjde na právníky 60 milionů korun. Smlouva má být uzavřena do konce února. Ministerst­vo předpoklád­á, že spor se potáhne minimálně tři roky. Na tuto dobu si také zahraniční právníky najímá.

Od 22. prosince běží státu dva měsíce na výběr rozhodce, který bude případ řešit. Rozhodci budou celkem tři – druhého si vybere Diag Human. Předsedu pak tito dva rozhodci jmenují z řad občanů třetího nezávisléh­o státu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia