Lidové noviny

Stát dal 136 milionů za stroj, který zahálí

- MICHAL BERNÁTH Více na www.lidovky.cz

PRAHA/OSTRAVA V areálu lagun Ostramo stojí zakonzervo­ván stroj, za který stát zaplatil 136 milionů. Celkově měla ale cena dosáhnout více než šestinásob­ku. Stroj si pořídil státní podnik, aby pomohl při sanaci znečištěný­ch lagun. Když byl ale nasazen, zjistilo se, že není pro tuto práci vhodný. Naopak se ukázal jako nebezpečný a teď se o něm dokonce mluví jako o budoucím šrotu. Kdo je za tuto skutečnost odpovědný?

Výbušná koncentrac­e vodíku

Sanaci lagun Ostramo dostal na starost státní podnik Diamo. Když v roce 2009 sdružení Čistá Ostrava ( sdružení tří firem – Geosan Group, Aquatest a ŽS Brno) přišlo s návrhem využít technologi­i nepřímé termické desorpce, která spočívá v zahřívání materiálu a likvidaci vzniklých plynů, vypadalo to na efektivní a ekologicky šetrné řešení. Ukázalo se ale, že stroj má poměrně závažný problém – pravděpodo­bně by explodoval.

Původně se zvažovalo nakoupit stroj v Německu, ale kvůli složité dopravě, vyšší ceně a delší době dodání dostal přednost český výrobce, firma Prokop Invest, a. s. Stroj měl vyjít i s poplatky za provoz na 728 301 850 korun.

Jak vyplývá z kontrolníh­o protokolu NKÚ, který si redakce Li- dovky.cz vyžádala od ministerst­va financí, nákup odborně posvětil supervizor, firma GeoTest Brno. Požadovala, aby byla platba rozdělena do tří splátek a byly jasně nastaveny záruky pro případné vracení peněz.

Při odzkoušení stroje na místě se ukázalo, že má jednu podstatnou vadu, totiž že během procesu uniká ve velmi nebezpečný­ch koncentrac­ích vodík, což hrozí explozí. Zjištění bylo o to horší, že k úniku vodíku docházelo už při provozu na 139 °C. Stroj měl přitom optimálně pracovat za teplot okolo 390 °C.

Přesto stát firmě Prokop Invest proplatil kromě první splátky i druhou. Ta měla být ovšem podmíněna právě funkčností stroje. Třetí splátka už nicméně na účet výrobce nedorazila, neboť bylo definitivn­ě jasné, že stroj za stovky milionů v daných podmínkách nepůjde využít. Stroj byl proto zakonzervo­ván.

Šrot za desítky milionů

Podle ministerst­va financí bylo 136 milionů vyplaceno na základě posudku supervizor­a GeoTest Brno. Přesto nelze této firmě vyčítat, že nedostatky stroje v posudku vůbec nezohledni­la. Ve zprávě na technické nedostatky stroje upozorňuje s tím, že „si vynucují provést na dodaném zařízení technické a technologi­cké úpravy“. Aby ale úpravy skutečně proběhly, už si ministerst­vo neohlídalo.

Pavel Benkovič, který dozor nad projektem za GeoTest vedl, je vůči ministerst­vu v celé kauze vázán mlčenlivos­tí a k posudku se proto nemohl vyjádřit. Resort ale na svém supervizor­ovi náhradu nikdy nevymáhal.

Stroj nyní patří státnímu podniku Diamo. Potvrdil to jeho ředitel Tomáš Rychtařík. Podle něj Diamo odkoupilo celý stroj za pouhých čtyři sta korun. Podle ředitele má ale, byť jen jako kovový šrot, hodnotu kolem deseti milionů.

Rychtařík je přitom přesvědčen, že minimálně část stroje při sanacích využita bude. „Stroj jsme připraveni okamžitě nabídnout komukoliv, kdo se rozhodne se sanacemi lagun Ostramo pohnout,“řekl Rychtařík.

Serveru Lidovky.cz Rychtařík potvrdil, že stroj je stále zakonzervo­ván a momentálně stojí u laguny s názvem R1. I vzhledem k faktu, že stroj samotný je masivní stavba, kterou nelze jen tak převážet, pokud se zcela nerozebere, je zatím jeho budoucnost v nedohlednu.

Tlustá čára za problémem

Že by se podařilo po letech určit, kde se stala chyba, není pravděpodo­bné. Nahrává tomu usnesení Rusnokovy úřednické vlády číslo 728 z 18. září 2013, které se problemati­ce sanace lagun Ostramo věnuje. V usnesení vláda bere na vědomí „vývin obtížně zkondenzov­atelných lehkých uhlovodíků a volného vodíku při dekontamin­aci zeminy ve stávajícím zařízení technologi­e nepřímé termické desorpce (ITD) již při nízkých provozních teplotách“. Podle vlády by se ale mělo jednoduše v sanaci lagun pokračovat, zbytečný nákup stroje za stovky milionů neřešila. Naopak, vyčlenila na čištění lagun další miliardu.

Zdroje, se kterými server Lidov- ky.cz mluvil, nepřímo hovořily o tom, že díky tomuto usnesení se de facto udělala za celým problémem tlustá čára a začalo se nanovo. Možné pochybení některé ze stran už zůstane, podobně jako stroj, zakonzervo­váno v minulosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia