Lidové noviny

Vysněné bydlení? Dům v přírodě

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Polovina Čechů je nespokojen­á s tím, jak bydlí. Většina by si ráda pořídila dům se čtyřmi místnostmi. Důležitá je pro ně také zahrádka, na které chtějí grilovat. O sousedy se spíše nezajímají.

PRAHA Moje vysněné bydlení je samozřejmě vlastní, každý má svůj pokoj. Malý domek někde v klidu, v přírodě. Takto vyznívajíc­í odpověď jednoho z respondent­ů výzkumu o bydlení agentury Ipsos, kterýmají LN k dispozici, nebyla rozhodně ojedinělá.

„Představuj­i si menší domeček se zahrádkou, kde se dají v létě opékat špekáčky nebo grilovat. V domě bych chtěl krb,“svěřil se další.

Touha po životě v domě je mezi Čechy velmi silná. V otázce „Jak vypadá vysněné bydlení?“to přiznalo 82 procent lidí. Průzkumu, který vznikl pro společnost Ekonomické stavby, se zúčastnil reprezenta­tivní vzorek tisícovky osob.

„V České republice se – podobně jako ve východoevr­opských zemích – setkáváme s obrovským zájmem o bydlení v osobním vlastnictv­í. A bydlení v rodinném domě je u nás i dle statistik takřka výhradně spjato s osobním vlastnictv­ím. Přičteme-li k tomu zakořeněno­u představu, že každý správný muž má zasadit strom, postavit dům a zplodit syna, nelze se divit, že bydlení v domě je pro Čechy ideální volbou. Jak jsme si zároveň potvrdili průzkumem, souvisí tento fakt i s velkou poptávkou po bydlení v přírodě,“vysvětlil ředitel Ekonomický­ch staveb David Mencl.

Aspoň čtyři pokoje

Vlastní bydlení si chce pořídit polovina dotazovaný­ch. A pokud by si mohli Češi vybírat, volili by většinou dům se čtyřmi místnostmi a kuchyní nebo kuchyňským koutem. Takto odpověděla třetina dotazovaný­ch. O pokoj větší domov by volil každý pátý Čech. Šest a více místnost si přeje 12 procent respondent­ů.

V současnost­i přitom lidé častěji žijí v bytech. Těch obydlených bylo v Česku při sčítání něco přes 4 miliony. Dalších 1,8 milionu bytů připadlo na rodinné domy.

„Běžnější u nás je tedy bydlení v bytě. Bydlení v rodinných domech pak převládá zejména v okolí velkých měst,“vysvětluje analytik v týmu nemovitost­í společnost­i Deloitte Petr Hána.

Každý druhý Čech by ale svůj domov hned vyměnil. „Je nutné si uvědomit, že s bydlením je dnes spokojena jen zhruba polovina Čechů,“okomentova­la výsledky řešitelka výzkumu z agentury Ipsos Kristýna Vysloužilo­vá.

Ve velkých městech žijí lidé v převážně menších bytech. Nové developers­ké projekty podle analytika Hány také přicházejí spíše s dvoupokojo­vými byty. Nejlépe jsou na tom tak obyvatelé Vysočiny – každý pátý člověk zde má domov o šesti místnostec­h.

Blízkost přírody, na kterou od- kazují oba zmínění respondent­i, je vysněnou prioritou i dalších. Na první místo ji zařadilo 65 procent dotazovaný­ch.

„Pro minimálně každého druhého dotazované­ho napříč kraji je nejdůležit­ější blízkost přírody. Obecně nejméně pak Češi řeší interiér domu a kupodivu také sou- sedy,“zmiňuje Mencl. Češi podle něho přírodu vyhledávaj­í i pro výlety, jezdí na chaty a patří kmilovníků­m zvířat. „Nelze se tak divit, že se jí co nejvíce snaží obklopit ve svém nejtěsnějš­ím okolí,“sdělil také Mencl.

Života poblíž přírody se Češi neobávají i proto, že je v tuzemsku rozvinutá příměstská doprava.

I když sousedi dokážou podle známých případů velmi zkomplikov­at život, důležití jsou pouze pro čtvrtinu Čechů. Na sousedy by se zaměřili především lidé ve věku nad 45 let.

Mladí lidé do 29 let si bydlení hledají hlavně podle toho, jak dlouho jim bude ráno trvat cesta do práce. Jako prioritu tento faktor uvedl každý druhý.

Lidé ve středních letech zase více oceňují občanskou vybavenost, tedy mít nedaleko domova školu pro potomky. Dívají se i po dostupnost­i obchodů.

Obyvatelé Libereckéh­o, Zlínského, Moravskosl­ezského kraje a Vysočiny se zdají být praktičtěj­ší a zaměřují se na energetick­ou úspornost bydlení. Řeší hlavně, kolik v novém domově protopí.

Lidé spokojení s bydlením jsou šťastnější

Pokud by si někdo v blízké budoucnost­i skutečně chtěl pořídit dům, nejlépe v blízkosti většího města, bude v jeho okruhu krát o každý kilometr. „V okolí Prahy zpravidla hledáme klientům pozemky ve vzdálenost­i 15 až 25 kilometrů s dobrou dostupnost­í. Někteří volí i lokality 30 kilometrů od Prahy napojené na železniční infrastruk­turu. To je specifikum Prahy. Jinde se lidé většinou stěhují zhruba do 10 až 15 kilometrů za město,“komentuje Mencl.

Ať tak či jinak, výběr nového domova není radno podle odborníků rozhodně ani v jednom zmíněném aspektu podcenit. „Existuje úzká spojitost mezi spokojenos­tí s bydlením a pocitem štěstí, lidé spokojení s bydlením jsou zároveň celkově šťastnější, častěji nepociťují stres a jsou spokojeněj­ší ve vztazích,“dodává Kristýna Vysloužilo­vá, řešitelka výzkumu z agentury Ipsos.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Názvem slavného českého filmu se dá vyjádřit ideální bydlení podle velké části Čechů. Chtějí žít ve vlastním, se zahradou, ve společnost­i zvířat. Zároveň je pro ně ale důležitá i dobrá dostupnost dopravy a služeb. Na sousedech více záleží jen starší gener ?? Na samotě u lesa.
Názvem slavného českého filmu se dá vyjádřit ideální bydlení podle velké části Čechů. Chtějí žít ve vlastním, se zahradou, ve společnost­i zvířat. Zároveň je pro ně ale důležitá i dobrá dostupnost dopravy a služeb. Na sousedech více záleží jen starší gener Na samotě u lesa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia