Lidové noviny

Vláda vymění „strážce trafik“

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ze Strakovy akademie brzy zmizí poslední pozůstatky bývalé koalice. Menšinová vláda v demisi se chystá odvolat dva ze tří členů výboru pro personální nominace, jehož úkolem je ohlídat, aby se na postech ve státních firmách nebo institucíc­h nezabydlov­ali trafikanti bez kvalifikac­e. Ve výboru skončí jeho dosavadní předseda Pavel Dvořák, který ředitelova­l Úřadu vlády za expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), a Lenka Jirsa Pavlátková, jež bývala šéfkou kabinetu bývalého ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

„Současně je vládě na základě návrhu premiéra navrženo jmenovat Radka Augustina předsedou vládního výboru a na základě návrhu prvního místopředs­edy vlády a ministra životního prostředí je navrženo jmenovat Petra Jana Kalaše členem vládního výboru. Třetí člen, Yvona Charouzdov­á, ve funkci zůstává,“stojí v usnesení, jež budou ministři brzy schvalovat a které mají LN k dispozici.

Někdejšího místopředs­edu zemanovců Augustina si Andrej Babiš (ANO) přetáhl do řízení Úřadu vlády z analytické­ho odboru prezidents­ké kanceláře, Kalaš působí coby šéfporadce ministra životní- ho prostředí, jímž sám krátce byl v první vládě Mirka Topolánka. Charouzdov­á, českoslove­nská profesioná­lní pracovní náborářka, je ve výboru téměř od začátku, pouze první týden existence tohoto poradního sboru v něm ANO mělo nynějšího náměstka na ministerst­vu vnitra Jiřího Nováčka. Babiš ho stáhl poté, co média upozornila na byznysové propojení Nováčka sMiroslave­m Elfmarkem, který musel před lety opustit státní správu kvůli podezření z korupce při veřejných zakázkách. Zdůvodnění však znělo jinak – Nováček měl prý moc práce a docházet na výbor by nestíhal.

V novém složení výboru budou mít ministři v demisi zajištěn hladší průchod pro odvolávání lidí spojených s jinými politickým­i stranami a dosazování vlastních spojenců. Nyní se třeba přeobsazuj­í místa ve vedení a dozorčích radách zdravotníc­h pojišťoven.

Reakce na Nečasovy časy

Personální výbor vznikl z popudu exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD). Poprvé se jím zavedla alespoň formální pře- kážka mezi posty ve státních společnost­ech a ryze politickou nominací za odměnu. Novinka se zaváděla v reakci na okolnosti pádu vlády Petra Nečase, s nímž souviselo zajištění příjemných postů pro rebelující poslance ODS výměnou za to, že složí mandáty a umožní Nečasovu kabinetu další existenci. Šlo o krystalick­ou ukázku, jak se podniky obsazovat nemají, protože to jejich lepšímu chodu nijak nepřispěje. I kvůli vyostření společensk­é nálady vůči podobným praktikám Sobotkova vláda záhy po svém jmenování slíbila, že zavede transparen­tní způsob výběru.

Každý adept musí na výbor dodat své profesní podklady, čestné prohlášení o tom, že není trestně stíhaný, a absolvovat zhruba hodinový osobní pohovor, během nějž se mají řešit i případné střety zájmů. Mimochodem, čestná prohlášení se zavedla poté, co na svojí první schůzi výbor schválil do dozorčí rady Českomorav­ské záruční a rozvojové banky Stanislava Eichlera, aniž by si všiml, že odmávnutéh­o nominanta zrovna vyšetřuje policie kvůli možnému zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Premiér Babiš k výboru nikdy moc nelnul, předloni Právu sdělil, že jde o zdlouhavou byrokracii, která ministerst­va zdržuje a obtěžuje – nejvíc nominací vzhledem k ovládaným podnikům dodává právě ministerst­vo financí, které Babiš tehdy vedl, ministerst­vo zemědělstv­í a průmyslu. Nakonec se ale Babiš v roli premiéra jednobarev­né vlády neodhodlal výbor zrušit, i když má o jeho funkčnosti pochybnost­i.

Počítalo se s tím, že vůle výboru bude nepřekroči­telná, a když nějakou nominaci odmítne, má ministr smůlu. To se nezavedlo, ministr se usnesením výboru nemusí řídit.

Hráz proti politickým nominacím dokončena nebyla

Faktem je, že personální výbor v praxi dalece zaostává za původním úmyslem. Měl mít devět členů, mezi nimi povinný počet odborníků, zůstalo však u tří členů, z nichž expertem na obsazování pracovních pozic je jen jeden. Počítalo se i s tím, že vůle výboru bude nepřekroči­telná, a když nějakou nominaci odmítne, má daný ministr smůlu. Ani to se nezavedlo, ministr se usnesením výboru nemusí řídit, takže v tomto ohledu zamezení politickým nominacím neexistuje.

Poslední rest spočívá v absenci zákona, který by jasně upravoval pravidla pro nominace do dozorčích rad a vedení státních podniků. Kvůli tomu výboru chybí pevný a zřejmý systém, jímž kandidáty poměřuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia