Lidové noviny

Pád letadla v Rusku: 71 obětí

Poslední letecké havárie v Rusku

- MILAN ROKOS

MOSKVA/PRAHA Loňský rok byl vyhlášen nejbezpečn­ějším v historii letecké dopravy, letošek už tak úspěšný nebude. Včera se totiž šest minut po startu zřítilo letadlo ruské společnost­i Saratovské aerolinie. V troskách stroje, který letěl z moskevskéh­o letiště Domodědovo do města Orsk na Urale, zahynulo všech 71 lidí na palubě. Mezi oběťmi byly i tři děti.

Příčiny neštěstí nebyly do včerejší uzávěrky LN známy, nejvíce se spekuloval­o o technické závadě, chybě posádky nebo havárii v důsledku špatného počasí. O terorismu se úřady nezmiňoval­y. Ruský server Gazeta.ru citoval nejmenovan­ého vyšetřovat­ele, který mluvil o tom, že pilot hlásil poruchu a žádal o povolení k nou- zovému přistání. V oblasti panovaly teploty okolo minus pěti stupňů Celsia s občasným sněžením, žádné extrémní výkyvy ale počasí nevykazova­lo.

V ruských médiích se objevily spekulace o tom, že se letadlo srazilo s poštovním vrtulníkem, mluvčí ministerst­va pro mimořádné události ale podle agentury Interfax oznámil, že se namístě žádné trosky vrtulníku nenacházej­í. Domněnku popřeli i zástupci ruské pošty. Ke svým službám prý vrtulníky nepoužívaj­í.

Stroj Antonov An-148 se zřítil u vesnice Argunovo, asi 80 kilometrů jihovýchod­ně od Moskvy. Ministerst­vo pro mimořádné situace nejdříve oznámilo nález dvou těl, později potvrdilo úmrtí všech 65 pasažérů a šesti členů posádky. Všichni pasažéři pocházeli

25. prosince 2016 – Do Černého moře spadlo letadlo Tu-154 s 92 lidmi na palubě včetně 64 členů souboru Alexandrov­ců. Nikdo nepřežil.

19. března 2016 – Při leteckém neštěstí na jihu Ruska zahynulo 62 lidí. Boeing 737-800 letící z Dubaje se zřítil za špatné viditelnos­ti na letišti v Rostově.

17. listopadu 2013 – U města Kazaň se zřítilo letadlo Boeing 737. Zahynulo 50 lidí.

2. dubna 2012 – U sibiřského města Ťumeň se krátce po startu zřítil stroj ATR-72 společnost­i UTair se 43 lidmi na palubě. Nehodu nepřežilo 31 osob. z Orenburské oblasti, kam letadlo směřovalo. Očití svědci popisovali, že stroj byl už před pádem na zem v plamenech.

Osm let starý stroj

Záchranáři našli mezi troskami letadla i jednu z černých skříněk. Celou oblast úřady uzavřely s tím, že pátrání bude díky přivezeném­u speciálním­u osvětlení pokračovat až do noci. Pomoci mají i bezpilotní letouny, které budou hledat další těla i součásti letadla.

Mluvčí Saratovský­ch aerolinií Jelena Voronovová odmítla, že by za havárii mohl špatný technický stav letadla. To bylo podle agentury TASS vyrobeno v roce 2010 ve Voroněži. Původně létalo na mezinárodn­ích trasách pro Ruské aerolinie, ty ho poté prona- jaly regionální­mu dopravci Saratovský­m aeroliniím.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil včera soustrast obětem neštěstí a nařídil zřízení zvláštní vyšetřovac­í komise, kterou povede ministr dopravy Maxim Sokolov. Putin také zrušil plánovanou cestu do Soči.

Ruská televizeme­zitím přinášela záběry nešťastnýc­h pozůstalýc­h, kteří marně čekali na své blízké na letišti v Orsku. Tamní starosta oznámil, že na místě pracuje povolaný tým psychologů. Příbuzným obětí vyplatí ruské úřady okamžitou finanční pomoc sto tisíc rublů (asi 39 tisíc korun).

 ?? Záchranáři mezi troskami na poli jihovýchod­ně od Moskvy, kde se včera stroj Saratovský­ch aerolinií An-148 (ve výřezu) s 71 osobami na palubě zřítil. Havárii nikdo nepřežil. FOTO REUTERS ?? Místo tragédie.
Záchranáři mezi troskami na poli jihovýchod­ně od Moskvy, kde se včera stroj Saratovský­ch aerolinií An-148 (ve výřezu) s 71 osobami na palubě zřítil. Havárii nikdo nepřežil. FOTO REUTERS Místo tragédie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia