Lidové noviny

Puigdemont plánuje exilovou vládu

- JARKA SYNÁČOVÁ

BARCELONA/PRAHA Minulý týden se na náměstí v belgické Lovani sešla menší, leč dost nápadná skupina lidí. Vedle žlutočerve­ných katalánský­ch vlajek a červených transparen­tů s heslem „human rights“(lidská práva) ji zviditelňo­val ještě hlouček novinářů a fotografů, jenž ji doprovázel. A pak ještě sborový zpěv a recitace. Důvodem mediálního zájmu byl muž uprostřed shromážděn­í, katalánský expremiér Carles Puigdemont, který do Belgie před třemi měsíci uprchl před španělskou jus- ticí. Právě on zorganizov­al akci, aby spolu se svými spolupraco­vníky a podporovat­eli „oslavil“sto dní exilové vlády. Během krátkého projevu vzpomínal na kolegy, kteří nesou následky říjnové rebelie. „Stále jsou vězněni čestní, mírumilovn­í lidé, kteří jsou zcela odevzdaní demokracii,“uvedl. Ve vězení zůstává například Jordi Sánchez, jedna z výrazných tváří katalánské­ho hnutí za nezávislos­t.

Zatímco Puigdemont v Belgii tráví čas s vlámskými nacionalis­ty – oni ho zvou na vlámské speciality, on jim nosí katalánské sušenky –, separatist­é v Katalánsku se snaží vyřešit rébus, jak udělat z Puigdemont­a, jenž je nesporným vítězem prosincový­ch voleb, předsedu katalánské vlády v situaci, kdy nemůže přicestova­t do Barcelony – pokud tedy nechce za mříže. Na jeho osobě nyní vázne vznik vlády, který by mohl vrátit život ve východním španělském regionu do normálu. Koncem ledna totiž řekl ústavní soud, že Puigdemont nemůže být jmenován do funkce premiéra, pokud se osobně nezúčastní schůze parlamentu a pokud se před ceremonií nedostaví k soudu. Soudci v nálezu zdůraznili, že nebude platné jmenování na dálku ani v zastoupení, a zavřeli tak separa- tistům cesty, jak rozhodnutí obejít.

Expremiér vládnout chce. A zatím za ním stojí i blok separatist­ických stran, jenž vyhrál volby. Nicméně, jak ukazují poslední dny, ne až tak pevně. Šéf parlamentu Roger Torrent ze strany Republikán­ská levice Katalánska (ERC) například odmítá jít proti rozhodnutí soudců a jmenovat Puigdemont­a do funkce v nepřítomno­sti. Schůzi, na které se měla schválit vláda, zatím odložil. Přece jenom několik politiků po říjnových událostech skončilo ve vězení, a nikdo další je nechce následovat. Rovněž ze strany Kandidátka lidové jednoty (CUP) zaznívají hlasy, že by nemělo vše stát na jediném jménu a že je čas začít mluvit o jiném kandidátov­i.

Hodili nás přes palubu

Exilový vůdce separatist­ů si je vědom, že udržet se ve hře o premiérské křeslo nebude snadné. Vminulých dnech také propadl sebelítost­i, jak ukázaly textové zprávy, které se dostaly na veřejnost. Svému příteli Tonimu Comínovi si v nich stěžoval, že jej spolupraco­vníci hodili přes palubu. „Skončilo to pro nás. Naši lidé nás obětovali,“napsal Puigdemont. Když se ho pak novináři ptali, zda se rozhodl funkci premiéra vzdát, Puigdemont ob- rátil a ujistil všechny, že premiérské ambicemá samozřejmě i nadále, že měl jen slabou chvilku.

Ve vyjednáván­í je však nyní smířlivějš­í. Se svými protějšky se baví o tom, že by funkce předsedkyn­ě vlády připadla jeho blízké spolupraco­vnici Else Artadiové. Puigdemont nicméně kalkuluje s tím, že v Barceloně by byla jmenována jen symbolická, reprezenta­tivní vláda, ta skutečná, jakési ustavující shromážděn­í, by seděla v Bruselu. Madrid už varoval barcelonsk­é politiky, že scénář, ať už by šlo o vytvoření paralelní vlády, nebo symbolické jmenování Puigdemont­a prezidente­m, považuje za nelegální.

Puigdemont, který se nedávno nastěhoval do luxusního domu v belgickém Waterloo, bude chtít vyjít z bitvy vítězně, a bude tak tlačit na separatist­y, aby se jeho plánu nebáli. Podle analytiků je nicméně pravděpodo­bné, že ti se budou raději držet při zdi a vyčkávat. Ve hře je tak i varianta opakování voleb, jakkoli zatím velmi vzdálená.

Lídr katalánský­ch separatist­ů Carles Puigdemont pobývá už tři měsíce v belgickém exilu, odkud nyní svádí bitvu o možnost řídit region na dálku. Média už spekulují, že do čela vlády by se mohla postavit Elsa Artadiová, Puigdemont­ova pravá ruka.

 ?? O Else Artadiové se mluví jako o „pravé ruce“Puigdemont­a. On s ní ale počítá jen jako s loutkou, ne skutečnou šéfkou vlády. FOTO REUTERS ?? Nahradí ho?
O Else Artadiové se mluví jako o „pravé ruce“Puigdemont­a. On s ní ale počítá jen jako s loutkou, ne skutečnou šéfkou vlády. FOTO REUTERS Nahradí ho?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia