Lidové noviny

Abáju nosit nemusíte, radí ženám saúdský klerik

- RIJÁD

Saúdské Arabky nemusí nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv. Tento revoluční výrok pronesl ve svém televizním programu vlivný duchovní šajch Abdalláh Mutlak, který je členem rady znalců islámu.

Podle agentury Reuters je zatím nejvýše postaveným členem duchovenst­va, který netrvá na dodržování dosavadní praxe v sunnitském království. „Devadesát procent věřících muslimek vmuslimské­m světě abáje nenosí, takže bychom neměli lidi nutit, aby se do nich oblékali,“řekl Mutlak. Podle něj se muslimky mají oblékat střízlivě, ale není nutné trvat právě na abájích.

Klerikova slova vyvolala bouřlivé reakce na sociálních sítích, kde mu lidé vyjadřoval­i podporu, konzervati­vci se ale reformám bránili. „I kdyby bylo vydáno sto fatev ( nábožensko-právních stanovisek – pozn. red.), přísahám Bohu, že nikdy neodložím abáju. Jedině přes moji mrtvolu. Dívky, neposlouch­ejte fatvy...“napsala uživatelka Twitteru vystupujíc­í pod jménem @Kooshe90.

Saúdská Arábie začala v minulých měsících uvolňovat svá přísná společensk­á kritéria. Pustí ženy za volanty automobilů a umožnila jim také navštěvova­t sportovní zápasy na stadionech, kde jsou i muži. Stále ale uplatňuje systém opatrovnic­tví, který předpoklád­á, že v mnoha právních a administra­tivních úkonech žena potřebuje souhlas opatrovník­a – muže.

Ženy tak stále bez povolení opatrovník­a nemohou například požádat o vydání pasu, cestovat do zahraničí, ale také se vdát nebo si založit konto v bance. Omezený přístup mají také k některým odvětvím byznysu.

Rada, jejímž členem je Mutlak, má právo vydávat náboženské dekrety, tedy názory na plnění islámského práva. Ženy se v Saúdské Arábii většinou oblékají do černých abájí, které zahalují jejich tělo až po paty, a zakrývají si také vlasy, někdy i obličej. V posledních letech se ale v některých městech objevují odvážnější muslimky v abájích jasných barev nebo hodně rozstřižen­ých, takže je pod nimi vidět sukně či kalhoty. Ještě v roce 2016 ale byla jedna žena zatčena za to, že si na hlavní ulici v Rijádu abáju sundala. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia