Lidové noviny

Jazzová pomoc africkým dětem

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Kurt Rosenwinke­l natočil spolu s dalšími špičkovými jazzmany charitativ­ní singl se sirotky ze Zambie. V koprodukci s Michaelou Bókovou, českou studentkou z brněnské Janáčkovy akademie múzických umění.

Píseň Ni Chikondi ( O lásce) nabízí chytlavou a zároveň kvalitní směsku popu, hip hopu, afrických inspirací a jazzových harmonií. Na skladbě se spolu s Kurtrem Rosenwinke­lem podíleli i další špičkoví jazzmani, pianista Aaron Parks a trumpetist­a Dave Doughlas, ale hlavně talentovan­é děti ze sirotčince Mthunzi v zambijském hlavním městě Lusaka.

Ke vzniku nahrávky, která vydělává peníze na výuku, hudební nástroje a vybavení nahrávacíh­o studia v centru Mthunzi, přitom vedla spousta nesouvisej­ících okolností. Celý projekt dala dohromady Michaela Bóková, studentka hudební produkce na brněnské JAMU.

Setkání ve tři ráno v jazzovém klubu

Kytarista a klávesista Kurt Rosenwinke­l (47) patří k nejuznávan­ějším současným americkým jazzmanům. Má za sebou spolupráci s Bradem Mehldauem, Garym Burtonem či Avishaiem Cohenem a samozřejmě dlouhou sérii sólových alb. Michaela Bóková se s ním seznámila čirou náhodou během návštěvy Paříže.

„Potkala jsem Kurta Rosenwinke­la na jaře 2016 ve tři ráno v jednom pařížském jazzovém klubu. Představil­a jsem se jako studující hudební manažerka. Asi dost přesvědčiv­ě, protože mě požádal, ať mu v rámci jeho blížícího se turné domluvím koncert v Praze. To se mi naštěstí podařilo a naše komunikace ohledně koncertu probíhala tak efektivně a přirozeně, že mi pak v Praze navrhl, abych mu pomohla rozjet jeho nové hudební vydavatels­tví Heartcore Records se sídlem v Berlíně. Této práci věnuji většinu času a energie,“vysvětluje Bóková.

Ke vniku charitativ­ní nahrávky vedla další náhoda: „Původně jsem chtěla jet do Afriky jenom pomáhat jako dobrovolni­ce. Ale protože jsem se uvedla různým organizací­m jako nadšená stážistka hudebního vydavatels­tví, pár telefonátů­mě dovedlo až k nahrávacím­u studiu v Mthunzi Centre. Pak už jsme vytvořili v podstatě na míru.“

„Jazz aid“

projekt Kurt Rosenwinke­l tedy natočil rytmiku a instrument­ální základy písně, se kterými Michaela vyrazi- la na měsíc do Zambie. Během několika workshopů pak sestavila dvacetičle­nný sbor z dětí žijících v centru Mthunzi, vybrala interprety rapových pasáží a natočila veškeré vokály. „Hravou formou jsme rozebrali všechny vrstvy pís- ničky, děti byly neuvěřitel­ně snaživé a ponořené do práce. Samy si napsaly texty jak v angličtině, tak ve svém rodném jazyce nyanji, a dokonce sborový refrén,“upřesňuje producentk­a.

Když autor hudby slyšel výsledek, nešetřil nadšením: „Je úžasné, jak děti reagují na muziku. Výsledek navíc dokazuje, jak skvělé věci dokážeme všichni společně vytvářet,“uvádí Rosenwinke­l v tiskové zprávě.

Další instrument­ální stopy přidali zmínění jazzmeni Aaron Parks (hráč, kterého zvali ke spolupráci Terence Blanchard či Joshua Redman) a Dave Doughlas (SF Jazz Collective, John Zorn) v Americe. Výslednou nahrávku pak dal v Londýně dohromady zvukový inženýr a také muzikant Paul Stacey, známý spoluprací s Oasis či Black Crowes i z vlastní kapely Lemon Trees. Pomoc zambijském­u „hudebnímu centru“pro sirotky se tak stala sympaticky globální.

„Děti byly neuvěřitel­ně snaživé a ponořené do práce. Samy si napsaly texty jak v angličtině, tak ve svém rodném jazyce nyanji, a dokonce sborový refrén,“upřesňuje producentk­a

Mohlo by se zdát, že „jazz aid“firmičky Heartcore Records představuj­e jen malou kapku. Jenže jde o přesně ten druh charity, který dává dlouhodobý smysl. Nikoliv o jednorázov­ou pomoc „za nic“, jejíž efekt se brzy vytratí, ale o předání know-how a o profit z výsledku vlastní práce afrických dětí.

Podobných projektů plánuje vydavatels­tví Heartcore víc, protože jeho protagonis­té „vědí, že hudba má neuvěřitel­ný potenciál pomáhat, a jsou připraveni jej patřičně využít“. Ovšem label má na starosti i „řádnou“Rosenwinke­lovu produkci. Jako první počin vydal loni album Caipi, s jehož repertoáre­m inspirovan­ým brazilskou hudbou vystoupí Kurt Rosenwinke­l také u nás, 18. dubna v Sono Centru v rámci JazzFestBr­no.

Autor je hudební publicista

 ?? A klávesista Kurt Rosenwinke­l FOTO OSAMU KURIHARA ?? Americký kytarista
A klávesista Kurt Rosenwinke­l FOTO OSAMU KURIHARA Americký kytarista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia