Lidové noviny

Jóhannsson na Colours nezahraje

-

Smrt je smutná vždycky, u talentovan­ého člověka dvojnásob a v případě, že tento člověk ještě zdaleka nebyl na vrcholu sil ani zasloužené­ho uznání, už se jedná o skutečně mimořádnou nespravedl­nost. Okolnosti pátečního úmrtí islandskéh­o skladatele Jóhanna Jóhannsson­a neznáme, v berlínském bytě jej nalezl jeho manažer a další podrobnost­i jeho odchodu ze světa zatím známy nejsou.

Skladateli bylo pouhých 48 let. To ve velkém světě hudby, která nechytá módní trendy a nesnaží se oslovit hlavně děti, není žádný věk. Jóhannsson si sice v mládí prošel obdobím indierocko­vého kytaristy, ale po roce 2000 se téměř plně specializo­val na „užitou“hudbu. Tedy filmovou, divadelní, televizní. Skvěle zúročil svoje nosné nápady po melodické i harmonické stránce, schopnost propojit postupy tradiční orchestrac­e s výdobytky soudobé klasiky, minimalism­u i experiment­ální elektronik­y. Jeho hudba měla ohlas např. ve filmech Teorie všeho, Sicario nebo Příchozí. Z hlavních cen pro autory filmové hudby dostal zatím jen jeden Zlatý globus, na Oscara či BAFTA byl opakovaně „pouze“nominován. Kdyby smrt minulý pátek jeho byt vynechala, určitě by se dřív nebo později vavřínů i na těchto prestižníc­h pódiích dočkal.

Pro nás v Česku je tato událost smutná i proto, že Jóhann Jóhannsson měl v létě vystoupit na Colours of Ostrava, kde mělo jeho skladby hrát smyčcové kvarteto (už v roce 2012, dávno předtím, než se stal soundtrack­ovou hvězdou, koncertova­l v Paláci Akropolis). Jeho hudba by myslím do industriál­ního prostředí Dolních Vítkovic skvěle zapadla. Nehledě na to, že by publikum mělo opět šanci prožít něco unikátního, podobně jako když před desetitisí­cihlavým publikem na Colours v minulých letech koncertova­li třeba Michel Nyman nebo Kronos Quartet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia