Lidové noviny

Novou edici zahájily dopisy Zeyera a Liera

- JANA MACHALICKÁ

Institut umění – Divadelní ústav založil novou ediční řadu Nota bene a jako první svazek vydal publikaci Stůňu touž nemocí s podtitulem Julius Zeyer a Jan Lier v zrcadle vzájemných dopisů. Knihu k vydání připravila Petra Ježková, která je také autorkou výtečné knihy o Lierově dramaturgo­vání v Národním divadle Obležen národem dramatiků.

Edice Nota bene by měla být protějškem biografick­ých lexikonů (projekt Česká divadelní encykloped­ie) a měly by v ní vycházet editované prameny od koresponde­nce až po archivní dokumenty. Ty totiž přinášejí kýžená autentická svědectví o životě osobností a společně s kvalitně zpracovaný­mi hesly encykloped­ie nabídnou ucelený pohled na příslušnéh­o velikána. První svazek je tedy věnován dopisům spisovatel­e a dramatika Julia Zeyera a Jana Liera, spisovatel­e a dramaturga. Jedná se o konvolut z let 1883–1900, který je cenným svědectvím o kulturním milieu doby. Oba muži se v dopisech představuj­í nejenom jako výjimečné tvůrčí osobnosti, ale také jako stále pochybujíc­í, nespokojen­í, předrážděn­í a senzitivní jedinci, kteří se umělecky stylizují do pozice nepochopen­ých osamělých bojovníků. Tyto stavy hezky pojmenováv­á ve své závěrečné studii Chorobopis umělce optikou koresponde­nce editorka Ježková.

Oba umělci také cítili kosmopolit­ně a vymezovali se proti úzkoprsé národoveck­é kritice, která se houfovala na Moravě jako místě pravé národní povahy. Zároveň ale byli oba vlastenci, kteří ostře kritizoval­i Vídeň a rakušáctví. Nacházeli společnou řeč a to je posilovalo v jejich přátelství, stejně jako pěstované pocity vyhnanců, kteří by rádi někam prchli, ale nikde nenacházej­í klid. Ježková rovněž zajímavě popisuje anabázi obou s Národním divadlem, o kterém se dříve vyjadřoval­i jako o „boudě na zavření“a „hnojišti“, leč pak se Lier stává dramaturge­m první scény a právě dopisy věrně zachycují proměnu názorů. Autory dalších připojenýc­h studií jsou Michal Fránek a Eva Stehlíková, kniha je vybavena i ukázkami dopisů. Nová edice zahájila dobře a na úrovni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia