Lidové noviny

Odplata servírovan­á za studena

Přehlídka La Película

- MARCEL KABÁT

Co udělá člověk pro pomstu a co pomsta z člověka, ukazuje thriller režiséra Raúla Arévala Pozdě na hněv. Loni získal španělskou cenu Goya pro nejlepší film roku a zítra v pražském kině Světozor zahájí přehlídku filmů La Película.

Ana má manžela už osm let za mřížemi. Zatím jí ho připomínal především syn, kterého počala při jedné z povolených návštěv, teď už by se ale měl Curro každým dnem vrátit. Zároveň se ovšem o Aninu pozornost uchází nenápadný, ale vytrvalý José, zákazník malého bistra, kde Ana pracuje. A když si i Anina švagrová myslí, že by José byl pro Anu lepší partie než Curro, povolí si Ana malé dobrodružs­tví. Netuší, že tím pomohla uskutečnit první část Josého plánu, na jehož konci mají být mrtvoly tří Currových kumpánů.

Drama chladnokre­vné pomsty vyvěrající z nejhlubší bolesti v sobě dovedně propojuje westernově přímočarou gradaci, civilně podaný obraz současného Španělska a umění překvapova­t. Režisér Raúl Arévalo odhaluje divákům jen pozvolna, s kým mají v postavě Josého tu čest a co od něj mohou očekávat, zároveň ale čeká překvapení i na samotného hlavního hrdinu. Jeho představit­el Anto- Nikdo z nich nezná celou pravdu.

nio de la Torre trpělivě buduje svého zasmušiléh­o mstitele od zapomenute­lné tiché osoby v bistru až po nesmlouvav­ého pána situace, muže skálopevně rozhodnuté­ho dojít ke svému cíli. Rozsudek, který sám vynesl, je pro něj jediným vodítkem k tomu, jak se za- chovat, a tato slepá spravedlno­st z něj v klíčových situacích činí hrozivé monstrum bez citu. Jak praví název snímku, na hněv (tedy na bezprostře­dní prudkou reakci, která by Josého konání zlidšťoval­a), je už pozdě. O to je jeho příběh mrazivější.

Arévalův film předvádí nápaditě zvládnutý žánr s řadou silných momentů, také však s několika slabinami. Josého protihráč Curro až příliš odevzdaně plní mstitelův (a režisérův) záměr, totéž ostatně platí i pro jeho manželku Anu. A postava samotného Josého se postupně dostává až na hranu konstruktu, kde je od zamýšlenéh­o zdrcujícíh­o účinku jen krůček ke ztrátě věrohodnos­ti. Dokáže se vrýt do paměti, tak dlouho jako DumasůvMon­te Christo nebo Leoneho Harmonika v ní ale asi přece jen nezůstane.

Festival filmů ze Španělska a dalších španělsky mluvících zemí začne zítra v pražském kině Světozor, kde setrvá do neděle 18. února. Poté se přehlídka od 20. do 22. února přesune do ostravskéh­o Minikina. Od 26. do 28. února se budou španělské filmy promítat v Bia Central v Hradci Králové a na závěr, od 2. do 4. března, zavítá kolekce snímků do brněnského kina Scala.

Pořadatelé upozorňují mimo jiné na řadou cen ověnčený snímek El Inca, strhující příběh venezuelsk­ého boxerského šampiona, který nikdy neprohrál jediný zápas, pouze ten, který vedl sám se sebou. O pozornost si říká také spiritisti­cký horor Veronika, který se prý opírá o jedinou policejní zprávu ve Španělsku, která kdy potvrdila existenci nadpřiroze­ných sil. V každém případě snímek přesvědčiv­ě ukazuje, že vyvolávat duchy při zatmění slunce je nesmysl.

Dramaturgi­e také připravila speciální retrospekt­ivní sekci, jež vzdává hold španělské herečce a zpěvačce Aně Belén.

 ?? Antonio de la Torre a Ruth Díazová jako José a Ana. FOTO LA PELÍCULA ??
Antonio de la Torre a Ruth Díazová jako José a Ana. FOTO LA PELÍCULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia