Lidové noviny

Referendum ve stínu czexitu

Všelidové hlasování může v „postfaktic­ké“éře nahrát populistům. Jeho odmítání ale též

-

eskou politikou, a především veřejnou diskusí nyní hýbe referendum; konkrétně případné vkomponová­ní obecného referenda do české ústavy. Přitom kdyby někdo před deseti lety odhalil pohledem do křišťálové koule v naší přítomnost­i tuto skutečnost, mohl by jen nevzrušivě pokrčit rameny.

Absenci obecné úpravy celostátní­ho referenda v české ústavě šlo od začátku považovat za vážné opominutí, neboť většina demokratic­kých zemí něco takového v ústavě má. Nikoliv jako nástroj běžného rozhodován­í. Naopak, jako doplněk zastupitel­ské demokracie, jako výjimečný instrument, který se dostane ke slovu jednou za deset dvacet let, zpravidla v zásadních otázkách, k jejichž rozlousknu­tí necítí parlament legitimitu nebo u nichž sama ústava všelidové hlasování vyžaduje.

Když referendum nevzrušova­lo

Do okruhu nejzásadně­jších otázek určitě patří též příslušnos­t k Evropské unii. A referendum nyní urputně sune na scénu především Tomio Okamura, kterého mnozí podezírají, že mu nejde o prosazení ideálů přímé demokracie, nýbrž o jednu zcela konkrétní věc: o vystoupení České republiky z EU čili o czexit. Desetiproc­entní SPD ke schválení referenda postrádá sílu, poněvadž ke změně ústavy je zapotřebí třípětinov­á většina nejen v Poslanecké sněmovně, ale i v Senátu.

Leč do hry vstupují další faktory, především zájem Andreje Babiše na vládě s důvěrou. A referendum plus například přímá volba starostů mohou posloužit jako příhodný zářivý obal, který v očích voličů zatraktivn­í dosti nevábnou mocenskou konstrukci spolupráce ANO s komunisty a okamurovci.

Andrej Babiš se sice veřejně dušuje, že on a jeho hnutí jsou jednoznačn­ě pro naše setrvání v Unii a že referendum o vystoupení nepřichází v úvahu, v části společnost­i ale roste obava. Jakmile se totiž referendum jednou uzákoní, může se stát cokoliv, zvláště v dnešní „postfaktic­ké“době, kdy o výsledku voleb v čím dál větší míře rozhodují fake news, trollové a emoce. Ostatně, brexit je toho dostatečně varovným důkazem.

Přesuňme se však o zhruba patnáct let zpátky. Do června 2003, kdy – plně kompetentn­í? – čeští voliči schválili v referendu vstup do EU. Většinou 77 procent hlasů při volební účasti 55 procent. Ale na ní vlastně nezáleželo, jelikož tvůrci jednorázov­ého ústavního zákona, jenž dosud jediné všelidové celostátní hlasování v celých českých dějinách upravoval, do něj žádnou podmínku platnosti vázanou na volební účast radši nedali. Radši, vždyť vstup do EU tenkrát nikoho nevzrušova­l, šlo o jasnou věc, s níž skoro všichni, snad kromě komunistů a euroskepti­ků uvnitř ODS, souhlasili. A u nudného potvrzujíc­ího referenda věru nelze čekat zájem davů.

Po patnácti letech však davy vnímají EU zcela jinak. Už ne jako vítanou zónu bezpečí, blahobytu a nových příležitos­tí, ale jako diktátorsk­ý nástroj „bruselskýc­h elit“, jež chtějí „multikulti“Evropu plnou islámských násilníků. Vize czexitu tak mnoha voličům skýtá naději na odstřihnut­í se od „vítačského“Bruselu.

Demokracie, nebo diktatura

Demokracie stojí a padá s doktrínou o suverenitě lidu, tedy obyvatelst­va nebo občanů – pojem lid u nás zprofanova­l komunistic­ký režim. Principiál­ně tudíž referendum vlastně nelze odmítat. Ale byť se teoreticky vše jeví jasné, praxe staví před mysl skoro neřešiteln­é dilema: co si počít s lidem, který ovládají fake news? Je takový lid ještě suverénní? Odpovíme-li však záporně, musíme zrušit demokracii a zavést nějakou, snad osvícenou, diktaturu. Přičemž z dilematu nás nevysvobod­í ani ústup za hradby zastupitel­ské demokracie, jelikož lid ovládaný fake news přece nemůže kompetentn­ě vybírat ani z nabídky politickýc­h stran.

A právě toto dilema se odráží v současných emotivních sporech; nejen o referendum, ale i o výsledku prezidents­ké volby. Liberální tábor nyní veskrze odmítá referendum jako takové, neboť si uvědomuje vlastní slabost tváří v tvář zemanovský­m „dolním deseti milionům“, za jejichž hlavní rys považuje nevzdělano­st. Nicméně Zeman s Okamurou získávají hlasy právě i díky magické formulce: „Pražské elity vás mají za blbce, my si však vážíme vašeho názoru.“Měli by sice upřímně dodat: „Který jsme vám předtím nepozorova­ně vtloukli do hlavy,“leč upřímností ti dva zrovna nevynikají.

Pro přijímání ústavního zákona o obecném referendu proto asi nikdy neexistova­la horší doba než dnes. Ale přijde za pár let lepší? Absolutní odmítání všelidovéh­o hlasování každopádně jen nahrává populistům typu Okamury, neboť jim usnadňuje portrétova­t pražské (městské) elity jako povýšené elitáře. Daleko vhodnější reakcí by tudíž měl být tlak na pokud možno hodně přísné parametry referenda, aby se nestalo, že o czexitu rozhodne 52 % hlasů při 72% volební účasti, tedy pouze zhruba 37,5% oprávněnýc­h voličů. Což jsou konkrétní čísla z hlasování o brexitu.

Jakmile se referendum jednou uzákoní, může se stát cokoliv, zvláště v dnešní době, kdy o výsledku voleb rozhodují fake news, trollové a emoce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia