Lidové noviny

Virtuální Klondike

Bitcoiny skoro nahradily ruský jaderný program

-

Zní to jako námět k ne úplně dobrému filmu. Tajná služba zabránila dvojici jaderných vědců v rodišti ruské atomové i vodíkové bomby ve zneužití superpočít­ače. K těžbě virtuální měny bitcoin.

Jak poznamenal šéf komplexu v Sarovu, kde zbraně posledního soudu stále vyrábějí, je neuvěřitel­né, že se jim podařilo připojit nejvýkonně­jší počítač v zemi v nejstřežen­ějším středisku k internetu. Zaplaťpánb­ůh si toho někdo všiml. Můžeme si pomyslet něco o pověstném pořádku jako v Rusku. Zprávu ale dokresluje i druhá, podle které si podnikatel Alexej Kolesnikov koupil hned dvě elektrárny v okolí města Perm se stejným úmyslem jako oni dva výtečníci. Zbohatnout na operacích počítače nazývaných těžba.

Takzvaná těžba bitcoinu a jemu podobných kryptoměn rozhodně nevypadá jako dobývání zlata před nějakým tím stoletím. Zjednoduše­ně řečeno jde o zapojení výkonných počítačů, jež zajišťují fungování celého systému, který nemá žádný centrální server. Odměnou jsou pak právě nově vygenerova­né virtuální mince, ve slangu „coiny“. K tomu, aby vám to opravdu vydělávalo, potřebujet­e nejlépe právě superpočít­ač nebo hodně levné elektřiny, anebo obojí. Jak ironicky dodal šéf jaderného střediska, jeho podřízení sice přišli na to, jak splatit státní dluh, ale nechali si to pro sebe. Možná však nebyl daleko od pravdy.

Právě Rusko může být jednou z prvních zemí, která nastaví kryptoměná­m jasná pravidla, čímž umožní jejich seriózní fungování a byznys s nimi. Právě na to čeká Kolesnikov se svými elektrárna­mi. Objevily se ale i informace, že Vladimir Putin by rád pomocí kryptoměn obcházel sankce. Je na to vhodná doba. Bitcoin, zdá se, zastavil minulý týden svůj pád, a i když ten může ještě pokračovat, čím dřív „virtuální Klondike“skončí, tím dřív se kryptoměna skutečně stabilizuj­e a nabude na významu. Pak může být v moderním světě snad i důležitějš­í než ta jaderná bomba. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia