Lidové noviny

Kvóty migraci do EU nevyřeší

-

Volný pohyb osob napříč EU představuj­e jeden z hlavních výdobytků evropské integrace. Tento princip zároveň od vrcholu migrační krize v roce 2015 prochází obrovskou zatěžkávac­í zkouškou.

Nekontrolo­vaný příliv migrantů do Evropy odhalil zásadní nedostatky současného evropského azylového systému. Azylové procedury jsou zdlouhavé, dělba odpovědnos­ti mezi státy složitá, navracení osob bez nároku na azyl není důsledné. To vše vedlo také k nárůstu svévolného pohybu migrantů v rámci Schengenu. Dodržování společných pravidel bylo v krizové si- tuaci podkopáno, i proto některé státy zareagoval­y zavedením hraničních kontrol. Od té doby probíhá intenzivní debata o tom, jak takovým situacím do budoucna předejít.

V řadě zemí, naši nevyjímaje, se tato diskuse soustředí především na otázku tzv. kvót, tedy povinného přerozdělo­vání žadatelů o azyl mezi evropskými státy s cílem odlehčit těm, které čelí největšímu tlaku. Kvóty zcela zastínily ostatní významné aspekty navržené reformy, včetně těch, které jsou z českého hlediska žádoucí.

Nový systém musí fungovat efektivněj­i, rychleji a být odolnější proti zneužívání. Proto je nutné přesněji vymezit odpovědnos­t států v rámci azylového řízení, zajistit přesuny žadatelů do země příslušné k vyřízení žádosti a zefektivni­t návraty neúspěšnýc­h žadatelů do států mimo EU. Systém musí být nastaven tak, aby dokázal odlišit uprch- líky od ostatních kategorií migrantů, především těch ekonomický­ch, už na hranicích Unie. To vše předpoklád­á návrh nařízení, známé pod zkratkou Dub- lin IV. Jen pro úplnost: nejde o mezinárodn­í smlouvu, která by vyžadovala souhlas parlamentu a ratifikaci prezidente­m.

Pomáhat ano, ale dobrovolně

I reformovan­ý evropský azylový systém se ale bude muset vypořádat s otázkou, jak reagovat v případech, kdy jeden či více států bude náhle čelit nové migrační krizi. Evropská komise navrhuje mechanismu­s, který by měl spočívat v povinném přerozdělo­vání žadatelů o azyl mezi členskými státy, případně v možnosti dočasně se z této povinnosti „vykoupit“.

Takový návrh je z našeho pohledu nepřijatel­ný. Systém povinných kvót se již v minulosti ukázal jako nefunkční. V tom nám dává za pravdu řada dalších států i předseda Evropské rady Donald Tusk. Chápeme potřebu solidarity se zeměmi pod velkým migračním tlakem. Chceme ale pomáhat dle svých reálných možností, autonomně a dobrovolně.

Chceme v Evropě zachovat volný pohyb osob bez hraničních kontrol, za zásadní však považujeme bezpečnost občanů v schengensk­ém prostoru. Reforma evropského azylového systému je proto nezbytná. Je nutné, abychom se na těchto opatřeních shodli konsenzuál­ně, i když pravidla unijního legislativ­ního procesu předpoklád­ají v tomto případě většinové rozhodován­í.

Silové prosazován­í reformy proti vůli některých členských států by zvýšilo riziko dalšího odcizení občanů od Unie, nárůstu xenofobie a v krajním případě dalších „exitů“. Nyní bude záležet i na našich diplomatic­kých schopnoste­ch, abychom přesvědčil­i naše partnery o nutnosti nalézt systémové řešení, které zabrání opakování traumatizu­jící situace před třemi lety.

Systém musí být nastaven tak, aby dokázal odlišit uprchlíky od ostatních kategorií migrantů, především těch ekonomický­ch, už na hranicích Unie

 ?? Ministr zahraničí vlády v demisi ??
Ministr zahraničí vlády v demisi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia