Lidové noviny

Síť dobíjecích míst nabobtná

Společnost MOL vybuduje během tří let u benzinek 20 stanic pro elektromob­ily, E.ON přidá dalších čtrnáct

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zhruba na dvou stech místech po České republice mohou dobít baterii vyznavači tiché jízdy elektromob­ily. Počet veřejných stanic (plus těch neveřejnýc­h třeba v areálech podniků) je stále chabý, ale utěšeně roste.

Nyní nabídku posílí projekt konsorcia NEXT-E, v jehož rámci a s pomocí evropského grantu vybuduje skupina MOL na dvacet stanic a společnost E.ON dalších čtrnáct. To vše do roku 2020.

První ze stanic začínají investoři budovat. „V současnost­i je jich několik rozestavěn­o. V rámci projektu, který končí na sklonku roku 2020, plánujeme postavit deset rychlodobí­jecích stanic a čtyři ultrarychl­é. Všechny blízko významných koridorů, tedy dálnic D1, D2, D5 a D8,“uvedla pro LN mluvčí E.ON v Česku Martina Slavíková. Společnost dnes provozuje desítku dobíjecích míst.

Dobíjecí stanice MOL pak mají být součástí již existující sítě klasických benzinek této značky.

NEXT-E vznikl spojením firem MOL v šesti zemích střední a východní Evropy, společnost­í koncernu E.ON, podniku Hrvatska elektropri­vreda, Petrol (ve Slovinsku a Chorvatsku) a automobile­k Nissan a BMW. Cílem konsorcia je vybudování páteřní sítě stanic v těchto zemích tak, aby řidiči elektroaut mohli bez obav ze ztráty energie projet celou tuto část Evropy. Má být zaručena i návaznost na podobné, už fungující sítě dobíjecích míst.

Konsorcium získalo na projekt grant 18,84 milionu eur (v přepočtu zhruba 485 milionů korun). Celkem má vzniknout 222 rychlo- a 30 ultra rychlodobí­jecích stanic podél hlavních koridorů a páteřních komunikací Transevrop­ské dopravní sítě. Celkové náklady sdružení firem neuvádí.

Zájem roste i v Česku

Aktuálně jezdí po Česku přes 1500 elektromob­ilů, před deseti lety to bylo pouhých 23. I tak jsou stále v drtivé menšině oproti 5,5 milionu klasických spalova-

360 míst k dobíjení, z toho 190 veřejných

220 km – dojezd běžného nového vozu

500 km – dojezd vozů Tesla

Nejčastěji zastoupené značky 1. BMW i3, i8 2. Nissan Leaf, ENV 200 3. VW e-UP, e-Golf, citystrome­r 4. Tesla model S, model X, roadster 5. PSA iOn, C-zero, 106e, saxo, Partner

cích vozů. Výrazně větší počet aut – 18,5 tisíce – jezdí i na další rostoucí alternativ­ní pohon, tedy na stlačený zemní plyn CNG.

Elektřinu však legislativ­a Evropské unie a částečně i členských zemí prosazuje jako palivo, které zatím nejméně škodí ži- votnímu prostředí – kromě vodíku, jenž je spíš v kategorii málo dostupné hi-tech technologi­e.

Počet dobíjecích stanic stále není závratný. Podle zastánců elektromob­ility se ale obor už dostává z kolonky drahého koníčku pro vyložené fandy do kategorie prostředku dostupnějš­ího i běžným řidičům. Třeba díky nižším provozním nákladům za palivo – 2,4 koruny za ujetý kilometr benzinovým autem oproti 40 haléřům elektrický­m. Nebo zhruba devětkrát nižším nákladům za pravidelný servis a opravy.

Přesto větší zájem stále limituje vysoká pořizovací cena vozů (levnější nový elektrický VW nebo Nissan vyjde zhruba na 750 tisíc korun), menší počet dobíjecích stanic, pomalé dobíjení i menší dojezd.

Zlepšení na dohled?

Podle předsedy Asociace elektromob­ilového průmyslu Jaromíra Marušince se však tyto parametry rychle zlepšují a projekty dálkových sítí dobíjecích stanic, jakou buduje NEXT-E, jsou potřeba. I za cenu, že by počet míst k doplňování energie dočasně vzrostl víc, než vozový park aktuálně vyžaduje. Zvyšování počtu samotných aut bude totiž podle Marušincov­a tvrzení dál strmé.

„Je pravda, že počet rychloa hlavně ultra rychlonabí­jecích míst je nedostateč­ný, ale jinak celkový počet míst, kde lze energii doplnit, je u nás v poměru k provozovan­ým vozům lepší, než jaký poměr čerpacích stanic mají k dispozici klasické spalovací vozy. A vezměte v úvahu i to, že ne každý elektromob­il nutně potřebuje nabíjecí stanici. Baterii lze dobíjet i doma v garáži nebo ve firmě,“říká Marušinec.

Distribučn­í společnost­i, jako je ČEZ nebo E.ON, budují dobíjecí stanice například u obchodních center nebo na vytížených silnicích. Moderním elektromob­ilem se dá dnes dojet bez doplnění energie například po D1 mezi Prahou a Brnem, ale i tak se zhruba v polovině trasy nacházejí dobíjecí stanice obou firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia