Lidové noviny

Nejmladší Češka slzela dojetím

- MATĚJ TOMÍČEK PCHJONGČCH­ANG

(Od našeho zpravodaje) Při průjezdu cílovou rovinkou se smála a mávala fanouškům. Až vmixzóně po sobotním skiatlonu to na ni dolehlo. Emoce byly silnější, a tak se lyžařka neudržela a rozplakala se. Důvod byl jednoduchý. Vždyť si nejmladší členka výpravy v sedmnácti letech právě odbyla svou olympijsko­u premiéru.

Těch poprvé zažila v sobotu několik.

První start na olympijský­ch hrách, první start mezi dospělou elitou, první závod na 15 kilometrů…

„Byla to pro mě premiéra všech premiér. Všechno je tu velké poprvé,“povídala pak v mixzóně Barbora Havlíčková.

Před startem skiatlonu doufala, že neskončí úplně poslední, že se před svými fanoušky na místě i u obrazovek neztrapní. K tomu měla nakonec daleko, vždyť předjela 17 lyžařek.

„S výkonem jsem spokojená. Nemusím odcházet se sklopenou hlavou, ta ztráta na nejlepší nebyla tak hrozná na to, že to pro mě byla úplná premiéra,“vykládala.

I proto když projížděla cílem čtyři minuty za vítěznou Charlotte Kallaovou na 43. místě, mávala tribunám a na všechny strany se usmívala.

„Přijde mi úplně neuvěřitel­né, že jsem tady. Každému sportovci bych přála zažít, jak na olympiádě dojíždí do cílové rovinky,“povídala pak novinářům už se slzami v očích. „Nejsem jiná než každé dítě. Už jako malá jsem si přála, abych mohla závodit na olympiádě.“

V sobotu si v sedmnácti letech ten velký sen splnila.

I s modrou mašlí ve vlasech, kterou na závodech vozí od začátku sezony. Důvod? Vlastně úplně jednoduchý: „Mám mašli, aby mě našli,“vysvětlova­la už zase v rozverné náladě.

Emoce s ní po dojezdu cloumaly. A nebylo divu.

Barbora Havlíčková

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia