Lidové noviny

Bitva do poslední sekundy

-

ník Pittsburgh­u vrátil na led a zkoumavě kroužil své pověstné obloučky, bylo jasné, oč jde. Stejná situace se opakovala proti Kazachstán­u a málokdo tušil, jaké minidrama se uvnitř výpravy odehrává.

Brus obsluhoval dlouholetý masér Václav Šašek. Nastavil potřebné parametry, program udělal svou práci a žlábek i ostří byly takové, jak který hráč požadoval. Jágr však neustále své hokejové boty nespokojen­ý vracel. Podle Šaška, jenž rostoucí tlak zvládal díky pozitivní povaze, byl příčinou psychický blok. Jakmile se podařilo vyjednat, že brusle Jágrovi připraví v šatně americké výpravy, bylo po starostech. Ačkoli mnozí pochybují, že by si je odsud odnášel upravené nějak výrazně jinak, možná že jemný rozdíl opravdu cítil jen on sám. Američané si připravili vlastního kata, ale takové drobné výpomoci mezi výpravami bylo zapotřebí častěji.

Češi vzali do autobusu z Tokia do Nagana ruského útočníka Sergeje Fjodorova, jenž se na letišti

Necelé tři měsíce po olympiádě sestoupila kazašská reprezenta­ce do skupiny B mistrovstv­í světa a mezi elitu se vrátila v roce 2004, kdy se turnaj konal v Praze. Jejím maximem je dvanácté místo z Vídně 2005. Ještě pětkrát pak sestoupila a nižší divizi bude hrát i letos.

V roce 1998 měla země dva profesioná­lní týmy a vyjma

ocitl bezprizorn­í. „Japonci byli skvělí organizáto­ři, ale neuměli zareagovat na aktuální požadavky,“vzpomíná Stanislav Neveselý, jenž byl v Naganu členem realizační­ho týmu. „Program jsme museli nahlásit den dopředu a změna nebyla možná.“Brankáři potřeboval­i být na trénincích dřív, jenže místní štáb nic takového neměl v instrukcíc­h. V permanenci byly proto dva automobily, jimiž Češi disponoval­i spolu s týmovým autobusem. druhého brankáře hráli reprezenta­nti v cizině. Po reorganiza­ci hokeje v roce 2010 se to změnilo.

Země má ligu o deseti účastnícíc­h, od roku 2015 stojí v Astaně komplex Ledový palác s arénou pro 12 tisíc diváků. Češi se s Kazachy střetli čtyřikrát, mají s nimi stoprocent­ní bilanci při skóre 19:3.

V kazašské výpravě zněla převážně ruština a byla slyšet i z hlediště hlavní haly Big Hat, kam se Češi k zápasu přestěhova­li poprvé. A první, kdo se ocitl v šanci, byl Pavel Kamencev, jenž by býval při lepší výkonnosti mohl hrát za Rusko. Od rozpadu Sovětského svazu uplynulo sedm let.

Skóre otevřel na konci čtvrté minuty Martin Straka, jenž si v útočném pásmu právě včas najel do prázdného prostoru před brankou soupeře, aby si počkal na Jágrovu přihrávku, jednu z těch jasnozřivý­ch a na první pohled tak lehce samozřejmý­ch. Kladenský fenomén měl ten den šestadvacá­té narozeniny.

Drsná hra o skóre

Kousavý soupeř snížil na 2:1 a pak i na 4:2, skolila ho až čtyřgólová závěrečná část hry. V ní Kazaši přitvrdili, jako by začali hrát nejen za sebe, ale i za Rusy. V případě šestigólov­ého rozdílu totiž Čechům v závěrečném duelu se sbornou stačila remíza k prvnímu místu ve skupině C. I s pomocí pětiminuto­vé přesilovky to tak dopadlo - 8:2. Avšak ještě v poslední sekundě měl Dominik Hašek v brance namále.

Malý příběh se váže k dvojímu vyloučení do konce utkání. Pjotr Děvjatkin byl takto rozhodčími vyřazen z boje za napadení Davida Moravce, na němž se podílel i Alexej Troščinski­j. Po krvavém zákroku zabraly kamery českou střídačku, na níž trenér Ivan Hlinka důrazně promlouval k Petru Svobodovi. A ten věděl. Češi se nejprve surovosti a provokacím Troščinské­ho a spol. postavili v několika drobných šarvátkách. Krátce před koncem Svoboda fyzicky „poučil“největšího desperáta v dresu protivníka a trest do konce neminul ani jeho. Ukázal však komukoli, kdo se díval, že tenhle tým si nenechá nic líbit.

Zítra seriál pokračuje jedinou porážkou Čechů na turnaji

 ?? Na pokyn trenéra Ivana Hlinky obránce Petr Svoboda (vlevo) v závěru zápasu s Kazachy přitvrdil. Takto atakoval Alexeje Troščinské­ho. FOTO ČTK/ AP ?? Odplata za tvrdé zákroky.
Na pokyn trenéra Ivana Hlinky obránce Petr Svoboda (vlevo) v závěru zápasu s Kazachy přitvrdil. Takto atakoval Alexeje Troščinské­ho. FOTO ČTK/ AP Odplata za tvrdé zákroky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia