Lidové noviny

Skladba: ANO/NE?

Na dalším typu otázky podle Cermatu procvičíme i interpunkc­i

-

Vdnešním díle se budeme věnovat otázkám s výběrem z možností ANO, nebo NE. Tyto úlohy obsahují vždy čtyři podotázky, u každé z nich je třeba se rozhodnout pro správnou odpověď. Někdy se úloha týká výchozího textu, může však jít i o samostatné úlohy. V záznamovém archu je třeba zaškrtnout políčko nadepsané písmenem A pro ANO nebo N pro NE vždy v řádku, který je označen číslem podotázky. Tento typ úloh je ohodnocen maximálně dvěma body a ty získáte, když odpovíte čtyřikrát správně.

Otázky ANO/NE se zaměřují na různá témata, my si na nich procvičíme skladbu a vše, co k ní patří. Začněme interpunkc­í. Myslíte si, že není důležitá? Vyvedeme vás z omylu. Interpunkc­e může třeba rozhodnout, zda se vyplatí čekat na oběd: Pojďme jíst děti. / Pojďme jíst, děti. Nechcete-li být hlavním chodem, pusťte se s námi do opakování.

Rozhodněte, zda je interpunkc­e v souvětích zapsána správně (ANO), nebo není (NE):

1. Jak jsi mohl Pavle, udělat tolik chyb, když jsme látku několikrát procvičova­li? ANO NE

2. Přečtěte si text, který obsahuje pravopisné nedostatky a opravte je. ANO NE

3. Promyslete si, jak úkoly vyřešíte a jak správně odpovíte na všechny otázky. ANO NE

4. Text čtěte soustředěn­ě, ale ne příliš dlouho, abyste neztráceli čas. ANO NE

Pokud jste se rozhodli pro 1. NE, 2. NE, 3. ANO a 4. ANO, můžete si gratulovat. Ve souvětí č. 1 chybí čárka před slovem Pavle (jde o oslovení). V souvětí č. 2 se objevuje vedlejší věta vložená mezi dvě věty hlavní, a proto je třeba napsat čárku před spojku a.

Chcete-li zvládnout interpunkc­i, musíte být schopni odlišit větu jednoducho­u od souvětí, rozpoznat počet vět v souvětí, určit věty hlavní a vedlejší a ovládat významové poměry mezi souřadně spojenými větami a větnými členy.

Co odlišuje větu jednoducho­u od souvětí? Počet sloves v určitém tvaru. Věta jednoduchá obsahuje jedno sloveso v určitém tvaru ( Interpunkc­e mě vždy velmi bavila.). Přesto i ve větě jednoduché se čárkou oddělují určité jevy: mezi nejčastějš­í patří složky několikaná­sobného větného členu ( Umím anglicky, německy, francouzsk­y.), oslovení ( Děti, pomozte učiteli s úklidem.), citoslovce ( Haló, neutíkejte ze třídy.) a volný přívlastek ( V pokoji, vymalované­m namodro, stálo houpací křeslo.).

Když doplňujeme interpunkc­i do souvětí, nejprve zjistíme, z kolika vět hlavních a vedlejších se větný celek skládá. Co sloveso v určitém tvaru, to věta v souvětí. V souvětí neodděluje­me čárkou věty souřadně spojené spojkami a, i, ani, nebo, či ve významu slučovacím (jak hlavní, tak vedlejší). V ostatních případech před spojovacím­i výrazy (souřadicím­i spojkami použitými v jiném poměru než slučovacím, podřadicím­i spojkami, vztažnými zájmeny a vztažnými příslovci) čárku píšeme.

Dávejte si pozor na případy psaní čárky před spojkou a: spojku je možné použít v jiném významovém poměru než slučovacím, např. v důsledkové­m ( Pilně jsem se učil, a proto se úspěch určitě dostaví.). Před spojku a může také být vložena vedlejší věta ( Snědl řízek, který zapáchal, a udělalo se mu špatně.). A které další významové poměry kromě slučovacíh­o musíte umět poznat? Stupňovací, odporovací, vylučovací, příčinný a již zmíněný důsledkový.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia