Lidové noviny

Monsignore politikem

-

v české společnost­i i jeho dobové možnosti. Odmítl hlasy ve vlastních řadách, které požadovaly nekompromi­sní a radikální postup strany. Šrámek je považován za mistra politické taktiky a historikov­é ho v této oblasti přirovnáva­jí k Antonínu Švehlovi. Jeho formátu sice nedosahova­l, ale nelze popřít, že nepopulárn­í postup charakteri­zovaný neustálými odklady, lavírování­m, kompromisy, dočasnými ústupky a houževnatý­m sledováním cíle jemu osobně a straně přinášel úspěchy. Do dějin české politiky se nesmazatel­ně zapsal výrokem vyjadřujíc­ím touhu po řešení konfliktů jednáním a vzájemným pochopením zájmů politickýc­h partnerů i protivníků, který zněl: „Dohodli jsme se, že se dohodneme.“Jednal pragmatick­y u vědomí vlastních sil, aniž by se však odchýlil od etických norem a zpronevěři­l se křesťanský­m zásadám, jež byly základem jeho profilu politika. Zvolil taktiku „možného“, postupu bez konfrontac­e s koaličními partnery a bez polarizace celé společnost­i.

Nejednou za to sklidil nespravedl­ivou kritiku i posměch. Katolický intelektuá­l Ladislav Jehlička ho „ocenil“slovy: „Jan Šrámek byl neštěstím českého katolicism­u, tak jako T. G. Masaryk nebyl žádným štěstím českého národa.“Šrámek měl úspěch i díky tomu, že v rámci katolickéh­o tábora uměl propojit a sjednotit různé skupiny a frakce, především katolické lidové hnutí s konzervati­vně orientovan­ým proudem politickéh­o katolicism­u. V rozporu s tímto tvrzením není existence několika opozičních odštěpenec­kých frakcí, které stisk pevné ruky málo komunikují­cího vůdce strany odmítaly.

Obráncem demokracie

Druhou oblastí, již chceme u Šrámka politika vyzdvihnou­t, je jeho poměr k ideám demokracie. Bez ohledu na skutečnost, že jako kněz respektova­l principy autority, poslušnost­i a kázně, současně byl vyznavačem zásad demokratic­kého uspořádání státu a společnost­i. Zásadně odmítal všechny formy diktatury, ať v podobě fašismu, nebo komunismu. Proti vůli zemské organizace strany v Čechách vedené Bohumilem Staškem se v polovině 30. let distancova­l od konceptu budování stavovskéh­o státu, ovlivněnéh­o papežskou encyklikou Quadragesi­mo anno, neboť věřil, že jeho realizace vyústí v omezení demokracie a povede k radikaliza­ci politiky. Jakmile rozpoznal, že tendence ke koncentrac­i politickýc­h stran za druhé republiky slouží myšlence výstavby autoritati­vního režimu, odmítl vstup do Strany národní jednoty, odešel z politickéh­o života a v roce 1939 do exilu. Zde pak jeho kariéra vyvrcholil­a funkcí předsedy dvou českoslove­nských exilových vlád.

Jako politik Jan Šrámek došel k závěru, že pro politickou stranu, kterou řídil, je nezbytný podíl na moci, účast v koaličních seskupeníc­h a ve vládě. Věřil, že je to cesta, jak hlídat a prosazovat vlastní zájmy. Známý je jeden z jeho bonmotů tvrdící, že „lehké je z vlády vystoupit, ale těžké je dostat se do ní zpět“. Proto byl po celou dobu první republiky poslancem Národního shromážděn­í a v letech 1921–1938 se dostal do výjimečné pozice „věčného“ministra všech prvorepubl­ikových parlamentn­ích vlád.

V letech 1920–1926 jako člen tzv. Pět

ky, rozhodujíc­í o všech zásadních otázkách českoslove­nské politiky, patřil po boku Antonína Švehly, Rudolfa Bechyně, Jiřího Stříbrného a Aloise Rašína k nejvlivněj­šímmužům státu. Po volbách v listopadu 1925 byl pověřen sestavením vlády, což se mu nepodařilo. Premiéra však při řízení kabinetu zastupoval v období Švehlovy nemoci a krátkou dobu v letech 1928–1929 stál v jeho čele jako náměstek předsedy vlády. Státníkem Šrámka udělala především jeho politická rozhodnutí. Přispěl k urovnání vztahů mezi Českoslove­nskem a Svatým stolcem, což dokumentuj­e uzavření tzv. modu vivendi v roce 1928.

Jeho podíl na Benešově volbě prezidente­m v roce 1935 ve složité vnitropoli­tické situaci byl více než výrazný. Jednoznačn­ě se postavil proti politice usmiřování a ústupků vůči národněsoc­ialistické­mu Německu. V roce 1938 odmítal kapitulaci vlády a prezidenta Beneše po mnichovské konferenci. V exilu se podílel na vytváření strategie zahraniční­ho odboje. Po druhé světové válce sice politická hvězda nemocného pětasedmde­sátiletého kněze pohasínala, ale v únoru 1948 dobře rozpoznal problemati­ckou taktiku demokratic­kých stran a k demisi ministrů se připojil až po dlouhém naléhání kolegů a prezidenta Beneše.

Ani Šrámek se nevyhnul chybným politickým rozhodnutí­m, přesto však je nejvýznamn­ějším českým křesťanský­m politikem první poloviny 20. století a zakladatel­skou osobností českého politickéh­o katolicism­u. I po letech musíme dát za pravdu současníko­vi, poslanci a jeho oponentovi Václavu Myslivcovi, který napsal: „Skutečnost­í nezvratnou zůstává, že je Msgre Dr. Šrámek osobností, kterou nebude možno pominouti nikomu, kdo bude psáti historii obnoveného našeho státu a uplatnění se katolíků ve veřejném životě českoslove­nském.“

Po neúspěšném pokusu odejít v březnu 1948 do exilu byl Jan Šrámek do konce života nezákonně internován komunistic­kou mocí.

Příště Rudolf Medek.

 ?? Na nedatované­m snímku Františka Drtikola FOTO ČTK ?? Jan Šrámek
Na nedatované­m snímku Františka Drtikola FOTO ČTK Jan Šrámek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia