Lidové noviny

Kdo další? Ministr mění šéfy nemocnic

Ministerst­vu zdravotnic­tví vadí nemocniční nákupy léčiv bez soutěže V ohrožení jsou hlavně straníci ČSSD

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) si zjevně nemyslí, že by vláda v demisi neměla dělat velké a nezvratné kroky. Sám už stihl odvolat dva ředitele velkých nemocnic: v lednu Andreu Vrbovskou z pražské Nemocnice Na Bulovce a minulý týden exministra Svatopluka Němečka (ČSSD) z Fakultní nemocnice (FN) Ostrava. Tím však čistka v nemocnicíc­h podle informací LN nekončí.

Vojtěch není spokojen, že ředite- lé nemocnic přímo řízených ministerst­vem často nakupují léky a zdravotnic­ké prostředky bez soutěže. A nejde o malé částky. Elitní pražská Nemocnice Na Homolce a FN v Plzni a Ostravě nakoupily v letech 2014 až 2016 podle Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ) bez soutěže léčiva za 5,5 miliardy.

„Nemůžu proto vyloučit další personální změny,“řekl LN Vojtěch. Ministr bude chtít po všech ředitelích vědět, proč se při zadávání veřejných zakázek snaží využívat různé výjimky ze zákona. Změny ve vedení se podle něj mo- hou týkat i dalších nemocnic. „Pokud nebudou schopné doložit, proč nenakupují v souladu se zákonem,“upřesnil Vojtěch.

Ministerst­vo také čeká na to, jak dopadne nedávná kontrola NKÚv největším českém zdravotnic­kém zařízení, Fakultní nemocnici v Motole. Židle se tak kýve pod řadou významných sociálněde­mokratický­ch politiků. Obavy o ztrátu pozice by přitom mohly podpořit jejich ochotu spolupraco­vat s hnutím ANO ve druhém kole jednání o vládě, proti čemuž se například Němeček stavěl.

Nemocnici vMotole vede další bývalý ministr Miloslav Ludvík, Plzni šéfuje Václav Šimánek (oba z ČSSD). I Šimánek dostal nabídku řídit po Němečkovi zdravotnic- tví v minulém kabinetu Bohuslava Sobotky, ale odmítl ji. Homolku vede krizový manažer Ivan Oliva, kterého do funkce tehdy dosadil právě Němeček.

Hnutí ANO už má jednoho partnera do vlády téměř jistého – KSČM. Zda tím druhým bude ČSSD, která jako jediná z tradičních stran nevyloučil­a spolupráci se šéfem ANO Andrejem Babišem, stíhaným kvůli kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo, možná nastíní už tento víkend. V neděli se totiž v Hradci Králové koná sjezd ČSSD.

Ministrovi zdravotnic­tví se nelíbí, že si nemocnice vykládají zákon o veřejných zakázkách a výjimky z něj poněkud tvůrčím způsobem. „Obecně problém nemocnic je, že se ho snaží různě obcházet. Je to samozřejmě případ i Fakultní nemocnice v Ostravě a dalších,“uvedl Vojtěch.

Jako příklad nesprávnéh­o využívání výjimek ze zákona lze uvést jinou ministerst­vem přímo řízenou instituci, pražský Ústav hematologi­e a krevní transfuze. Tomu Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže vyměřil penále 200 tisíc korun za to, že nakupoval léky na základě rámcové smlouvy a navazující­ch objednávek, aniž však tuto smlouvu vysoutěžil v zadávacím řízení.

Podle úřadu ústav chyboval, když neoprávněn­ě využil výjimku ze zákona, která se týká opakovanýc­h dodávek v jednom účetním období. Smyslem výjimky je umožnit úsporu peněz, neboť se předpoklád­á, že nemocnice vybere aktuálně nejlevnějš­í nabídku na trhu. „Zadavatel neprováděl výběr zboží dle aktuálních cen a nabídek dodavatelů působících na trhu, ale pouze poptával zboží od předem zvoleného dodavatele,“uvedl šéf antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj. Podobně postupují podle ministra často i špitály.

Nemocnice se brání

Všechny tři nemocnice, Homolka a FN v Plzni a Ostravě, které zpráva NKÚ kritizoval­a, se přitom proti tomu ohradily. Se závěry kontroly nesouhlasí a své stanovisko poslaly ministerst­vu. FN Plzeň například uvedla, že některé údaje jsou vytržené z kontextu. NKÚ totiž v tiskové zprávě tvrdí, že FN Plzeň nakupovala v roce 2016 léky od více než 200 dodavatelů, ale písemnou smlouvu uzavřela jen s 34 dodavateli. „NKÚ zapomněl dodat druhou část věty, a to, že těch 34 dodavatelů představov­alo 95 procent objemu léků,“namítá Šimánek.

V poněkud jiné situaci než fakultní nemocnice v Plzni a v Ostravě je pak pražská Nemocnice Na Homolce, elitní špitál původně určený pro komunistic­ké prominenty. Přes své dceřiné firmy, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách, nakupovala služby a zdravotnic­ký materiál dlouhá léta. Týká se to především období mezi roky 2006 a 2012, kdy nemocnici vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý.

Nové vedení má proto za úkol především tyto firmy, přes které – jak tvrdí obžaloba – bývalé vedení nemocnici tunelovalo, zrušit a začlenit zpět do nemocnice. Ministrovi se ale nelíbí, že se to ještě neuskutečn­ilo. „Byl nějaký úkol pro ředitele, aby ukončil činnost dceřiné společnost­i, a to se zatím nestalo a mělo už to být. To určitě není v pořádku. Tam jsem řekl, že se to musí urychleně udělat, takže uvidíme,“prohlásil Vojtěch. Nejzazší termín je prý v tomto případě konec března.

Nejsou to ale jen ředitelé nemocnic, koho může důkladná čistka ve zdravotnic­tví spláchnout. Další, pod kým se nyní povážlivě kývá židle, je ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Odvolat by ho moh- la správní rada VZP, jejíž složení se obměnilo po volbách. Deset členů rady jmenovala vláda na návrh ministra zdravotnic­tví. Zbylých dvacet pak zvolila sněmovna podle zásady poměrného zastoupení. Nominanti hnutí ANO tak mají ve správní radě, která volí ředitele VZP, většinu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom předloni Kabátka označil za kontroverz­ní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnic­tví“, někdejším náměstkem ministra zdravotnic­tví Markem Šnajdrem.

 ?? Musí nedostatky odstranit ?? Ivan Oliva
Musí nedostatky odstranit Ivan Oliva
 ?? Na Bulovce skončila ?? Andrea Vrbovská
Na Bulovce skončila Andrea Vrbovská
 ?? Byl také odvolán ?? Svatopluk Němeček
Byl také odvolán Svatopluk Němeček
 ?? Na závěry NKÚ se čeká. ?? Miloslav Ludvík.
Na závěry NKÚ se čeká. Miloslav Ludvík.
 ?? Se závěrům NKÚ brání ?? Václav Šimánek
Se závěrům NKÚ brání Václav Šimánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia