Lidové noviny

Zmrzlí a unavení. Češi bez medaile

Výsledky stíhacích závodů biatlonist­ů

- PCHJONGČCH­ANG

Veronika Vítková přijela na poslední položku stíhacího závodu biatlonist­ek na třetí pozici společně se čtvrtou Francouzko­u Bescondovo­u a jen těsně před smečkou dalších lovkyň. V psychicky vygradovan­ém souboji o medaile se snažila střílet na jistotu, jenže nezasáhla dva terče a dojela sedmá.

„Hodně těsné rány mimo,“litoval u dalekohled­u trenér Zdeněk Vítek. Víkendová česká medailová pohádka v biatlonové­m areálu Alpensia pokračován­í neměla. Startovní pozice poté ztratili i oba muži ve svém stíhacím závodě. Michal Krčmář se propadl ze 2. místa na startu až na 30. v cíli, a Ondřej Moravec skončil dokonce až jedenapade­sátý.

Pouze německá suverénka Laura Dahlmeiero­vá, už podruhé zlatá, dokázala po sprintu vybojovat stupně vítězů také ve stíhačce.

Spánek až dlouho po půlnoci

„Aspoň vidíte, jak je biatlon nádherný, protože v něm nikdy nic není jasné,“glosoval šéftrenér Ondřej Rybář. „Pro nás to byly i tak úžasné úvodní tři dny. Vždyť z nich máme dvě medaile, jednu pro muže a jednu pro ženy.“

Majitelé těchtomeda­ilí na ně dosáhli při individuál­ních závodech na vrcholné akci poprvé v kariéře, načež prožili velmi rušný program, který se částečně mohl pode- Muži (12,5 km): 1. Fourcade (Fr.) 2. Samuelsson (Švéd.) 3. Doll (Něm.) 4. T. Bö (Nor.) 5. Schempp (Něm.) 6. Weger (Švýc.) 7. Desthieux (Fr.) 8. Peiffer (Něm.) ...30. KRČMÁŘ 51. MORAVEC 32:51,7 (1) -12,0 (1) -15,1 (1) -1:02,6 (3) -1:02,7 (3) -1:03,1 (2) -1:03,7 (3) -1:14,1 (3) -3:49,9 (7) -5:54,2 (8)

psat i na jejich včerejším výkonu. Vítková po sobotním sprintu uvázla do dvou v noci na antidoping­ové zkoušce a usínala až nad ránem, včera večer pro změnu cestovala na slavnostní ceremoniál.

„Už toho jako závodnice zažila Ženy (10 km): 1. Dahlmeiero­vá (Něm.) 30:53,3 (1) 2. Kuzminová (SR) -29,4 (4) 3. Bescondová (Fr.) -29,6 (1) 4. Olsbuová (Nor.) -1:07,3 (4) 5. Öbergová (Švéd.) -1:08,9 (3) 6. Herrmannov­á (Něm.) -1:19,4 (2) 7. VÍTKOVÁ -1:37,3 (3) ...23. JISLOVÁ -2:49,0 (3) 25. DAVIDOVÁ -2:54,5 (6) 32. PUSKARČÍKO­VÁ -3:18,5 (3)

spoustu, ale tohle je olympiáda, větší šrumec, bylo to pro ni nové,“připustil šéftrenér. Stíhačku ustála se ctí, jen ty nohy jako by postrádaly šťávu ze sprintu. „Přišlo mi, že jedu pořád stejným tempem, ze kterého nedokážu zrychlit,“uvedla Vítková. Rovněž Krčmář se po své stříbrné nedělní euforii dostal do vesnice po půlnoci a ještě šel na rotoped, aby se protáhl a zregenerov­al. Usnout dokázal až ve čtyři.

Moravec promrzl a míjel

Před stíhačkou sice Krčmář věřil, že je připravený, jenže nebyl. „Nezvládl jsem to,“doznal v cíli. Hned první ležka byla důkazem. „Pročmění pozici? Úplně zbytečně přelehával,“ulevil si na střelnici Rybář. První dvě rány letěly mimo a boj o přední příčky byl ztracen. „Postupně pak odcházel i psychicky.“

Mnohem větší záhadou je však Ondřej Moravec. Při kempu v Almaty i na trénincích v Koreji střílel famózně. Jenže přišly závody a vše je špatně. Ve stíhač- ce nakupil osm chyb. Matador, o němž se traduje, jak skvěle se umí připravit na nejvýznamn­ější akce, se tentokrát souží. „Zdržel jsem se příliš dlouho na nástřelu, ze začátku závodu jsem byl zmrzlý, na ležkách necítil prsty a střílel tak trochu na náhodu,“řekl Moravec.

Střelecká nejistota se zároveň přenášela i do běhu. „Byl ztuhlý. To i na takové pardály někdy dolehne,“komentoval Rybář.

Šéftrenér je přesvědčen, že u Moravce jde podobně jako minulý týden u Krčmáře jen o přemotivov­anost. „Potřebuje jeden dobrý tréninkový den na střelnici, aby se dal zase střelecky dohromady. Má to v sobě.“

Další biatlon je na programu zítra – vytrvalost­ní závod žen. Více o olympiádě na straně 16

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia