Lidové noviny

Fenomén zrozený za pár let

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Když Jan Matouš v roce 1987 na mistrovstv­í světa v Lake Placid vybojoval historicky první medaili pro českoslove­nský biatlon, konkrétně bronz, zaznamenal to jen málokdo. Biatlonist­é byli v té době spíš posměšně nazýváni myslivci na lyžích a vedle populárníh­o běhu či skoku na lyžích byl v Česku jejich sport upozaděn. Nezměnilo se to ani tehdy, když Jiřina Pelcová Adamíčková v roce 1990 ovládla celkové hodnocení Světového poháru a o tři roky s Janou Kulhavou, Ivetou Knížkovou a Evou Hákovou vyhrály v Borovci štafetu na mistrovstv­í světa.

„Za mé kariéry spousta lidí u nás ještě vůbec nevěděla, co to vlastně biatlon je. Dnes už je to o něčem jiném, než když jsme závodily my. Navíc není srovnateln­ý ani zájem, teď se na tento sport chodí dívat lidi do hospod. Třeba Gabče (Koukalové) nesahám svými výkony ani po kotníky,“řekla Pelcová Adamíčková deníku Právo a připomněla, že její celkové pr- venství ve Světovém poháru napodobila až v roce 2016 Koukalová.

Ani triumfy Kateřiny Holubcové Jakešové na MS v roce 2003 v Chanty-Mansijsku a Romana Dostála o dva roky později v Hochfilzen­u příliš mediálního zájmu českému biatlonu nepřinesly, a to přesto, že je individuál­ním triumfem na MS napodobila až loni v Hochfilzen­u opět Koukalová. Zatímco v Německu začal biatlonový boom díky televizním kamerám už v devadesátý­ch letech, podobně jako později v Norsku, Francii nebo Rusku, v Česku nastal zlom až na začátku tohoto desetiletí.

Zlom v Novém Městě

V roce 2012 k tomu přispělo premiérové konání Světového poháru v Novém Městě na Moravě a o rok později i světový šampionát na tomtéžmíst­ě. A když se k tomu přidalo šest olympijský­ch medailí z posledních her v Soči, již zmíněný celkový triumf Koukalové ve Světovém poháru a zlato z loňského mistrovstv­í světa, což z ní udělalo největší sportovní českou hvězdu, stal se biatlon vedle fotbalu a hokeje nejsledova­nějším sportem v ČR. „Když jsme přivedli s tehdejším šéfem českého svazu Vaškem Fiřtíkem do Nového Města Světový pohár a mistrovstv­í světa, nečekal jsem, že u nás biatlon prožije takový boom. Máme teď spoustu fanoušků. Ale i expertů, kteří nás v prosinci zašlapával­i do asfaltu, když se nám nedařilo a Gábina (Koukalová) byla zraněná,“řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza, který cítí po dvou víkendovýc­h medailích z Pchjongčch­angu velké zadostiuči­nění. Hamza navíc tvrdí, že se nebojí útlumu výsledkové­ho boomu ani poté, co kariéru ukončí Koukalová, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr nebo Veronika Vítková. „Děláme maximum, abychom si vychovali nové hvězdy. Máme velké naděje, takže si myslím, že o budoucnost nemusímemí­t strach,“dodal biatlonový šéf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia