Lidové noviny

Kolik daly Lány advokátům?

- MARTIN SHABU

Dozvědět se podrobnost­i o tom, jak a za co platí Lesní správa Lány právníky, připomíná handlování na trhu. Za informace chce úřad, který vede stíhaný ředitel Miloš Balák, nejprve zaplatit.

PRAHA Mezi kontroverz­ní spolupraco­vníky Miloše Zemana nepatří pouze jeho hradní kancléř Vratislav Mynář a ekonomický poradce Martin Nejedlý. Mnohem větší problém z pohledu dodržování práva má v současnost­i především Miloš Balák, ředitel Lesní správy Lány, která je příspěvkov­ou organizací Kanceláře prezidenta republiky. Policie ho totiž od loňského června stíhá kvůli zakázkám v Lánech za bezmála 200 milionů korun.

Vyšetřovat­elé mají za to, že se při tendrech dopustil trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě – vyšetřován­í se týká tendrů Lesní správy Lány. Jádro kauzy se točí okolo zakázky na rekonstruk­ci nádrže Klíčava, která se nachází v Lánské oboře.

LN v této souvislost­i před třemi týdny upozornily na skutečnost, že lesní správa si kvůli tomu najala externí právníky. Redakci proto zajímalo, kolik peněz z veřejného rozpočtu této organizace na právní rady putovalo. Chtěli jsme také vědět, kdo uzavření smluv inicioval a jakou mzdu a odměny ředitel Balák loni pobíral.

Lesní správu proto LN oslovily s žádostí o poskytnutí podrobnost­í podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Místo požadovaný­ch informací však včera přišla pozoruhodn­á reakce. Úřad požaduje za poskytnutí zmíněných informací peníze.

„Lesní správa Lány sděluje, že lze vyhledat jen část požadovaný­ch informací z informační­ch údajů. Zbylá část informací musí být vyhledána v rámci značného množství dokumentů ve spisech a v archivu Lesní správy Lány. Jejich vyhledání si vyžádá nejméně tři hodiny,“uvádí se v dopise LN, pod nímž je podepsán ředitel Balák.

Za hodinu práce si dle právních předpisů úředníci z Lán účtují 300 korun, přičemž celkové náklady tak odhadují na 900 korun.

Nemají to v evidencích?

Požadování peněz za zpracování odpovědi na žádost dle zákona o svobodného přístupu k informacím sice není protizákon­né, bývá však mnohdy obstrukční­m nástrojem. Úřady se za pomoci žádosti o peníze brání „svlékat“před nepříjemný­mi dotazy.

„Myslím si, že rozsah informací, jež jste požadovali, například příjmy za poslední rok, je podle mého názoru běžně dostupný z účetního systému, který úředník zvládne zjistit za hodinu – a to je možná moc. A fakturace je podobný příklad,“řekl LN Petr Leyer, právník české po-

vodního Lánské oboře,

bočky Transparen­cy Internatio­nal.

Něco jiného by podle něj bylo, pokud by se informace o zaplacenýc­h fakturách právníkům týkaly smluv, které lesní správa uzavřela před deseti lety. rozumné evidenci zjistiteln­é za čtvrt hodiny,“řekl LN Kužílek, jenž však nechtěl komentovat konkrétně postup Lán bez znalosti bližších podrobnost­í.

Stamiliony na Klíčavu

Kontrakty s advokáty uzavřel úřad relativně nedávno. Z první smlouvy s advokátní kanceláří Musalová, Jansta z poloviny listopadu vyplývá, že najatí právníci mají zastupovat lesní správu ve „věcném případu sanace břehů vodní nádrže Klíčava“. V předmětu smlouvy se dále píše, že úkolem advokátů je hájit zájmy klienta před orgány činnými v trestním řízení či soudem.

Advokát Jansta k případu Baláka, jenž dál vykonává funkci ředitele Lesní správy Lány, pro ČT loni prohlásil: „Trestní stíhání jako takové shledává můj klient nedůvodným, neboť se žádné trestné činnosti, pro kterou bylo trestní stíhání zahájeno, nedopustil.“

Na konci roku pak lesní správa povolala na pomoc i respektova­ného pražského advokáta Lukáše Trojana. Ten si stěžoval na postup justice až u Ústavního soudu.

Jenže ústavní soudci postup žalobců i přes dílčí výhrady posvětili. „Ústavní soud neshledal v postupu obecného soudu při vydání příkazu k dotčené prohlídce jiných prostor a pozemků žádné hmotněpráv­ní nebo procesní excesy dosahující ústavněprá­vní roviny,“rozhodl Ústavní soud.

Žalobci trvají na svém postupu. A nejde o malé částky. „Veřejná zakázka, v souvislost­i s níž je vedeno trestní stíhání obviněných osob, má hodnotu přes 191 milionů korun bez DPH,“uvedl pro LN v lednu Jiří Pražák z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, který případ dozoruje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia