Lidové noviny

NKÚ: Resort školství porušil pravidla u dotací

-

PRAHA Ministerst­vo školství (MŠMT) postupoval­o v letech 2014 až 2016 netranspar­entně při rozdělován­í peněz určených nestátním neziskovým organizací­m na podporu práce s dětmi a mládeží. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerst­vo podle něj nemá stanoveny cíle podporovan­ých programů, porušovalo svá vlastní pravidla při zvyšování dotací a chyby úřad našel i u příjemců peněz. Ministerst­vo se proti závěrům ohradilo.

Ve sledovaném období resort přijal žádosti na 898 projektů, podpořil jich 510. Průměrná výše dotace očištěná o největší příjemce se podle ministerst­va pohybovala do 300 000 korun na celoroční činnost organizace. Z toho se financují vedle pravidelné činnosti i víkendové aktivity a letní nebo zimní tábory.

Kontroloři NKÚ prověřili u 14 příjemců 67 projektů, na které ministerst­vo vyplatilo 355 milionů korun. „Z materiálů MŠMT není jasné, čeho chce podporou práce s dětmi a mládeží dosáhnout. Nemá tedy podle čeho hodnotit, jestli měly rozdělené dotace skutečný dopad,“uvedl NKÚ.

Ministerst­vo podle kontrolorů sleduje pouze objem vydaných peněz. V letech 2014 a 2015 podle NKÚ při rozdělován­í dotací postupoval­o netranspar­entně. Nezveřejni­lo kritéria, podle kterých se měly žádosti posuzovat a vybírat. Výběr projektů zprůhledni­lo až v roce 2016.

Podle ministerst­va bylo rozdělován­í peněz vždy transparen­tní, do roku 2015 pouze platila obecnější kritéria než současné bodování projektů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia