Lidové noviny

Sdělte nám, kde máme měřit, vyzývá policie

- ROBERT SATTLER

PRAHA Česká policie chystá na polovinu dubna rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na dodržování rychlosti na silnicích. Místa, na nichž budou policisté číhat s radary, mohou na internetu navrhovat také občané. Podněty mohou posílat a hlasovat o nich do konce února.

Akci s názvem „Speed Marathon“, kterou napříč Evropou organizuje sdružení dopravních policií Tispol, se uskuteční 18. dubna. Česko se do ní zapojí teprve podruhé. Tuzemští policisté si od ní slibují zlepšení bezpečnost­i v dopravě.

„Policie České republiky provádí vlastní vyhodnocov­ání rizikových lokalit na základě dopravně bezpečnost­ních analýz v daném teritoriu. Kromě vlastních analýz bychom rádi, tak jako v minulém roce, znali i váš názor,“vysvětlila záměr policie v textu určeném veřejnosti její mluvčí Eva Kropáčová.

Na internetov­ém serveru Bezpečné cesty tak mohou občané označit na interaktiv­ní mapě místa, která jsou podle nich riziková a na nichž by bylo vhodné rychlost kontrolova­t.

Podle manažera projektu Jana Jirmuse totiž panuje mezi lidmi názor, že policie měří pouze na místech, kde je to zbytečné. Tato akce by to dle něj mohla změnit.

„ Nápad by měl pomoci k tomu, aby veřejnost řekla: ano, nesouhlasí­me, že nás měříte například na zpomalení na dálnici. Podle nás je vhodné měřit třeba také u základní školy,“uvedl Jirmus.

Na mapě již vložená místa lidé navíc mohou hodnotit. Hlasovat je možné od prvního do posledního únorového dne.

Na veřejnosti se ale objevují rovněž hlasy, že veřejnost není kompetentn­í k poskytován­í tipů na měření a policie akcí nabádá k udávání. Proti takovým tvrzením se ovšem ohradil prezident Tispolu Aidan Reid.

„Je to o prevenci, ne o pokutách. Rádi bychom dosáhli toho, že na ohlášených místech nevybereme žádnou pokutu,“popsal už dříve irskému rozhlasu.

Loni lidé označili na virtuální mapě téměř 11 tisíc míst.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia