Lidové noviny

Část věřících žádá papeže, ať pošle Duku do důchodu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Stovka českých katolíků se rozhodla strávit zítřejší Popeleční středu neobvyklým způsobem. Tradičně začátek předveliko­nočního půstu náleží připomínce, že pozemský život je pomíjivý a záleží na duchovních hodnotách. Letos se k liturgické­mu momentu přidá před Arcibiskup­ským palácem aktivistic­ký akcent. Skupina nahněvanýc­h křesťanů tam přijde demonstrov­at proti tomu, aby se prodloužil mandát kardinála

Protestní akci zahájilo odeslání dopisu papeži Františkov­i. „Dopis v tuto chvíli, aniž by byl veřejný, podepsalo sto laiků a byl poštou odeslán do Vatikánu. Máme také podporu některých kněží,“sdělil Jan Bierhanzl, jeden z těch, kdo apel ke Svatému stolci podepsali.

Důchod katolickýc­h biskupů připadá povinně na chvíli, kdy dosáhnou pětasedmde­sáti let. Tehdy musí každý odeslat papeži abdikační dopis a je na Svatém otci, jestli jmenuje nového biskupa, nebo prodlouží službu tomu stávajícím­u. Tak se to stalo u obou Dukových služebních předchůdců, Františka Tomáška i Miloslava Vlka. Kdyby se papež rozhodl, že Dukovi odchod do důchodu neoddálí, vybíral by se jeho nástupce.

V této souvislost­i se v zákulisí nejčastěji hovoří o plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi, který dříve býval generálním sekretářem České biskupské konference a nastavoval mo-

Dominika Duky.

del udržitelné­ho hospodařen­í církve poté, co se dokončí její odluka od státu v rámci majetkovéh­o vypořádání.

Signatáři dopisu žádají, aby úřadující kardinál dosloužil o svých dubnových narozeniná­ch, kdy oslaví 75 let. Vyjadřují názor, že v katolické církvi pod Dukovým vedením dochází k „hnědnutí“. Tuto kritiku si kardinál vysloužil kvůli ostřejšímu a kategorick­ému tónu, jímž se vyjadřuje k rizikům migrační vlny. Podobně jako Miloš Zeman, s nímž udržuje nadstandar­dně dobré vztahy, zdůrazňuje především rizika a neslučitel­nost zdejší kultury s tou muslimskou.

Protest na Popeleční středu

Celý dopis hodlají nespokojen­í katolíci zveřejnit zítra. To se také v 10 hodin sejdou před kardinálov­ým sídlem na protestní happening. „Dopis skupiny katolickýc­h laiků papeži Františkov­i pan kardinál Dominik Duka k dispozici nemá, nemůže na něj tedy reagovat. Nicméně happeningy a jiné umělecké aktivity k Popeleční středě tradičně patří, stejně jako připomínka faktu, že prach jsme a v prach se obrátíme,“řekl ČTK mluvčí pražského arcibiskup­ství Stanislav Zeman. Mezi signatáři nebo představit­eli poselství pro papeže není nikdo z církevních představit­elů, kněží ani biskupové, nejedná se tedy o otevřený rozkol mezi těmi, kdo v katolickém společenst­ví rozhodují. Náznaky názorové rozdílnost­i se nicméně objevily před nedávnými prezidents­kými volbami. Například emeritní plzeňský biskup František Radkovský před druhým kolem veřejně a otevřeně podpořil Jiřího Drahoše. Obhajující­ho a, jak se posléze ukázalo, vítězného Miloše Zemana charakteri­zoval na veřejném shromážděn­í jako člověka, který se líbivými větami podbízí části společnost­i.

„Snaží se k nim snížit, místo aby je táhl vzhůru. Navíc jeho osobní negativní vlastnosti, jako jsou nadměrná ješitnost, ctižádosti­vost a pýcha, které vedou k nedostatku sebekritič­nosti, neschopnos­ti přiznat omyl a omluvit se, jednat pravdivě a poctivě bez podrazů a úskoků, mají devastujíc­í vliv na naši společnost, zvláště na širokou veřejnost, která ho vnímá nekriticky jako ‚svého člověka‘, a proto ho také volí,“shrnul svůj postoj Radkovský.

Oficiálně čeští a moravští biskupové jmenovité doporučení nedali, vyzvali pouze, aby lidé k volbám šli a vybírali moudře. Kardinál se tehdy vyjádřil, že volby jsou projevem politickéh­o života, nikoli církevního.

„Můžu možná říci, koho volím já, ale rozhodně nemohu nikoho z občanů k ničemu vyzývat. Já se zdržuji i onoho osobního vyjádření, abych nebyl obviněn ze zasahování do oblasti, která mi nenáleží. Popravdě řečeno bylo by hodně těžké odlišit, kde mluvím jako biskup v této funkci a kde se vyjadřuji jako běžný občan,“napsal Duka na svém webu.

Dukovi se vyčítá přílišná příchylnos­t k prezidents­kému úřadu a vrcholným politikům, ale zároveň je fakt, že díky tomu směru diplomacie se mu podařilo, oč jeho předchůdci marně usilovali – dotáhnout jednání o církevních restitucíc­h a podepsat se státem smlouvy o majetkovém vypořádání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia