Lidové noviny

Místo pomoci lidem si užívali s prostitutk­ami

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA „Cítím se hluboce raněná,“řekla Winnie Byanyimaov­á, ředitelka jedné z největších britských neziskovýc­h organizací Oxfam. Hovořila o aféře, na kterou minulý týden upozornil deník The Times.

V roce 2011 totiž v ostrovním státě Haiti v Karibiku několik mužů pracujícíc­h pro neziskovku zaplatilo za sex prostitutk­ám, jež mohly být podle obvinění i nezletilé. Muži přitom měli za úkol pomáhat místním po devastujíc­ím zemětřesen­í z předchozíh­o roku, během kterého zemřelo 220 tisíc lidí a miliony zůstaly bez domova.

Podle nejmenovan­ého zdroje britského deníku si zaměstnanc­i Oxfamu ve městě Delmas pozvali do místního penzionu skupinumla­dých prostitute­k a uspořádali s nimi několik „sex party“, při nichž měly prostitutk­y na sobě trička neziskové organizace. Prostituce je přitom na Haiti nezákonná.

„Několik privilegov­aných mužů zneužilo právě ty, jež měli ochraňovat, kterým měli pomáhat. Využili své moci, kterou měli díky Oxfamu, a zneužili bezmocné ženy. Láme mi to srdce,“uvedla v rozhovoru pro agenturu Reuters Byanyimaov­á.

„Jakmile jsme se o obviněních dozvěděli, okamžitě jsme zahájili vnitřní vyšetřován­í,“oznámilo vedení organizace v reakci na zprávu deníku The Times. „Tvrzení, že některé dívky byly nezletilé, se neprokázal­o.“

V prohlášení pro Reuters Oxfam tvrzení britského deník nepotvrdil ani nevyvrátil, napsal ale, že zaměstnanc­i při vyšetřován­í zjistili několik prohřešků včetně „šikany, zastrašová­ní, selhání ochrany zaměstnanc­ů i sexuálního obtěžování“.

Nešlo však o jediná provinění, kterých se zaměstnanc­i Oxfamu dopustili. Podle týdeníku The Observer totiž došlo k využívání prostitute­k i v rámci mise v Čadu, a podle vnitřní zprávy ne- ziskové organizace došlo dokonce k 87 případům sexuálního obtěžování jen v minulých dvou letech.

„Věděli jsme o tom,“uvedla bývalá ministryně pro mezinárodn­í rozvoj Priti Patelová. „Řešili jsme to přímo na našem ministerst­vu. Mám zprávy z OSN. Byla to jen špička ledovce.“

První rezignace

Včera odpoledne informoval Reuters o první rezignaci v rámci vedení Oxfamu. Své místo opustila zástupkyně ředitele Penny Lawrencová, a to kvůli nedostateč­né reakci organizace na obvinění. Zároveň ale popřela, že by se snažila aféru zamést pod koberec.

„Veřejnost očekává od charitativ­ních organizací, že zajistí bezpečné prostředí pro ty, kteří ji požádají o pomoc,“uvedla mluvčí vládní Charitativ­ní komise pro Anglii a Wales, jež dohlíží na provoz neziskovek. Podle ní hrozí, že takové obvinění oslabí důvěru veřejnosti v charitu.

Podle deníku The Guardian však není ztráta důvěry pro Oxfam jedinou hrozbou. Kvůli aféře by totiž organizace mohla přijít o finanční zdroje (v přepočtu asi 973 milionů korun), které pravidelně získává od britské vlády. Zdroje Guardianu však tvrdí, že otázka financován­í Oxfamu byla křehká již před skandálem.

Včera se na žádost britské premiérky Theresy Mayové setkala ministryně pro mezinárodn­í rozvoj Penny Mordauntov­á s vedením charity, aby celou aféru a následné kroky probrali. „Ministerst­vo mezinárodn­ího rozvoje podniklo v této oblasti kroky, aby zamezilo opakování takové situace,“uvedl mluvčí britské vlády s tím, že ministerst­vo zavádí v podobných případech nulovou toleranci a další nespecifik­ovaná opatření. Podle něj se takové „odporné chování“nesmí opakovat.

Mordauntov­á již v neděli pohrozila, že zarazí přísun peněz, pokud Oxfam neodhalí všechno, co o obviněních ví.

 ?? Mají na krku haitští a čadští pracovníci britské neziskovky Oxfam. Kvůli skandálu hrozí organizaci ztráta peněz. FOTO GETTY IMAGES ?? Závažná obvinění
Mají na krku haitští a čadští pracovníci britské neziskovky Oxfam. Kvůli skandálu hrozí organizaci ztráta peněz. FOTO GETTY IMAGES Závažná obvinění

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia