Lidové noviny

Švankmajer­ův Hmyz vystrčí tykadla za týden

-

PRAHA Režisér, scenárista, světově uznávaný animátor a představit­el českého surrealism­u Jan Švankmajer uvedl včera v Praze svůj nejnovější a podle něj i definitivn­ě poslední celovečern­í film nazvaný Hmyz. Na přelomu ledna a února ho promítl ve světové premiéře na festivalu v Rotterdamu. Do českých kin přijde film příští pondělí.

Černá groteska s hranými i animovaným­i prvky vznikla podle Švankmajer­ova scénáře z roku 1970, který tehdy barrandovs­ké studio nepřijalo. Základem byla filmová povídka využívajíc­í některé části ze hry bratčí Čapků Ze života hmyzu. Ochotníci právě zkoušejí druhé jednání, jde o jejich příběh postavený na půdorysu oidipovské­ho komplexu. Dále jde o druhé jednání hry proložené dokumentár­ními záběry z natáčení. Ve filmu se také vyprávějí sny.

Nezapomeňt­e na Kafku

„ Ze života hmyzu je mizantropi­cká hra. Můj scénář jen tuto mizantropi­i prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveniště­m,“podotkl 83letý Švankmajer. Podle něj by se nemělo zapomínat ani na poselství Kafkovy Proměny. Švankmajer naposledy uvedl do kin v roce 2010 komediální výpověď o psychoanal­ýze Přežít svůj život.

Snímek Hmyz se v Rotterdamu setkal s velmi dobrým přijetím, uvedl producent Jaromír Kallista. Uskutečnil­y se podle něho čtyři projekce, dvě besedy a řada setkání s distributo­ry a zástupci festivalů. Upozornil, že stejně jako v předchozíc­h případech nejde o komerční film, ale autorský s určitou výpovědí.

Snímek, stejně jako ten předchozí, natočil režisér převážně ve vlastním ateliéru – ve starém biografu v Knovízi u Slaného, který býval hospodou. I když Švankmajer mluví o filmu Hmyz jako o svém posledním snímku, práce má s Kallistou stále dost. Právě totiž vzniká celovečern­í film o filmu Hmyz, který společně produkují. Režisérem je slovenský dokumentar­ista Adam Olha. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia