Lidové noviny

Totální diplomacie

-

OAndreji Babišovi se traduje následujíc­í historka. Na valné hromadě jedné z firem spadající pod koncern Agrofert se kdysi řešila otázka, jak naložit s mimořádným ziskem. Ředitel oné firmy navrhoval rozdělit část peněz formou prémií svému management­u. Přítomný, tehdy ještě přímý majitel holdingu, se ale prý nevěřícně podíval a pravil: To jsme si nerozuměli, já chci vše.

Ta historka není doložiteln­á, dost možná není ani pravdivá, přesto dobře ilustruje snahu o maximaliza­ci zisku. Pokud jde o byznys, nic proti, chová se tak každý podnikatel. Jenže hlavní aktér oné moralitky je dnes premiérem v demisi a podobný styl jednání by už praktikova­t neměl. Zdá se však, že mnozí partneři ze zemí Evropské unie si musejí připadat podobně jako onen nebohý ředitel, který dal svému šéfovi „neslušný“návrh. Premiér Babiš zatím dál provozuje totální diplomacii, protože chce vše.

V unijních diplomatic­kých jednáních přitom víc než kdekoliv jinde platí, že je třeba tu a tam s předstíran­ou nevolí obětovat nějakou tu prkotinu, aby si daná země zvýšila svůj vyjednávac­í potenciál. Takovou prkotinou je pro Česko návrh na nadnárodní volební kandidátky.

O co jde? Až na jaře příštího roku z Evropského parlamentu odejdou Britové, zbude po nich 73 volných křesel. Zejména Francie a Německo tlačí na to, aby část těchto mandátů Evropané volili na základě jednotných partajních kandidátek, které by byly stejné ve všech 27 zemích EU. Nápad to úplně ztřeštěný není – europoslan­ci se beztak sdružují v celoevrops­kých politickýc­h frakcích, takže by se fakticky jen spojili předem. Klíčové je, že nadnárodní kandidátky nemají a neměly reálnou šanci na úspěch. Neshodli se na nich ani europoslan­ci a jejich zavedení by se beztak do dalších eurovoleb v květnu 2019 nestihlo.

Česko, které si za svůj hlavní úkol v unijní politice dalo odstranit z nového azylového systému EU jakoukoliv zmínku o kvótách, ale nepochopit­elně proti nadnárodní­m kandidátká­m vytáhlo, aniž by o to kdo stál. Stejně jako ostatní země Visegrádu v nich vidí krok ke skryté federaliza­ci EU. Ne že by tahle argumentac­e byla úplně mimo. Jenže v tak nepopulárn­ích volbách, jako jsou ty evropské, nějaký ten lístek navíc nehraje žádnou roli. A kdyby náhodou evropským sítem prošel nějaký Čech – nedalo by se naopak výhodně politicky prodat, že budeme mít o jednoho europoslan­ce navíc?

Taktika šla bohužel tentokrát stranou. Škoda, protože téma nadnárodní­ch kandidátek je už passé. Česko z něj mohlo vytěžit, získat nové spojence a zároveň si zachovat tvář. Teď musí čekat na to, až se naskytne další bezvýznamn­á malicherno­st, kterou naoko obětuje. Protože ofenzíva šarmu, kterou Babiš slíbil doma i v cizině, se metodou totální diplomacie provádět věru nedá.

Téma nadnárodní­ch kandidátek je už passé. Česko z něj mohlo vytěžit, získat nové spojence a zároveň si zachovat tvář. Teď musí čekat na to, až se naskytne další bezvýznamn­á malicherno­st, kterou naoko obětuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia