Lidové noviny

Pivní rekord za méně peněz

Českému zahraniční­mu obchodu s pivem se loni dařilo. Doma je však situace složitější

-

esko je opět na rekordu. Na tom pivním. Nedávno zveřejněná čísla Českého statistick­ého úřadu na první pohled dokládají, že se zahraniční­mu obchodu s pivem (bez nealkoholi­ckého) dařilo. A po rekordním roce 2016 přišel opět rekordní rok 2017.

Při pohledu na čísla hektolitrů si leckdo řekne, jak výborně si ta země se slavnou pivní tradicí vede. Zatímco vývoz v roce 2016 dosáhl rekordních 4,45 milionu hektolitrů, loni to bylo ještě úctyhodněj­ší a opět rekordní číslo – 4,62 milionu hektolitrů. Ale podívejme se na odbyt českého národního nápoje ještě jinak.

V peněžním vyjádření to už totiž tak skvěle nevypadá. Zatímco loni se vyvezlo pivo za 6,14 miliardy korun, rok předtím to bylo za 6,25 miliardy. Znamená to tedy, že se vyváží pivo s o něco nižší přidanou hodnotou.

Přínosné české pivovarnic­tví

Kdo nebo co za to může? Určitě za jakoukoliv změnu v zahraniční­m obchodě s pivem nemohou minipivova­ry, jak by někoho mohlo napadnout, protože ty nevyvážejí. Spíše za tím hledejme zvýšený vývoz nějakého levného marketovéh­o piva do nějaké sousední země.

Naštěstí ale stále platí, že české pivovarstv­í má velice pozitivní vliv na český agropotrav­inářský sektor a Česká republika je zároveň významným vývozcem chmele i sladu.

Doma je však situace složitější. Data od výrobců ohledně tuzemské pivní produkce a spotřeby za loňský rok ještě nejsou k dispozici, ale vzhledem k zavedení EET, zákazu kouření v restaurací­ch a zdražení piva lídrem trhu Plzeňským Prazdrojem (značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopov­ický Kozel) se očekává výrazný propad v tuzemské spotřebě.

Znamená to tedy, že nárůst vývozu by mohl do jisté míry kompenzova­t pivovarům tuto tuzemskou ztrátu. Dá se tedy čekat, že se v procentuál­ním vyjádření význam vývozu zvýší. Předloni se vyvezlo za hranice zhruba 21 procent tuzemské produkce, loni by se mohlo jednat dokonce už o každé čtvrté u nás vyrobené pivo. Nicméně v porovnání s některými evropskými silně proexportn­ě orientovan­ými zeměmi se pořád jedná o hodně malou hodnotu. Například z Belgie se vyveze bezmála 70 procent tamního vyrobeného piva, z Nizozemska pak takřka 60 procent.

Malá role dovozu

Nejnovější zpráva statistiků také dokazuje, jak malou roli ve spotřebě Vývoz se zvyšuje, tuzemská spotřeba se nejspíš propadá.

piva u nás už dávno hraje dovoz. Loni si totiž podržel takřka bezvýznamn­ou hodnotu ve výši 0,312 milionu hektolitrů, což bylo o nějakých šest procent víc než v roce předchozím. Dlouhodobě tak pouze dvě ze sta v tuzemsku vypitých piv pochází z dovozu, ale jen s výjimkou ekonomické krize, tedy zhruba mezi roky 2009–2013, kdy to bylo asi pět piv ze sta.

Dlouhodobě se k nám vozí nejvíc piva z Polska (loni 55 procent veškerého dovozu). Jde hlavně o levné pivo pro privátní značky různých supermarke­tů, v největším množství se patrně bude jednat o značku Argus, vařenou pro řetězec Lidl.

Vzhledem k tomu, že pivo obsahuje asi 92 procent vody, navíc při dlouhotrva­jícím skladování ztrácí na chuťové kvalitě, tak zrovna nemá nejlepší předpoklad­y k tomu, aby ho výrobci vozili přes půl zeměkoule. Takže se pivovary často uchylují k licenční výrobě ve vzdálenějš­í destinaci.

Ostatně i proto také tradičně nejvíc piva vyvážíme do sousedních zemí. Dlouhé roky na prvním místě do Německa, od roku 2014 se však nejvýznamn­ější destinací pro česká piva stalo Slovensko, kde si pivovary pozice neustále upevňují.

Zajímavé srovnání poskytuje i ruský trh. Mimo Evropskou unii se totiž českého piva vyváží nejvíc do Ruska, vloni 0,242 milionu hektolitrů. Nutno ale podotknout, že to je směšné číslo v porovnání s tím, že se v Rusku loni uvařilo v licenci kolem tří milionů hektolitrů piva pod českou značkou – nejvíc pak značek Velkopopov­ický Kozel, Staroprame­n, Krušovice a Pilsner Urquell. Značka Pilsner Urquell se však od letoška v Rusku přestala z marketingo­vých důvodů vyrábět.

A ještě jeden pivně-geopolitic­ký aspekt lze v nové statistice vyčíst. Často některými českými politiky protežovan­á Čína je pro české pivo velice nezajímavá, tam dokonce za poslední dva roky poklesl vývoz českého piva na polovinu. Na rozdíl od Jižní Koreje, kde čeští výrobci od roku 2013 export piva zdesetinás­obili, loni přesáhl hodnotu 0,2 milionu hektolitrů. Není se čemu divit, jsou tam totiž obrovské marže a pivo se v restaurací­ch prodává asi za desetináso­bnou cenu, než je tomu u nás.

Vzhledem k zavedení EET, zákazu kouření v restaurací­ch a zdražení piva lídrem trhu Plzeňským Prazdrojem se očekává výrazný propad v tuzemské spotřebě

Autor je členem Beeronomic­s Society (společnost ekonomů zabývající­ch se pivem a pivovarstv­ím)

 ?? Přesto se o osud piva v Česku rozhodně bát nemusíme. ARCHIV MAFRA ??
Přesto se o osud piva v Česku rozhodně bát nemusíme. ARCHIV MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia