Lidové noviny

Na změnách by měli vydělat hlavně klienti

-

Podle šéfa Air Bank Michala Strculy ovlivní do budoucna chování bank mnohem více jiné faktory než působení technologi­ckých firem, které teď mohou nově „fušovat“do finančního byznysu: především regulace a změna chování konkurence.

LN Jak dlouho se chcete profilovat jako protestní banka v době, kdy se mluví o vstupu technologi­ckých firem na finanční trh, který umožňuje nová unijní směrnice PSD2?

Nikdy bych nás neoznačil za protestní banku. My jsme vnímáni jako dynamická a proklients­ká banka, ale rozhodně ne protestní banka.

Vaše otázka mířila k tomu, jestli budeme i nadále schopni udržet si odlišnost oproti ostatním. Upřímně řečeno směrnice PSD2 v krátkodobé­m horizontu jednoho či dvou let z tohoto pohledu nic nezmění. V dlouhodobé­m horizontu teprve uvidíme. My sami to ale vnímáme jako příležitos­t přinést klientům služby, do kterých bychom se sami nepustili.

LN A to jsou jaké služby?

Například existují různé aplikace pro správu peněz, které vám ukazují, kolik utrácíte. My máme něco podobného v bankovnict­ví taky, ale není to nic, v čem bychom chtěli být nejlepší na světě. Může proto dávat smysl, abychom to nechali dělat nějakou tře- tí stranu, pokud to bude umět lépe než my. V takovou chvíli má smysl přemýšlet o partnerstv­í s fintech společnost­mi, protože můžou přinést něco zajímavého v činnostech, do kterých se my nechceme nebo nebudeme schopni tak rychle zapojit. Je to ale příležitos­t.

LN Změní se nějak podle vás s příchodem PSD2 chování bank? Před lety se o směrnici mluvilo jako o revoluci, teď jako o evoluci. Navíc zatím příliš fintechový­ch společnost­í o licenci u ČNB nepožádalo…

Chování bank ovlivní mnohem více jiné věci než to, že tu budou působit fintechové firmy. Faktory, které budou hrát roli, jsou především dva: prvním je regulace a druhým pak změna chování konkurenčn­ích bank. Ty se dnes chovají úplně jinak než před šesti lety, kdy jsme vstupovali na trh. Je to ale dobrá změna, protože z toho těží hlavně klient. Banky se daleko více starají o jejich potřeby, i když ne všude je to stále ideální.

Co se týče fintechů, zatím o licenci nepožádal nikdo, takže je to spíše bublina. Co očekáváme, je, že z tohoto budou nejspíše profitovat zákazníci samotných bank včetně těch našich. Například tím, že zpřístupní­me v našem internetov­ém či mobilním bankovnict­ví informace o účtech, které budou mít u jiných bank. To se stane v krátkodobé­m horizontu. vlk

„Co se týče fintechů, zatím o licenci nepožádal nikdo, takže je to spíše bublina.“

K informacím o svých účtech v jiných bankách

 ?? Budou mít klienti Air Bank příFOTO MAFRA – FR. VLČEK ??
Budou mít klienti Air Bank příFOTO MAFRA – FR. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia