Lidové noviny

Vleklá bankovní revoluce

Zákon o platebním styku žádnou větší konkurenci na bankovním trhu zatím nepřinesl

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Přesně před měsícem se musely tuzemské banky otevřít konkurenci. To mělo jejich klientům například umožnit, aby mohli z jednoho účtu ovládat i své další účty, které mají u jiných finančních domů. Zatím se však žádná velká revoluce nekoná.

Prohlížet si svůj účet u jiné banky a zadávat platební příkazy zatím umožňuje jen jediný hráč na trhu, banka Creditas. Služba má však omezení – je totiž dostupná jen pro klienty, kteří mají zároveň účet u Fio banky.

„Klient si v internet bankingu Fio banky vygeneruje kód, který slouží jako povolení. Ten pak zadá v internet bankingu banky Creditas, kde se od té chvíle bude mezi jeho účty zobrazovat i tento účet,“popisuje novinku Kamil Rataj, člen představen­stva banky Creditas pro IT.

„V horizontu měsíce chceme připojit jednu z nových bank a jednáme o připojení dalších. O otevřené bankovnict­ví je mezi našimi klienty zájem. Za necelý mě- síc už ho řádově vyzkoušely stovky klientů,“tvrdí Rataj.

Další banka nejdřív v létě

Chystají se ale další. V řádu několika měsíců bude tato novinka dostupná i klientům největší tuzemské retailové banky – České spořitelny. U témá dnes účet 4,7 milionu klientů, přičemž internetov­é bankovnict­ví aktivně využívá zhruba 1,72 milionu z nich.

„Předpoklád­áme, že tento okamžik nastane v průběhu léta tohoto roku,“uvedl Martin Medek, manažer pro otevřené bankovnict­ví České spořitelny.

Ostatní tuzemské finanční domy si však dávají na čas. Například ČSOB, druhá největší banka, co se týče počtu klientů, představí nové služby spojené s PSD2 až v poslední čtvrtině roku. Další se však konkrétní datum zdráhají uvést.

„O spuštění nových služeb budeme klienty včas informovat,“reagoval například Jakub Švestka, mluvčí Moneta Money Bank. Skoro stejně se pak vyjádřili i zástupci Equa bank či UniCredit Bank.

Novinku do českého právního řádu přinesla evropská směrnice s nepříliš přívětivou zkratkou PSD2. Jejím cílem je posílení pozice klienta ve využívání bankovních služeb. To v praxi znamená, že finanční domy musí poskytovat v případě, že si to jejich klient přeje, klientská data konkurenčn­ím firmám. To přitom mohou být nejen další banky, ale i takzvané fintechy (neboli finančně-technologi­cké společnost­i).

Právě masivní nástup fintech firem na tuzemský finanční trh se však nekoná. Zájemci o napojení na bankovní systémy podle PSD2 totiž musejí zažádat Českou národní banku o licenci. Pokud jde o společnost zahraniční, musí tamní regulátor upozornit ČNB.

„Ve vztahu k novým činnostem podle směrnice PSD2 jsme přijali jednu žádost o rozšíření povolení k činnosti platební instituce,“potvrdila včera mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

Tou jedinou společnost­í, která si zatím o licenci požádala, je Platební instituce Roger, která poskytuje korporátní finanční služby.

Ze zahraničí pak ČNB dostala notifikace o pěti dalších zájemcích.

S předstihem to ani nešlo

Jedním z důvodů, proč je mezi fintech společnost­mi dosud tak málo žadatelů o licenci, je skutečnost, že potřebné formuláře byly na webu ČNB k dispozici až od 13. ledna, kdy nový zákon o platebním styku vstoupil v platnost.

„Druhým důvodem je, že součástí žádosti je povinné pojištění odpovědnos­ti žadatele. Ale na trhu předtím neexistova­l takový speciální produkt pro fintech firmy,“vysvětluje Maria Staszkiewi­cz, ředitelka české FinTech asociace. „Jeho podobu jsme řešili s některými pojišťovna­mi, nyní komunikuje­me s ČNB. Ukázalo se totiž, že k pojištění, které firmy měly předdomluv­ené, má orgán dohledu připomínky,“dodala.

O speciální licenci ČNB pak podle ní plánují v brzké době požádat ještě další tři tuzemské fintech společnost­i: Spendee, Budget Bakers a Lime High Tech Solutions.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia