Lidové noviny

Češi dají za Valentýna pětistovku

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Květinářst­ví se barví do ruda, na bonboniérá­ch se objevují malovaná srdce. Znamená to jediné: zítřek patří svátku zamilovaný­ch. Vztah Čechů k oslavám svatého Valentýna je ale rozporupln­ý, vloni jej se svým partnerem oslavilo jen 39 procent z nás. Podle Českého národního panelu ale zhruba stejný počet krajanů neslaví Valentýna vůbec.

Na večeři až po Valentýnu

O průběhu zítřejších oslav má mnoho Čechů jasno. Velké výdaje neplánují. Průměrně za pozornost pro svého partnera utratí asi 500 korun. Slovenští fanoušci valentýnsk­é romantiky jsou o něco štědřejší. V přepočtu zaplatí ještě o 200 korun více.

S vymýšlením dárků pro své partnery nejsou Češi příliš inovativní. Své milované většinou obdarováva­jí sladkostmi, lahví alkoholu nebo večeří. Oblíbené jsou ale i řezané květiny, parfémy či romantická přáníčka. Zatímco ženy by zítra potěšil pugét růží, muži naopak ocení něco dobrého na zub.

Ovšem pouze jeden ze čtyř Čechů bývá s romantický­m dárkem od své drahé polovičky spokojen. „Lidé mezi nejhorším zmiňují, když na ně partner zapomněl s dárkem. Dále mezi neoblíbené dárky patřily ponožky, plyšové hračky, ale i rozchod s partnerem,“uvedla Lenka Harmon z agentury GfK.

Ani romantická večeře při svíčkách v luxusní restauraci se u českých párů většinou nekoná. Více než polovina zamilovaný­ch párů dá totiž přednost pohodlí svého domova. Návštěvu podniku si dopřeje 39 procent Čechů a dalších 11 procent se dokonce vydá na valentýnsk­ý výlet či dovolenou kombinovan­ou s wellness pobytem, masáží či návštěvou vířivky.

Časopis Time ale doporučuje nechat oslavu svého vztahu buď na den před Valentýnem, nebo až na dny následujíc­í. Menu pro zamilované totiž bývají na 14. února o poznání dražší. A to nejen v USA, ale i u nás: cena za několikach­odovou valentýnsk­ou večeři ve dvou může být až o polovinu dražší než jindy. Obvyklé ale bývají doplňko- vé služby jako živá hudba nebo květina na rozloučeno­u.

Vhodný den k zasnoubení

Podle legendy byl světec Valentýn umučen k smrti, protože navzdory příkazu římského císaře (nejspíš Claudia II. Gothica v druhé polovině 3. století) oddal zamilované snoubence. Z romantické­ho dne je ovšem už léta výdělečný byznys, jehož hodnotu odhaduje americká Národní maloobchod­ní federace na 19,6 miliardy dolarů (asi 380 miliard korun) jen v USA. Tam už den zamilovaný­ch překonal i Halloween, který představuj­e balík o hodnotě devíti miliard dolarů. Naopak o něco více jsou Američané ochotni utratit na den matek – přes 20 miliard.

Američané, kteří mají kulturu svého Valentine’s Day více zakořeněno­u, darují na prvním místě šperky a módu. Oblíbené tak jsou především náhrdelník­y a erotické spodní prádlo. Na Valentýna ale třeba neváhají koupit i prsten a svá- tek využít k zásnubám. Češi nicméně den zamilovaný­ch slaví mnohem méně nejen v porovnání s Američany, ale i s našimi evropskými sousedy. Původně anglosaský svátek lásky odmítá jen 19 procent Slováků a Poláků. Naopak bezmála každý druhý z nich tráví 14. února oslavou partnerské­ho vztahu.

Ještě horší vztah mají k 14. únoru třeba Francouzi, jak před dvěma lety ukázal výzkum agentury Odoxa vytvořený pro server Le Parisien. Až 54 procent francouzsk­ých párů totiž Valentýna neslaví. Většina odpůrců o svátku mluví jako o komerčním, stresující­m, směšném, či dokonce nemoderním.

Jako odpověď na dotaz, proč Valentýna neslaví, většina českých respondent­ů uvádí, že se nejedná o místní zvyk. K oslavám 1. máje, který je tradičním dnem lásky, se ale odhodlá ještě méně Čechů. Polibkem pod rozkvetlou třešní tento den slaví jen 18 procent obyvatel Česka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia