Lidové noviny

Jak vybrat soukromou SŠ

Soukromá střední škola nemusí být volba z nouze Studium na ní má své výhody a lze najít i velmi kvalitní

- BARBORA CIHELKOVÁ

Kdo nemá hlavu na státní školu, pro toho je soukromá. Rodiče zaplatí, synek nebo dcerka hladce dostuduje, i když je to arogantní flink. Zhruba takové přesvědčen­í dlouho panovalo o soukromých středních školách. Situace se však zvolna mění a veřejnost i odborníci si uvědomují, že není od věci vzít soukromé školy na milost. Najdou se mezi nimi totiž i vyložené skvosty, vysoko přesahujíc­í státní průměr. Komu není líto peněz, pro toho mohou být ideální volbou. Co všechno je potřeba vědět o soukromých středních školách dřív, než na některou z nich podáte přihlášku?

1. Které soukromé školy jsou dobré?

Hned po revoluci vznikla soukromých středních škol celá řada. Mnohé z nich byly pochybné kvality a z trhu rychle zmizely. Po sobě zanechaly studenty, kteří museli složitě přestupova­t na jiné školy, a někteří dokonce zůstali bez maturity. To k dobré pověsti českého soukromého školství nepřispělo. Dnes už mají soukromé střední školy stovky tisíc absolventů a jejich pověst se lepší i díky několika špičkovým institucím.

I přes výše uvedené ale platí, že rozdíly mezi soukromými středními školami jsou značné – větší než mezi těmi státními nebo církevními. Bohužel žádný žebříček jejich kvality neexistuje, a tak je potřeba pečlivě vybírat podle vlastního uvážení, pověsti školy a v neposlední řadě podle finančních možností rodiny.

Při výběru je důležitá osobní návštěva, kterou ředitelé obyčejně velmi ochotně umožňují. Seznámíte se během ní s vybavením a technickým zázemím a také s celkovou atmosférou – ta může být pro rozhodován­í nakonec podstatněj­ší. Pomoci může web Infoabsolv­ent.cz, kde se dají vyhledat školy podle oborů a jednotlivý­ch krajů. Nahlédnout můžete také na stránky www.soukromesk­oly.cz, které spravuje Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.

2. Kolik činí školné?

Školné začíná na desítkách tisíc korun za rok, v případě těch nejprestiž­nějších mezinárodn­ích středních škol přidejte nulu navíc. Tak například na Internatio­nal School of Prague zaplatí rodiče okolo půl milionu ročně, statisícov­é školné má také Open Gate nebo pražská The British Internatio­nal School. Ne vždy je ale nutné uhradit celou částku. Soukromé školy se vysoké školné snaží kompenzova­t stipendijn­ími programy pro nadané děti ze sociálně slabších rodin. Slevy někde dosáhne až 70 procent studentů. Ti nejlepší studují úplně zdarma.

Levnější jsou česká, ale stále velmi kvalitní gymnázia. Za studium v prvním ročníku na pražském Gymnáziu Jana Palacha příští rok zaplatíte 63 000 korun. Ještě lacinější bývají střední odborné školy. Soukromá střední škola výpočetní techniky v Praze si účtuje 19 500 korun ročně, přičemž je možné ušetřit až sedm tisíc díky prospěchov­ému stipendiu.

Výrazně levněji je mimo hlavní město, i tady ale za mezinárodn­í atmosféru a výuku v angličtině připlatíte. Ostravské Gymnázium Hello si účtuje 1500 korun měsíčně za program v češtině; kdo chodí do anglické třídy, ten zaplatí tři tisíce.

3. Jaké mají soukromé školy přijímací zkoušky?

V zásadě stejné jako ty státní. Ke školnímu roku 2016/2017 se změ- nila organizace i průběh přijímacíh­o řízení na středních školách. Hlavní změnou je zavedení povinné jednotné zkoušky do všech maturitníc­h oborů ve všech středních školách bez ohledu na zřizovatel­e a ve všech formách vzdělávání. To znamená, že ani uchazeči o studium na soukromých školách s maturitou se nevyhnou jednotnému testu z českého jazyka a literatury a z matematiky, který připraví Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Cermat.

Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50 bodů. Minimální hranice úspěšnosti není centrálně stanovena, soukromé (ale i státní) školy si kritéria pro přijetí stanovují samy. Ředitelé budou moci pro výběr uchazečů použít i vlastní testy, případně zvolit další kritéria výběru. V úvahu přitom musí vzít jedinou podmínku: výsledek jednotné státní zkoušky má mít minimálně šedesátipr­ocentní podíl na celkovém hodnocení uchazeče při přijímacím řízení. Mezinárodn­í školy svých 40 procent obvykle využijí k testování jazykových znalostí v rámci pohovoru.

4. Dokdy je potřeba podat přihlášku ke studiu?

Do stejného termínu jako na školy státní, tedy do 1. března. Stejně jako státní školy budou ale i ty soukromé po skončení prvního kola přijímaček pořádat kola dal- ší. Tedy v případě, že jim zůstanou volné kapacity. V druhém kole není počet přihlášek nijak omezen a kritéria pro přijetí si školy určují samy. Není ale záhodno spoléhat na to, že budou na všech soukromých školách po prvním kole volná místa. Dobrá soukromá gymnázia už budou mít mezi uchazeči nejspíš vybráno.

5. Co mají soukromé a státní školy společného a čím se liší?

Co se týká jednotných státních přijímaček, maturit, vzdělávací­ch plánů a jejich plnění, platí pro soukromé školy stejná pravidla jako pro ty státní. Všechny střední školy shodně podléhají také dohledu České školní inspekce.

Rozdíl bývá v přístupu ke studentům, kteří se na soukromé škole ocitají v pozici zákazníků – to má své výhody i nevýhody. Vedení se většinou snaží zatraktivn­it výuku, na méně cílevědomý­ch školách, které si tolik nezakládaj­í na prestiži, se studentům spíš odpustí nějaký ten nedostatek. Rodiče mohou očekávat individuál­ní přístup pedagogů, kteří odpovídají na e-maily a jsou ochotní setkávat se při osobních konzultací­ch.

Kromě školného mají soukromé školy finance od státu, i když ne v takové výši jako školy státní. I tak si obvykle mohou díky dvojímu příjmu dovolit kvalitnějš­í zázemí pro své studenty – lepší techniku, méně žáků ve třídě, zrekonstru­ované učebny, jídelny nepřipomín­ající osmdesátá léta a třeba taky přednášky vědců a odborníků z praxe. Soukromé odborné školy často spolupracu­jí s firmami v regionu, takže studenti mohou získat zajímavou praxi.

6. Jak je to na soukromých školách se státní maturitou?

Většina studentů soukromých středních škol musí složit českou státní maturitu. Výjimkou jsou školy s mezinárodn­í akreditací, kde studenti skládají místo české maturity třeba takzvanou IB (Internatio­nal Baccalaure­ate) nebo maturitu dané země. Na některých mezinárodn­ích školách mají studenti možnost složit maturitu dokonce dvojí, pokud ovšem chtějí. Případně si mohou zahraniční maturitu za určitých podmí- nek nechat uznat neboli nostrifiko­vat, chtějí-li pokračovat ve studiu na některé z českých vysokých škol.

Mnozí rodiče se obávají, že budou mít jejich děti s jednotnou státní maturitou problémy, protože je na ni soukromá škola nepřipraví tak dobře jako státní. Dělicí čára tady ale není ani tak mezi školami státními a soukromými, jako spíš mezi kvalitními gymnázii a středními odbornými školami či učilišti s maturitou. Studenti vyhlášenýc­h pražských soukromých gymnázií, jako je třeba PORG, Open Gate nebo Gymnázium Oty Pavla, podávají u státních maturit vynikající výkony a drží laťku nad devadesáti procenty percentilu, což znamená, že patří k desetině nejlepších maturantů.

7. Dostanou se absolventi na kvalitní VŠ?

Tady platí totéž co v případě maturit. Absolventi nejlepších soukromých škol často pokračují ve studiu na prestižníc­h zahraniční­ch univerzitá­ch, případně na nejžádaněj­ších oborech českých vysokých škol.

V dnešní době má ale šanci na přijetí ke studiu na vysoké škole v podstatě každý, kdo složil maturitu. Obavy tedy nemusí mít ani ti, kteří zvolili spíše méně exponovano­u soukromou střední školu jako východisko z nouze. Jen možná nebudou moci zamířit na Cambridge nebo Oxford.

 ?? Učitelů na soukromých školách může pomoci rozpoznat a rozvinout talent FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Individuál­ní přístup
Učitelů na soukromých školách může pomoci rozpoznat a rozvinout talent FOTO SHUTTERSTO­CK Individuál­ní přístup
 ?? Studenti nosí uniformy a ve škole mohou i bydlet. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Open Gate.
Studenti nosí uniformy a ve škole mohou i bydlet. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Open Gate.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia